Test

Online ZorgZus
 • #1

  Goedemorgen John,

  Het moment dat je een syfilis test doet en je hebt ook de ziekte van lyme bacterie Borrelia burgdorferi. Heeft dat invloed op de uitslag van de test dus wanneer je negatief bent voor syflis. Is dat betrouwbaar?

  Groetjes

  Reageer
  #2

  Het gevaar zou eventueel kunnen zijn een vals positieve test. Dat wil zeggen dat je positief test op syfilis, maar dat dit komt door de lyme bacterie en niet de syfilis bacterie.

  Als je negatief test dan is de test gewoon betrouwbaar negatief.

  Reageer
  #3

  Bedankt voor het reageren. Maar hoezo dan een gevaar eigenlijk dus een bezorgde uitslag zonder dat er iets aan de hand is. Want je hebt geen syfilis.

  Groetjes

  Reageer
  #4

  Ja. De test wordt positief, dus geeft aan dat hij een syfilis waarneemt. De test reageerde echter op lyme en niet op syfilis.

  In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde staat hierover een artikel. Hier een citaat:

  "Het is vooral binnen het genus Treponema dat fout-positieve serologische bepalingen op syfilis kunnen voorkomen. Dat ook bij Lyme-borreliose fout-positieve uitslagen van treponemale en niet-treponemale tests kunnen optreden, is echter niet uitgesloten. Dit is te verklaren op grond van biologische verwantschap tussen T. pallidum en B. burgdorferi. In het laboratorium worden fout-positieve uitslagen van de FTA-ABS-test meestal voorkomen door routinematige preïncubatie met T. phagedenis, maar bij hoge antilichaamtiters tegen B. burgdorferi kunnen fout-positieve testuitslagen niet zonder meer worden vermeden"

  Treponema pallidum (syfilis) en Borrelia burgdorferi zijn verwant aan elkaar waardoor een syfilis test positief kan reageren op Borrelia burgdorferi. Je denkt dan syfilis te hebben gespot, maar het is lyme.

  In die zin een gevaar dat je schrikt dat je syfilis hebt, maar dat het iets ander is.

  Omgekeerd dus geen gevaar: als de test negatief is, dan kan Treponema pallidum (syfilis) echt uitgesloten worden.

  Reageer
  #5

  Heel duidelijk! Bedankt voor de heldere uitleg.

  Groetjes

  Reageer
Reageer op: Test
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief