• #1

  Hoi. Ik voel hier en daar wat bobbels als ik van boven naar beneden schuif met me vel bij mijn ribben. Nou wil ik een foto vragen van me ribben. Moet ik ct scan of mri vragen van de huisarts? Dus dat niet alleen de ribben (botten) zichtbaar zijn op de foto maar ook de knobbels. Groetjes

  Reageer
  #2

  Je kunt van alles wel vragen,maar als de huisarts er geen aanleiding voor ziet,ga je echt geen ct of mri krijgen.
  Daarvoor ben je trouwens ook een verwijzing van een specialist nodig,die kan de huisarts niet aanvragen.
  En ook een specialist krijg je zonder reden geen verwijzing voor,de zorg is al druk en overbelast genoeg.....

  Reageer
  #3

  Nee heb ik ja kan ik krijgen... ik ga het proberen vandaar mijn vraag

  Reageer
  #4

  Ik zou eerst eens naar de huisarts en die ernaar laten kijken. Ik denk dat het spierweefsel is of de kraakbeenverbindingen van ribben

  Reageer
  #5

  Je huisarts kan daar geen mri of ct voor aanvragen,alleen een specialist.....en een verwijzing daarvoor krijg je zonder reden niet. Denk je dat je zorgverzekering weet ik hoeveel geld aan onderzoek gaat vergoeden alleen omdat jij dat graag wilt?
  Zo werkt het niet,dat kan ik je zo wel vertellen

  Reageer
  #6

  Bedankt john voor je tip.

  Suzan ik heb niks aan "zo werkt het niet of je kunt wel van alles vragen maar die ga je niet krijgen". Ik lees irritatie aan je comment maar dat hoeft niet. Ik stel enkel een vraag op dit forum op een normale manier..

  Fijne avond

  Reageer
  #7

  Dat lees je idd goed.

  Er zijn op dit moment zo ontzettend veel mensen die echt wat mankeren en al maanden op onderzoeken of operatie's wachten. En daardoor dagelijks pijn hebben of steeds ernstiger ziek worden. De zorg is zwaar overbelast en de wachtlijsten zijn gigantisch.

  Dan erger ik me idd aan mensen die allerlei onderzoeken willen,terwijl ze niet eens weten of ze überhaupt iets mankeren en dan nog serieus denken dat ze die even gaan krijgen. Je kunt zelf ook bedenken dat je eerst eens naar de huisarts gaat om te kijken of er een reden is voor onderzoek.

  En mijn antwoord heb je wel degelijk wat aan: je kunt de onderzoeken wel vragen, maar zonder reden ga je ze niet krijgen.

  Jij ook een fijne avond!

  Reageer
  #8

  Ook de huisarts kan een mri en ct aanvragen.

  Het komt vrij vaak voor, zulke bulten of verhardingen op ribben. Soms agv intercostale chondritis of Tietze. Dat zijn vervelende aandoeningen maar volstrekt onschuldig.

  Zonder enige klachten en puur vanwege deze reden maar een ct of mri vragen, is idd zinloos ziektegedrag.
  Net zoals sommige mensen just in case een 'prescan' doen elk jaar..

   

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  De huisarts kan idd een verwijzing naar een mri centrum afgeven.
  Hier is geen arts aan verbonden,de scan wordt alleen door een radioloog beoordeeld.
  Wat dan voor veel mensen alsnog een reden is om bij de huisarts een verwijzing naar een specialist af te dwingen,omdat ze de uitslag niet begrijpen of er geen genoegen mee nemen wat er uit komt,omdat er niks uit komt.
  Kassa voor het mri centrum en voor die specialist dus pure tijd verspilling....
  Daarom kan een huisarts (gelukkig) alleen mri's in een ziekenhuis aanvragen voor knieën, lage rug en schouders en alleen als daar echt een indicatie voor is.
  De rest van het lichaam kan alleen door een specialist worden aangevraagd.
  Dit is even een vrije verwoording van wat mijn orthopeed gister zei,toen we het over de gevolgen van uitgestelde zorg hadden.
  Dat er dus mensen op wachtlijsten staan die dringend zorg nodig zijn,omdat mensen die niks mankeren denken of zelfs van de huisarts eisen dat ze naar ziekenhuizen verwezen moeten worden. Terwijl een afspraak bij een fysiotherapeut of ( zijn woorden) een psycholoog een veel betere en zeker afdoende optie zou zijn om de klachten te behandelen.
  Wat mijn orthopeed en veel van zijn collega's betreft,zouden scans zonder reden dan ook niet meer door de zorgverzekering vergoed hoeven worden,ookal heeft de huisarts de patiënt verwezen.
  De zinloos gebruikte tijd zou dan voor patiënten die echt zorg nodig zijn gebruikt kunnen worden.

  Reageer
  #10

  Als mensen veel ziektegedrag hebben (gefixeerd op het lichaam en niet gerust te stellen) maar geen therapie wensen, kan de huisarts ze ook zeggen dat er particuliere centra zijn waar je volledige scans kunt aanvragen.
  Dan kost het de eigen portemonnee, en zet iets van een rem op ziektegedrag.

  Psychologen hebben vaak ook enorme wachtlijsten overigens, en daar wordt ook erg snel naar doorverwezen.

  Reageer
  #11

  @Alias Dat ben ik zeker met je eens.
  Alleen vertelde mijn orthopeed dat er dan toch best veel mensen na zo'n scan,waar dan niks uit kwam omdat ze niks mankeren, alsnog steeds weer terug bij de huisarts komen om naar een specialist verwezen te worden.
  En dat huisartsen dan uiteindelijk maar een verwijzing geven. Simpelweg omdat zij zelf ook enorm onder tijdsdruk werken en zo niet telkens diezelfde patiënt weer hoeven te zien,die zich toch niet gerust laat stellen.
  Hij zou dat graag anders zien,voor zowel huisarts als ziekenhuis.
  En hij noemde idd dat een grote uitbreiding van psychologische hulpverleners nodig is om dergelijke patiënten uit de lichamelijke zorg te houden.

  Reageer
  #12

  Ja, en zo werkt het niet.. Je kunt geen blik psychologen opentrekken, terwijl op ontzettend veel plekken een ongelooflijke onderbezetting is van de huidige ggz.

  Het is ook te makkelijk om alles maar onder ggz te scharen. Dat was vroeger ook niet nodig.
  Een huisarts kan een patient met een terecht verzoek doorverwijzen naar somatische zorg of ggz.
  En daarnaast is het aan de huisarts om ook assertief te zijn en andere hulpvragen te begrenzen.

  Er is ook nog zoiets als dat mensen die steeds met kwaaltjes bij de huisarts komen, in feite eenzaam zijn of teveel stress hebben door een gebrek aan vaardigheden ofzoiets.

  Daar kun je mensen voor doorverwijzen naar buurtteams en online modules of lotgenotengroepen of of of... Niet per se de ggz nog meer onder druk zetten.

  Reageer
  #13

  Ik denk dat hij ook psychische hulp breed bedoelde hoor.
  Op maat dus van buurthulp,zelfhulp,online hulp tot psychiater en alles wat daar tussen zit.
  Juist om voor iedereen de juiste hulpverleners te vinden en niet alles bij huisarts of specialist te brengen.
  Zodat er overal minder druk ontstaat.
  En daarnaast in alle disciplines meer mensen opleiden,zodat overal de werkdruk minder wordt.
  Tuurlijk werkt dat nu niet,het was ook een schets hoe het beter geregeld zou kunnen zijn,als er voldoende zorgverleners zouden zijn. In alle vormen van zorg.
  Het was niet bedoeld om mensen ergens anders dan zijn eigen spreekkamer te dumpen,maar om aan te geven dat er nu niet de juiste hulp geboden kan worden.
  Als orthopeed kan hij iemand met een angst voor ziektes niet genezen,vindt hij niks lichamelijs, wil die patiënt een second opinion bij een collega.
  Hij zou dat graag vanaf de basis,dus de huisarts, anders zien

  Reageer
  #14

  De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder.

  Reageer
Reageer op: Ribben
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief