Zachte Sjanker (Ulcus molle) ook in SOA test?

 • #1

  Al vele jaren heb ik regelmatig seks met prostituees, voornamelijk met Afrikaanse en Aziatische vrouwen en de laatste paar jaar ook in Azië zelf. Penetratie en pijpen is hierbij altijd met condoom geweest, beffen daarentegen zonder bescherming.

  Begin 2018, kreeg ik rode plekjes op mijn penis waarvan de rand iets verdikt zijn (cirkelvormig). Deze plekjes verdwenen weer naar een paar weken. Zelf dacht ik toen aan irritatie, of (huid)schimmelinfectie. Een paar maand later kwamen de plekjes weer terug, en omdat ik aan schimmelinfectie dacht ben ik Miconazol crème gaan gebruiken. En opnieuw verdwenen de plekjes. Desondanks ben ik 2 weken met het smeren van de crème doorgegaan. Maar steeds komen de plekjes na enkele weken weer terug. De plekjes zijn rood, klein (3-4mm), niet pijnlijk, verdikte randjes maar geen verharde randen zoals je zou verwachten bij Syfilis. Tevens geen ontstekingsvocht of pus afscheiding.

  Om duidelijkheid te krijgen heb ik een uitgebreide SOA test gedaan, en vanwege prostitutie bezoeken in Azië aangegeven dat er ook gekeken moet worden naar de SOA's die in Nederland misschien weinig voorkomen (zoals Syfilis).

  Vandaag browse ik weer wat op Internet en zie dat er ook een SOA bestaat met de naam "Ulcus Molle" welke zich uit met "zachte sjanker", bijna dezelfde plekjes als Syfilis maar waar Syfilis harde randjes heeft, heeft Ulcus Molle zachte randjes om de plekken heen. Deze SOA komt vooral voor in Aziatische/Afrikaanse landen, en (bijna) niet in Nederland.

  2 vraagjes hierover welke ik bij de huisarts vergeten ben te stellen;
  - Kan een SOA zich op de penis uiten, terwijl penetratie altijd met condoom is geweest, en zover bekend nooit een condoom gescheurd is? Zou de oorzaak via beffen kunnen zijn, maar zonder plekjes in/rond mond.
  - Is "Ulcus Molle" (Zachte Sjanker), onderdeel van een uitgebreide bloed en urine SOA-test?

  (Laatste vraag vooral om een "False Negative" te voorkomen. Wel SOA hebben, maar door de test niet geconstateerd.)

  Reactie
  #2

  De klachten die je beschrijft passen toch echt niet bij Ulcus Molle.
  1. Kan een SOA zich op de penis uiten, terwijl penetratie altijd met condoom is geweest, en zover bekend nooit een condoom gescheurd is? Zou de oorzaak via beffen kunnen zijn, maar zonder plekjes in/rond mond? Nee, dat kan niet. En bij beffen zou jij de zweer in de mond moeten hebben en niet op je penis
  2. Ulcus molle is GEEN onderdeel van soa testen omdat deze infectie hier eigenlijk niet voor komt

  Reactie
  #3

  Dank voor de snelle reactie.
  Dan wacht ik de SOA test resultaten af, en hoop dan maar dat het toch gewoon een terugkomende irritatie is. SOA test is in elk geval niet overbodig, geeft in elk geval weer zekerheid voor het moment.

  Reactie
  #4

  Bij wisselende contacten is soa's testen geen overbodige luxe

  Reactie
Reageer op: Zachte Sjanker (Ulcus molle) ook in SOA test?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief