Te kleine baby of afwijking?

  • #1

    Hallo,

    Ik had dit weekend mijn 20-weken echo. Alles zag er goed uit, maar in tegenstelling tot de vorige keer bleek ze nu klein te zijn. Uitslag was p20, hoofdje 19+2 en beentje 19+4, buikje weet ik niet, gewicht 270gr. Ik ben maandag (morgen) 20 weken dus ze loopt een halve week achter en haar hoofdje lijkt wat klein…

    Ik maak me echt ontzettend zorgen nu, ik lees allemaal dingen op internet over afwijkingen. Placenta doorbloeding was goed, alles gechecked al op de echo om te zien of het daar aan kon liggen. Mijn eerste kindje was wel gemiddeld, ikzelf ben ook klein van stuk. Over 3 weken een nieuwe groeiecho en ondanks dat ze zeggen dat alles er verder goed uit zag, kan ik het niet loslaten. We hebben de NIPT zonder nevenbevindingen gedaan dus wellicht toch een afwijking?

    Ik maak me erg zorgen. Is de kans groot op afwijking gen? Omdat het zo vroeg gezien is. Of valt het nog mee?

    Reageer
    #2

    Niet meteen in de stress schieten
    Percentielen worden bij de echo gebruikt om aan te geven hoe de meting is in vergelijking met het gemiddelde. p50 betekent precies gemiddeld, 50% is groter en 50% is kleiner. Als het hoofdje volgens de echo p20 is, dan is dit hoofdje kleiner dan gemiddeld. 80% van de opgemeten baby’s heeft een hoofdje dat groter is dan de bij jouw kindje gemeten omvang. Alle metingen tussen p10 en p90 worden als normaal beoordeeld.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor je antwoord. Ik snap dan gewoon niet zo waarom ze een extra echo wil, want dan zou p20 niet zo heel erg zijn toch? Of wel? Of is dat om te kijken of het niet verder afneemt?
    Ik snap dat ik niet moet stressen en probeer het ook echt niet te doen, maar ik kan het maar moeilijk loslaten. Ben echt bang voor een afwijking. Ondanks dat alles er goed uitziet verder. Is het niet erg als het hoofdje iets kleiner is in verhouding met de rest? Overigens las ik dat het gewicht echt heel erg gemiddeld is, niet laag of zo. Hoe kan er dan toch p20 uitkomen? Volgens mij was p20 het totaal, niet specifiek het hoofdje overigens.

    Reageer
    #4

    Die volgende echo is toch om het in de gaten te houden. Dat is normaal om te doen en het wijst vooralsnog ook niet op een afwijking

    Reageer
    #5

    Heb nogmaals overleg gehad met de verloskundige, zij had het over de volgende waardes:

    Hoofdje p29
    Buikje p27
    Beentje p21

    Ik ben zelf ook maar 1,53m. Korte beentjes zit ook in mijn familie. Maar te kleine baby's niet. Mijn eerste kindje was ook gewoon goed gemiddeld.

    De echo zag er verder qua organen en bloeddoorstroom goed uit.

    Daarom dat ik zo in mijn maag zit met een ernstige afwijking. Ik ben erg bang voor een gehandicapt kind.

    Of zijn dan de hoofdjes veel kleiner dan de rest?

    Reageer
    #6

    "Daarom dat ik zo in mijn maag zit met een ernstige afwijking. Ik ben erg bang voor een gehandicapt kind.": Heb je dit dan niet met de VK besproken?

    Reageer
    #7

    Niet op die manier direct, maar ze stelden me wel gerust in de zin van niet zorgen maken. Maar het onbezorgde is er nu wel even van af.

    Reageer
    #8

    als er over in blijft zitten, bel dan opnieuw en vraag gericht over waar je je zorgen over maakt

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Te kleine baby of afwijking?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief