vijde of zesde ziekte

 • #1

  Verschil Vijfde & Zesde Ziekte:
  Hallo, wie kan mij duidelijk het verschil uitleggen tussen de vijde of de zesde ziekte?

  En als de moeder vroeger de Vijfde Ziekte heeft gehad, is zij dan immuun geworden voor de Vijfde Ziekte?

  Ik ben 14 weken zwanger en heb een dochter van 22 maanden die 3 dagen hangerig en koortsig was. Nu heeft ze vooral op haar buikje en een beetje op de rug en armen vlekjes. Volgens de dokter de zesde ziekte. Maar hij weet ook niet of de Vijfde Ziekte kwaad kan voor de ongeboren vrucht.

  Wie weet antwoord?

  Reactie
  #2

  als de moeder de 5e ziekte, die wordt veroorzaakt door het parvovirus, heeft gehad, dan ben je beschermd.
  zo niet, of je weet het niet zeker, dan, bij vermoeden van een infectie, even het bloed laten controleren.

  Reactie
  #3

  De vijfde ziekte is een vrij onschuldige kinderziekte die ook wel aangeduid wordt als erythema infectiosum. Ze wordt veroorzaakt door parvovirus B19. De incubatietijd is zeven tot twaalf dagen. Ongeveer 60% van de volwassenen is tegen de ziekte beschermd, omdat zij deze al hebben doorgemaakt in het verleden.

  Voor zwangeren die de ziekte nog niet doormaakten (dus nog geen antistoffen tegen het parvovirus hebben) kan de ziekte voor de foetus fataal zijn. In het eerste trimester bestaat een verhoogde kans op een miskraam. Bij infecties van de foetus later in de zwangerschap kan zeer ernstige foetale bloedarmoede ontstaan (door remming van de bloedaanmaak) met groot risico op overlijden van het kind. Behandeling is mogelijk door het toedienen van een intra-uteriene transfusie.

  Bij vermoeden op infectie tijdens de zwangerschap kan in het moederlijke bloed gecontroleerd worden of al immuniteit bestond of dat sprake is van een recente infectie. In het laatste geval bestaat een indicatie om tot acht weken na begin van de infectie wekelijks echoscopisch onderzoek te doen gericht op kenmerken van foetale bloedarmoede. Bij vermoeden hierop vind meestal direct verwijzing naar de afdeling verloskunde (prenatale diagnostiek en foetale behandeling) van het LUMC, Leiden in Nederland of een universitair ziekenhuis in Belgiƫ plaats.

  Reactie
  #4

  De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het 'humaan herpesvirus type 6'. Dit virus is een familielid van het herpes simplex virus, de verwekker van de koortslip.

  Reactie
  #5

  Lees ook:

  De Vijfde Ziekte - Humaan Parvovirus - Erythema Infectiosum
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/159797-Parvo.html

  De 7 Kinderziekten:
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/158641-7-kinderziektes.html

  Reactie
Reageer op: vijde of zesde ziekte
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief