Teken petitie tegen dubieuze medicijnreclame

 • #1

  Teken petitie tegen dubieuze medicijnreclame
  Op 31 augustus 2009 is de Consumentenbond een petitie gestart om reclames waarin de aandacht wordt gevestigd op bijvoorbeeld schimmelnagels aan banden te leggen. Aanleiding is een uitzending van TROS Radar. Het consumentenprogramma toont daarin aan dat farmaceutische bedrijven het verbod op reclame voor medicijnen op een dubieuze manier omzeilen. De petitie is een ultieme poging om minister Klink (Volksgezondheid) en de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er een verbod moet komen op deze zogeheten ‘symptoomreclames’.

  Waarom een verbod?
  De Consumentenbond pleit voor een verbod omdat symptoomreclame leidt tot onnodige medicalisering. Door de commercials op radio, tv en internet gaan mensen massaal met onschuldige problemen naar de dokter. Dat kost de medische wereld en de maatschappij als geheel veel geld en tijd. Die tijd kan beter besteed worden aan patiënten met acute problemen of aandoeningen.

  Hoe teken ik de petitie?
  Je kunt de petitie tekenen door hieronder je naam, woonplaats en e-mailadres in te vullen. Klik vervolgens op ‘teken de petitie’. Als je op de hoogte wilt blijven van de actie, kan je dat aangeven door een vinkje te plaatsen in het daarvoor bestemde vakje. Je ontvangt dan de komende twee maanden maximaal drie e-mails. De Consumentenbond zal jouw gegevens niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Je kunt de petitie overigens ook tekenen door een e-mail met je naam en woonplaats te sturen aan [email protected]

  http://www.consumentenbond.nl/test/formulieren/Petitie_symptoomreclame1/

  Reageer
  #2

  Ik heb ook getekend, wie nog meer?

  Hartelijk dank voor uw steun aan onze petitie. Door middel van deze petitie willen we politiek Den Haag bewegen tot een verbod op reclames waarin de aandacht wordt gevestigd op bijvoorbeeld schimmelnagels, de zogeheten 'symptoomreclames'. De Consumentenbond is fel tegen dit soort reclames. Door de commercials op radio, tv en internet gaan mensen massaal met onschuldige problemen naar de dokter. Dat kost de medische wereld en de maatschappij als geheel veel geld en tijd. Die tijd kan beter besteed worden aan patiënten met acute problemen of aandoeningen. En als je écht last hebt van die schimmelnagel of van een overactieve blaas, dan ga je toch wel naar de huisarts. Een tv-commercial heeft daarin nul toegevoegde waarde. TROS Radar heeft in zijn uitzending van 31 augustus het marketing-mechanisme achter de symptoomreclames heel duidelijk blootgelegd. Er is sprake van een maas in de wet, die nu snel gedicht moet worden. We hopen daarom dat veel mensen onze petitie tekenen en dat we hiermee de politiek wakker schudden.
  Hoe meer handtekeningen, hoe groter de kans op succes. Succes in de vorm van een verbod op symptoomreclames. Wijs daarom ook uw vrienden, familie en kennissen op deze actie. De petitie staat nog tot zeker half oktober online op http://www.consumentenbond.nl/petitie.
  Met vriendelijke groet,
  Bart Combée,
  Directeur Consumentenbond

  Reageer
  #3

  Geachte heer/mevrouw,

  In de afgelopen twee weken hebben al meer dan 12.000 mensen getekend voor een stop op dubieuze medicijnreclame. De petitie tegen symptoomreclame is daarmee – dankzij uw hulp – hard op weg om de meest succesvolle handtekeningactie van de Consumentenbond te worden. Het grote aantal steunbetuigingen overtreft alle verwachtingen, zeker omdat het gaat om een onderwerp dat ons niet direct in de portemonnee raakt. Ik hoop dat het aantal handtekeningen nog stijgt tot 20.000. Daarmee moet het voor minister Klink en de Tweede Kamer duidelijk zijn dat deze praktijk moet stoppen, het is een signaal dat ze niet kunnen negeren.

  Stop symptoomreclame
  De Consumentenbond vindt het belangrijk dat symptoomreclame wordt gestopt. Reclame voor receptgeneesmiddelen is in Nederland bij wet verboden, maar symptoomreclame is een truc om dat verbod te omzeilen. Bedrijven noemen dan niet de naam van het middel, maar zeggen dat je met een bepaalde – vaak onschuldige – ‘kwaal’ naar de huisarts moet. Ondertussen hebben de bedrijven de huisartsen dan al bestookt met brieven en brochures over hun medicijn. Ook is het vaak volstrekt onduidelijk wie de afzender is van zo’n reclame. Daarmee wordt onterecht de indruk gewekt dat het om objectieve informatie gaat.

  Met onschuldige problemen naar de dokter
  De Consumentenbond pleit voor een verbod omdat symptoomreclame leidt tot onnodige medicalisering. Door de commercials op radio, tv en internet gaan mensen massaal met onschuldige problemen naar de dokter. Dat kost de medische wereld en de maatschappij als geheel veel geld en tijd. Die tijd kan beter besteed worden aan patiënten met echte problemen of aandoeningen.

  Tip uw familie en vrienden
  De petitie staat nog open tot half oktober. Wijs daarom ook uw vrienden, familie en kennissen op deze actie of stuur deze email door.

  Tekenen kan op http://www.consumentenbond.nl/petitie.

  Met vriendelijke groet,

  Consumentenbond
  Bart Combée
  Directeur Consumentenbond

  Reageer
  #4

  Om het pleidooi voor een verbod op dubieuze medicijnreclame kracht bij te zetten overhandigde de Consumentenbond maandag 26 oktober een petitie aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

  De Consumentenbond wil met de petitie een verbod op ‘symptoomreclames’ afdwingen. Met die reclames omzeilen farmaceutische bedrijven op een uiterst twijfelachtige manier het verbod op reclame voor receptgeneesmiddelen. Dat doen ze door niet het medicijn maar de kwaal (overactieve blaas, schimmelnagels etcetera) te promoten. Door de commercials op radio, tv en internet gaan mensen massaal met onschuldige problemen naar de dokter. Dat kost de medische wereld en de maatschappij als geheel veel geld en tijd. Die tijd kan beter besteed worden aan patiënten met echte problemen of aandoeningen.

  19.370 handtekeningen

  Met 19.370 steunbetuigingen is de petitie tegen dubieuze medicijnreclame de meest succesvolle handtekeningenactie uit de geschiedenis van de Consumentenbond.

  http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/petitie_medicijnreclame_klink1

  Reageer
Reageer op: Teken petitie tegen dubieuze medicijnreclame
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief