Ouderen met kanker onthouden weinig informatie

  • #1

    Oudere patiënten met kanker en patiënten met een slechtere prognose onthouden weinig van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Als aandacht wordt besteed aan hun emoties herinneren patiënten zich meer, zo blijkt uit het onderzoek waarop NIVEL-onderzoeker Jesse Jansen 23 april promoveert aan de Universiteit Utrecht.

    Patiënten met kanker kunnen weinig reproduceren van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Met name patiënten die ouder zijn en patiënten met een slechtere prognose hebben hier moeite mee. Ouderen onthouden niet meer dan een kwart van de adviezen die verpleegkundigen geven tijdens een voorlichtingsgesprek over chemotherapie. Maar niet alleen leeftijd en prognose spelen een rol. Hoe meer wordt gesproken over de prognose en hoe meer informatie er wordt gegeven, hoe minder de patiënten onthouden. Als hun emoties worden genegeerd, onthouden patiënten ook minder. Als daarentegen emoties worden opgepikt, herinneren patiënten zich meer. Jesse Jansen: “Het is daarom belangrijk dat artsen en verpleegkundigen patiënten expliciet vragen naar hun behoefte aan informatie. Verder is het belangrijk te reageren op emotionele signalen en ervoor te zorgen dat de communicatie hierbij aansluit.”

    http://www.nivel.nl/oc2/page.asp?PageID=12602&path=/Startpunt/Home%20NIVEL/actueel/actueel%202009/Ouderen%20met%20kanker%20onthouden%20weinig%20van%20informatie

    Reactie
Reageer op: Ouderen met kanker onthouden weinig informatie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief