Adem

 • #1

  Heey

  Ik zit op zwemmen en wil zo lang mogelijk me adem proberen in te houden hoe kun je dat oefenen zodat je iets van 4 min je adem in kan houden?
  Op dit moment zit ik aan de 1 min.
  Het kan niet gevaarlijk zijn want de langste ooit was iets van 17 min dus dan zal 4 min wel kunnen

  Reageer
  #2

  zoiets oefenen zonder begeleiding lijkt mij nogal gevaarlijk.
  vraag eens aan je zwemleraar hoe je veilig ietsje langer je adem in kan houden. waarom wil je dat eigenlijk? ben je aan het schoonzwemmen?
  doe het nooit alleen, dat is niet goed.
  Brenda

  Reageer
  #3

  Je kunt trainen om je adem langer in te houden door te ventileren. Vlak voor je het water in gaat, probeer je zoveel mogelijk koolstofdioxide uit je circulatie te krijgen door een paar keer extra goed uit te ademen.

  Als je je adem inhoudt ga je O2 verbruiken en CO2 produceren. CO2 is verantwoordelijk voor de ademhalingsprikkel die een signaal geeft dat we moeten inademen. Vandaar dat we na zo'n 30 seconden adem inhouden al willen stoppen.

  Maar je kunt jezelf trainen om die ademhalingsprikkel uit te stellen. Door te ventileren ga je proberen om zoveel mogelijk van die CO2 uit je lichaam te krijgen. Het zuurstofgehalte in de circulatie zal licht stijgen terwijl het CO2 sterk zal afnemen. Het signaal dat ons normaal gezien dwingt om te ademen wordt zo uitgesteld.

  Reageer
  #4

  Zwemmers die voor het examen onder water moeten zwemmen, hyperventileren 15 seconden tot een halve minuut om het CO2 omlaag te krijgen.
  Hierdoor onderdrukken ze de ademhalingsprikkel en kunnen ze langer onder water zwemmen.

  Reageer
Reageer op: Adem
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief