De smerigste plekken

Ondanks dat we ons huis schoonmaken zijn er genoeg plekken in en om het huis waar legio bacteriën zich graag nestelen. Wij hebben een aantal bacterierijke plekken, zowel thuis als op je werkplek, op een rijtje gezet.

De tandenborstel

We poetsen minimaal 2 keer per dag onze tanden maar wist je dat je tandenborstel een broeihaard voor bacteriën is. Een tandenborstel staat vaak in een warme, vochtige omgeving. En daar zijn bacteriën dol op. Onderzoek van de Universiteit van Arizona toonde aan dat bij het doorspoelen van het toilet er een wolk met bacteriën en virussen door de lucht “vliegt”. Bacteriën zweven dan door de lucht waarna ze op, onder andere je, tandenborstel neerdalen.

De afstandsbediening
Het oppervlak van een afstandsbediening is niet alleen vies, vuil en vettig maar bevat heel veel bacteriën. De helft van de afstandsbedieningen zit onder allerlei verkoudheidsvirussen. En dan hebben we het maar niet over de afstandsbedieningen in hotels.

Het keukendoekje
Bijna ieder huishouden heeft wel een keukendoekje. Dit schoonmaakdoekje maakt in werkelijkheid niet echt schoon maar zorgt eigenlijk voor het verspreiden van een heleboel bacteriën. Regelmatig met afwasmiddel wassen is echt niet voldoende. Was ze dagelijks of op minimaal 60 graden of doe ze een paar minuten in de magnetron.

De koelkast
Onlangs werd opnieuw duidelijk dat veel bacteriën ongemerkt feestvieren in de groentelade. Uit Brits onderzoek bleek dat hier soms tot 750 keer meer bacteriën zitten dan geoorloofd zijn in een ijskast. Daarnaast nestelt de listeria-bacterie zich vaak in zachte kaas, koud vlees of gerookte vis, en deze bacterie kan overleven bij lage temperaturen.

Je bed
De slaapkamer is, na de keuken, de smerigste kamer in je huis. Al na 24 uur zit je bed vol met mijten en andere bacteriën. Ventileer dagelijks je slaapkamer. Want zonder goede ventilatie gaat je matras vochtig aanvoelen en vormt het de perfecte omgeving voor schimmels en bacteriën om zich te nestelen. Ook je dekbed voert een deel van het vocht af dus lucht je beddengoed elke dag en verschoon je bed elke week.

De handtas
Op je lippenstift, flesje water en portemonnee zitten tal van bacteriën, en in je tas zelf nestelen vooral de streptokokken graag. Maar ook E colibacteriën zijn er in tassen aangetroffen. Een relatief onschuldige bacterie, maar als deze bacteriën op de verkeerde plaats in het lichaam komen dan kun je bijvoorbeeld een blaasontsteking krijgen of infecties als je wondjes hebt.

Mobiele telefoon
De mobiele telefoon van Nederlanders zit bomvol met bacteriën. Bijna 70% van de landgenoten maakt zijn of haar mobiel namelijk zelden tot nooit schoon.

Zandbakken
De zandbak waar de kleine lekker in speelt bezit meer dan alleen maar zand. Uit een studie in 2010 bleek dat zandbakken het hoogste niveau van bacteriën hebben in de speeltuin, namelijk 7440 per 2,5 cm. Deze bacteriën zijn afkomstig van dieren (zoals katten) maar ook van menselijk speeksel, handen, voedsel en luiers.

Het zeeppompje
Het zeeppompje blijkt ook vol bacteriën te zitten. Onderzoekers aan de University of Arizona hebben ontdekt dat ongeveer een kwart van de zeeppompjes in openbare toiletten bacteriën bevatten die ziektes kunnen overdragen. Niet alleen door de vuile handen van de toiletgebruikers, maar er kruipen ook bacteriën die in de toiletruimte hangen in het pompje.

Het toetsenbord
Een Brits onderzoek bevestigde dat er op een toetsenbord ongeveer 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat dit door te eten boven het toetsenbord alsmede door het met ongewassen handen na een toiletbezoek weer aan je toetsenbord te zitten. Het blijkt dat de toetsen E, de spatiebalk en de enterknop relatief veel bacteriën bevatten omdat je die het meest aanraakt. Net als je muis.

Deurknoppen
De meeste bacteriën zitten op onze handen en daar maken we de deur mee open. Dus een deur openen lijkt gevaarlijker dan je denkt.

Handdroger
De warme lucht uit handdrogers is de perfecte verspreider voor bacteriën en virussen. Uit onderzoek van de Universiteit van Westminster blijkt dat wanneer je je handen onder een handdroger droogt, de hoeveelheid bacteriën op je vingertoppen met gemiddeld 186% toeneemt. Je handpalmen bevatten daarna 230% meer bacteriën.

De liftknop
Liftknoppen in kantoorgebouwen, ziekenhuizen of warenhuizen, ze zijn allemaal vies. Het blijkt dat de liftknop 40 keer meer bacteriën bevat dan een openbaar toilet.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat iedereen smetvrees krijgt, maar wellicht dat je tijdens het schoonmaken deze plekken iets meer aandacht kan geven.

Bronnen AD, Joop.nl en Elsevier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief