tibiaplateau breuk en verwijderen matriaal

  • #1

    Hallo,

    Ik heb vier jaar geleden mijn tibia plateau gebroken. Ik gleed uit in de huiskamer. De knie ging alle kanten op en maakte me bang Ik had verschrikkelijk veel pijn. Als boerin in een melkvee bedrijf ben je wat gewend maar dit. Naar de huisarts deze vertelde me de banden zijn verrekt. Krukken en been hoog als je zit. Na 2 dagen was de pijn ondragelijk en werden er foto,s gemaakt. Ik werd direct door gereden naar de MRI. Na een goed uurtje wachten kwam het antwoord. Een ingezakt en gebroken tibia links buitenkant,ik wist niet eens dat ik dat had. Ik werd in gegipst van tenen tot lies en naar huis 8 dagen later zou ik geopereerd worden. Dit viel me in de eerste instantie mee. Donor bot om op te vullen. en naar huis.

    drie maanden totaal niet belasten, daarna voorzichtig met fisio oefenen. Ik hield de moed er in. Wel hield ik heel veel pijn rond de knie en was het erg dik. Mijn zenuwen en spieren waren ook afgescheurd dus alles groeide verkeerd aan en na 2 weken bleek het donor bot opgelost. 4 maanden later werd er een dexa scan gemaakt. Uitslag heupen en onder rug in de rode zone. Osteoporose. dit was slikken alweer. Calcium 1000 mg met vit B en plas tabletten. Nu krijg in half jaarlijks een spuit dus hoef ik het alodrinen zuur niet meer te slikken. De lymphen waren in de knie verwijderd. De pijn bleef en werd ergen. Ik kon niet op mijn been staan. Kon niet meer werken, wandelen fietsen en het huishouden. Ook de trap werd een opstakel. Nu wonen we sinds een kleine vier jaar in een rijtjes huis. traplift enz. Ik heb zoveel pijn dat ik nu 3 jaar een brase draag van de lies tot en met de schoen. Ik kan hem buigen bij zitten en slaat op slot bij staan en lopen. Ik loop met een stijf been wat mijn rug niet ten goede komt omdat daar de wervels niet eens meer te meten zijn. Nu sta ik voor een operatie van het verwijderen van het matriaal. Het enige wat ze zeggen we hopen dat de pijn minder wordt. Nou ik ook maar ben wel onzeker of ik nog kan lopen. Het oma zijn met wandelen ijsjes eten enz is er niet meer bij. Ik was altijd bezig en aan het werk maar alles is weg. Het leven moet je weer opnieuw uitvinden. ik was 54 bij mijn val en nu dus 58 jaar. niet oud vind ik zelf.

    Mijn vraag is zijn er mensen met vergelijkbaar situatie? Ik zou graag horen uit de praktijk. Dokters praten mooi maar er is nog niets uitgekomen van wat ze me beloofde.

    Ik voel me onzeker. Wie kan mij en wil mij iets vertellen??

     

    met en vriendelijke groet en sterkte voor iedereen, Hannah

    Reageer
    #2

    Hoi Hannah,

    1. vier jaar geleden bij n val o. a. het tibia plateau gebroken. Na 8 dagen geopereerd en 14 weken niet mogen belasten. Totaal 9 weken van opname  Daarna voorzichtig begonnen met revalideren. Dit werd dusdanig beperkt door het  osteosynthese materiaal  en de ontstane dystrofie dat het materiaal een half jaar na de breuk is verwijderd. Daarna ging de revalidatie verder. Nu ruim vier jaar later loop ik met een rollator of met een kruk. Dagelijks veel pijn maar met warm weer is deze een stuk minder. Ik was 57 toen het gebeurde en kan meepraten over de fysieke maar ook vooral de mentale strijd. Ik hoop dat je baat hebt bij het weghalen van het materiaal  en wens je veel beterschap en sterkte toe.
      mvg Carolien
    Reageer
    #3

    Heb vorig jaar 13 juni (2020) een ernstig tibiaplateaufractuur en fractuur fibulakopje gehad en wel in de ergste vorm schatzker type. Dacht dat ik nooit meer zou kunnen lopen of fietsen. Op 10 maart dit jaar (2021) is het osteosynthese materiaal er uitgehaald maar de chirurg heeft twee schroeven 'over het hoofd' gezien, de sukkel. Hij gaf het wel toe maar heb geen excuses gekregen. Ik begrijp niet hoe zoiets kon gebeuren. Het is toch bekend wat en hoeveel materiaal er in is gezet zodat het aantal schroeven en plaatjes overeen moet komen wat eruit wordt gehaald?... Ik kan wel weer kleine stukjes lopen met een stijf been, ik zak er doorheen als ik hem buig en noem mezelf daarom ook horrelpoot. Kan beter fietsen, wat mijn hobby is, dan lopen. Heb nog wel pijn vooral na een eindje lopen, in huis gaat het wel. Weet eigenlijk niet of dat nou van de achtergebleven schroeven komt, volgens de chirurg niet maar ik voel wat ik voel en dat is niet lekker. Eindje besluit zei de chirurg dat een knieprothese ook nog een optie is... Tja, wat moet ik nou? Ga binnenkort eerst een second opinion aanvragen en laat me absoluut niet meer behandelen door mijn huidige chirurg!
    De eerste foto: wat er in zat, de tweede foto wat er nu nog in zit.

    Bijlagen:
    Reageer
    #4
    • Tibiaplateau
    Reageer
    #5

    Hallo,

    Herkenbare verhalen hier.

    Ik ben 57 jaar. 2 jaar  geleden tibia plateau gebroken klasse 4 of 5 ( verschilt per verslag), gefixeerd met osteosynthese en 4 maanden in revalidatiecentrum gelegen. Echter maar 6 weken steunverbod, dus te vroeg belast en het is ingezakt. Naar huis gestuurd als alleenstaande op een etagewoning, met eigen rolstoel want ik krijg er geen (in België). Toen bleek ook dat er Südeck op zat. 9 maanden op mijn achterste de trappen op en af, daarna op handen en voeten. Stilaan verbetering tot ik met brace een kort eindje kon stappen. Zelfs zonder krukken.

    Vorige week is het materiaal uitgehaald.

    Niemand vond het blijkbaar nodig om me te verwittigen dat ik niet meer zou kunnen steunen. Niks meer, zelfs geen tipsteun met krukken. Na 8 dagen zoeken vind ik eindelijk een patiëntenbrochure waarin staat dat de eerste 6 weken tot 3 maanden de vervelendste zijn, en dat het tot een jaar kan duren. Had ik het geweten ik had het niet laten doen, of nu toch niet.

    Iemand hier ervaring mee?

     

    Reageer
    #6

    Hallo dames herkenbaar,

    1. Vorig jaar 12 september ben ik gevallen met de elektrische fiets. Daarna anderhalve km naar huis gelopen met de fiets aan de hand. Dan kom je thuis bel je ha post en dan zeggen ze natte doek er omheen, been hoog en paracetamol en maandag naar eigen HA. Maandagmorgen 14 september naar eigen HA en doorgestuurd naar ziekenhuis foto's maken en mri scan voor beter zicht. Tibiaplateau van teen tot lies in gips. Week later 22 september operatie plaat met 7 schroeven en dag daar na brace. 4 dagen ziekenhuis gelegen. Al wel met therapie begonnen. Steunverlening 10 tot 12 weken. Kan nu aardig lopen, meestal met nordic walking stokken van die goedkopen uit Oostenrijk. Zit nu op 10 maand. Hoop dat dit jaar ijzerware er nog uit gaat, want je voelt het wel. Op fb is een groep voor tibiaplateau fractuur. Dasr heb ik veel steun aan.
    Reageer
    #7

    zo herkenbaar allemaal
    27 april 2020 gevallen met de fiets wist gelijk dit is goed fout
    met ambu naar het ziekenhuis gebracht
    tibia plateau en scheenbeen gebroken 5 breuken in het totaal
    heel veel pijn spoed operatie gehad externe fiateur gekregen vier eeken daarna door 2 artsen geopereerd er waren te veel losse bodstukken om door een arts te opereren
    3 platen en veel schroeven gekregen
    8 weken niet belasten daarna in 8 weken weer belasten van 0 naar 100 %
    daarna begon de echte revalidatie
    nu loop ik zonder hulpmidel maar trek wel met mijn been en kan ik max 20/30 min
    lopen fietsen gaat goed
    ik krijg tzt een knieprotese
    ik ben 62 jaar en bleek erge bodontkaling te hebben
    zijn er mensen die na een tibia breuk een prothese hebben gekregen
    zie daar erg tegen op

    Reageer
    #8

    Ik lees hier dat er een tibiaplateau groep op fb moet zijn, ik kan hem alleen niet vinden. Iemand die me helpen kan of weet hoe ik zoeken moet?

    Bij voorbaat dank.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Waarom kan ik hier niet reageren?

    Reageer
    #10

    Het verwijzen naar andere fora e.d. is niet toegestaan volgens de regels van het forum

    Reageer
    #11

    Hallo Francien, geef mij maar je tel.nr dan kan ik je helpen, want het zijn nare breuken.

    Reageer
    #12

    Ook het uitwisselen van telefoonnummers en emailadressen is niet toegestaan. En dat heeft alles te maken met bescherming van de privacy

    Reageer
    #13

    Hoi!

    Ik lees hier over een fb groep over Tibiaplateau fractuur. Een soort lotgenoten groep?
    Ik kan het niet vinden maar zou er erg graag bij willen.

    Groetjes

    Reageer
    #14

    Weetje, hoe heet jij dan?

    Reageer
    #15

    Ik heb ook gezocht maar vind het ook niet

    Reageer
Reageer op: tibiaplateau breuk en verwijderen matriaal


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief