Zorgt de wekker er iedere ochtend voor dat je dag al compleet is geruïneerd voordat deze is begonnen? Of ben jij het type wat 3 keer op de snooze-knop drukt voordat je uit bed gaat? Dan ben jij waarschijnlijk geen ochtendmens.
Helaas is doordeweeks die wekker harde werkelijkheid waar we mee moeten leren leven. Dus hoe kun je een ochtendmens worden?
Ochtendmens versus avondmens
Bestaat er echt zoiets als een avondmens en een ochtendmens? Of praten mensen zich dat gewoon aan? Nee, er zijn inderdaad verschillen en die worden bepaald door je biologische klok die op zijn beurt weer wordt beïnvloed door de genen.
Het Periode 3 gen bestaat in de vorm van een lange versie en een korte versie. Mensen die over een lange versie beschikken blijken ochtendmensen te zijn en de mensen met de korte versie zijn avondmensen. Onderzoekers aan de University of Surrey gaan ervan uit dat het gen van invloed is op hoe snel iemand moe wordt. Wanneer je eerder moe bent zal je waarschijnlijk ook de behoefte hebben eerder naar bed te gaan en dus makkelijker wakker te worden de volgende ochtend.
Tips om een ochtendmens te worden
Voor iedereen die zichzelf een avondmens vindt en die dolgraag, net als al die ochtendmensen fluitend uit zijn bed wil springen, hebben wij de volgende tips.
Voldoende slapen
Waarschijnlijk een enorme inkopper, maar ga op tijd naar bed. Wanneer je pas om half 2 gaat slapen, sta je natuurlijk niet fris en fruitig de volgende ochtend naast je bed wanneer de wekker om half 7 gaat. Dus zorg dat je op tijd op bed ligt zodat je iedere dag tussen de 7 en 8 uur slaap krijgt.
Niet snoozen
Zet de wekker zonder de snooze-knop. Wanneer de wekker gaat stap dan direct uit bed en start met je ochtendritueel. Het is ook verstandig om iedere dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden. In het weekend is het advies om niet meer dan 2 uur later op te staan dan doordeweeks. Stap vervolgens direct onder de douche en start daar met het bedenken wat je die dag allemaal moet doen. Je hersenen moeten namelijk ook wakker worden.
Zet een up beat liedje op
Begin de dag met een vrolijk lied, zo dwing je jezelf wel om een ochtendmens te worden. Muziek is krachtig, vol emotie en heeft invloed op ons gedrag. Dus maak gebruik van de invloed die muziek heeft en luister naar vrolijke muziek om de scherpe randjes van de ochtend af te halen.
Zet je hart aan het werk
Het meest ideale is om direct na het wakker worden een kleine work-out te doen, maar dat is waarschijnlijk iets teveel van het goede. Dus begin de dag met wat rek- en strekoefeningen en stap gedurende een aantal minuten op de plaats zodat je hartslag omhoog gaat. Hierdoor zal het bloed sneller door de aderen stromen en wordt er meer zuurstof door het lichaam gepompt. Perfect om wakker te worden en je energie te laten stromen.
Vitamine B ontbijt
Sla je ontbijt niet over. Het is echt waar wat ze zeggen; het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Na een nacht slapen moet je bijtanken. Dus ontbijt iedere dag voor de broodnodige energie. Vitamine B zet je voedsel om in energie en dat geeft je die boost die je zo hard nodig hebt in de ochtend. Dus ontbijt met veel vitamine B. Vitamine B vind je in eieren, fruit en groenten.
Drink 1-2 glazen water
’s-Nachts verlies je veel vocht en het is daarom verstandig om je lichaam ‘s ochtends vocht te geven, zodat het lichaam weer optimaal kan functioneren. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat door het drinken van een glas water je hersenen 14% sneller gaan werken. Hierdoor ben je dus sneller helder van geest. Prima wanneer je een ochtendmens wilt worden.
Drink koffie na half 10
Een neuroloog aan de Universiteit voor Geneeskundige Wetenschappen in Amerika is van mening dat je pas na half 10 je eerste kop koffie moet drinken. Volgens hem beïnvloedt koffie het hormoon Cortisol waarvan het niveau in de ochtend normaal gesproken hoog is. Dat niveau daalt vanaf een uur of 9. Cortisol regelt onder ander de alertheid. Wanneer je na half 10 je eerste kop koffie drinkt kan de cafeïne wel het beoogde effect geven. Wanneer er koffie gedronken wordt wanneer het Cortisol niveau nog hoog is, zou de kans bestaan dat je een soort immuniteit ontwikkelt voor cafeïne.
Conclusie
Avondmensen zullen waarschijnlijk nooit echt ochtendmensen worden. Maar wellicht dat deze tips de nachtuilen onder ons toch kunnen helpen. En anders is het misschien een geruststellende gedachte dat ook avondmensen naar mate ze ouder worden vanzelf iets meer ochtendmensen worden, omdat het slaapritme bij het ouder worden iets meer naar voren schuift.
Bronnen: sleep.org, greatist.com en rd.com
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)