Wat is de beste keuze?

 • #1

  Hallo,

  Ik hoop via dit platform geadviseerd te mogen worden. Ik zou het daarom ook fijn vinden als jij/jullie mijn verhaal zouden willen lezen en daar advies op zouden willen geven.

  Als kind heb ik een ongeval gehad, daardoor zijn mijn twee voortanden voor meer dan helft afgebroken. Mijn voortanden zijn toen gecorrigeerd met composiet. Het is inmiddels al zo’n 10-14 jaar geleden dat ze gecorrigeerd zijn, dus het is inmiddels al wat minder mooi geworden (kleur verschil, dove kleur en kleine stukjes die afbreken). Het ongeluk heeft een groot impact gehad op mijn leven, hierdoor zijn o.a. mijn tanden een gevoelig onderwerp. Ik vind het niet fijn als iets of iemand (bijv de tandarts) mijn voortanden aanraakt.

  Als kind heb ik een herbst beugel gekregen, aangezien ik last had van een open beet en dit kon destijds gecorrigeerd worden met deze beugel. Jammer genoeg is het beugel traject nooit afgemaakt, aangezien mijn kaken hier na lang volhouden niet aan konden wennen. Op advies van de HA heb ik de beugel laten verwijderen. Ik heb daarna nog 1,5 jaar moeten herstellen aan mijn kaak, dus iets klopte er niet. Jammer genoeg heeft nooit iemand een oorzaak gevonden.

  Nu loop ik al jaren lang rond met een grote onzekerheid over mijn gebit. Ik heb nooit vervelende opmerkingen gehad over het uiterlijk van mijn gebit, maar toch ben ik er zelf alles behalve blij mee. Dit heeft als resultaat gegeven; dat ik al minimaal 10 jaar lang niet meer met mijn mond open heb gelachen op een foto. Ik heb constant het gevoel dat ik mijn tanden moet bedekken voor de buitenwereld. Waar deze onzekerheid vandaan komt weet ik niet zo goed. Misschien door het verhaal van de voortanden of in combinatie met het niet afgemaakte beugeltraject? Zeg het maar. Ik heb heel lang mijn best gedaan om mij zelf over deze onzekerheid heen te zetten, aangezien ik diep van binnen ook wel weet dat het best wel meevalt. Maar toch is het mij op de dag van vandaag nog steeds niet gelukt.

  De open beet is ook nog steeds aanwezig (gelukkig valt het cosmetisch gezien niet op) Medisch heb ik last van de open beet, want ik kan heel moeilijk dingen afbijten. Hier vraag ik mij ook weer af of dit komt omdat ik niet teveel kracht wil zetten met mijn “neppe” voortanden of dat het toch echt een medisch probleem is. Met mijn hoektanden kan ik prima afbijten.

  Nu zou je denken wat is nu eigenlijk het probleem? Neem gewoon opnieuw een beugel, dan zijn alle problemen opgelost. Jammer genoeg is dat dus blijkbaar niet zo gemakkelijk.. Ik heb advies gevraagd bij de tandarts; Hij vertelde mij dat als ik een beugel zou nemen dit héél lang zou gaan duren, aangezien ik een verkeerde tong positie heb. Ook zei het mij dat de kans dat na de beugel alles weer terug gaat staan groot is. En ik zou dan 4 kiezen moeten laten trekken. Zijn advies was: met de hoektanden afbijten en cosmetisch wat corrigeren met composiet. Nu is het wel zo dat mijn tandarts een beetje wisselende antwoorden geeft. Het ene moment zegt ie namelijk een beugel + kaakoperatie en dan zegt ie weer met de hoektanden afbijten. Voor de rest ben ik super tevreden over mijn tandarts, maar veel duidelijkheid krijg ik niet.

  Nu blijf ik constant in de twijfel zitten wat ik nou moet doen.. Ik heb zelf nagedacht over een Invisalign beugel, maar weet niet of hier het probleem mee verholpen kan worden. Mijn tandarts/ortho is hier niet in gespecialiseerd. Wat zouden jullie mij adviseren? Acceptatie van het niet goed kunnen afbijten en dus met de hoektanden afbijten + cosmetisch laten oplossen of toch een beugeltraject aangaan niet wetende of dit zou gaan helpen.

  Reageer
  #2

  Je dit beter met een tandarts bespreken.
  Die heeft de kennis om je het juiste advies te geven, gebaseerd op wat mogelijk is en wat voor consequenties welke optie heeft.

  Reageer
  #3

  Heb je gelijk in. Ik zal mijn tandarts nog eens opnieuw vragen om advies. Ik wilde eigenlijk ook een afspraak maken bij een andere orthodontist, maar heb toch het gevoel dat die altijd zullen zeggen dat een beugel nodig is.

  Reageer
Reageer op: Wat is de beste keuze?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief