Warm en droog

 • #1

  Is het waar, dat mensen met reuma beter af zijn in zonniger en droger oorden, of maakt het niks uit? De kinesitherapeut verzekerde me dat Spanje nog niet het ideale land is voor spectaculaire beterschap, Tenerife zou volgens hem een geschikter optie zijn. Zijn er personen die ervaring hebben met een ‘langer’ verblijf in drogere streken?

  Reactie
  #2

  Een reumatische ziekte wordt niet veroorzaakt door koude en vochtigheid. De reumatische ziekten komen overal ter wereld voor zowel bij de eskimo's als bij de volkeren uit Midden Afrika.
  Wel is het zo dat de reumapatiënt soms meer pijn ondervindt bij koud en bij vochtig weder en vooral bij weersveranderingen, bv. bij een naderend onweer.
  Dat een persoon met reuma minder pijn ondervindt tijdens een vakantieverblijf in een warm en zonnig land is zeer goed te begrijpen. Op vakantie is men immers zo wie zo meer ontspannen, hoeft men zich weinig van iets aan te trekken, moet men weinig of geen huishoudelijk werk verrichten, kan men zich lekker laten verwennen, kan men zwemmen in warm water, enz.
  Het creëren van een sfeer van relaxatie en verwend worden ligt ook aan de basis van het succes van een behandeling in een kuuroord ! Andere landen In een aantal landen (bv. rond de Middellandse Zee) of bij een aantal rassen (bv. Eskimo's, Indianen...) komen bepaalde reumatische aandoening meer en andere minder voor.
  Het meer of minder voorkomen van een bepaalde aandoening zou waarschijnlijk eerder veroorzaakt worden door de erfelijke aanleg en de leefgewoonten dan door een bepaald klimaat.

  Reactie
  #3

  Temperatuurschommelingen voel ik inderdaad heel goed aan, ook met de erfelijke factor ben ik het eens, maar wanneer ik mensen hoor vertellen over hun verblijf in Spanje, en dan bedoel ik wel periodes van een aantal jaren, en dat zij bovendien beweren ‘bijna’ geen hinder meer te ondervinden van hun aandoening, dan stel ik mij toch de vraag; waren hun lichamelijke klachten dan voordien gewoon verwaarloosbaar, of waren ze overdreven? Men kan pijn natuurlijk niet digitaal vaststellen, dat is het probleem.

  Reactie
  #4

  Maar als jij je er goed bij volet, wat let je dan te luisteren naar jouw waarheid?

  Reactie
  #5

  Iedereen, en ik zeg wel iedereen, heeft zijn/haar waarheid. Men is immers altijd geneigd te geloven wat men graag gelooft. Ik ben op zoek naar antwoorden op mijn vragen, is dat dan verkeerd? Ik ga negatieve benaderingen niet uit de weg, het brengt niks op om aan struisvogelpolitiek te doen, daarmee is niemand geholpen.

  Reactie
  #6

  Reuma zou niet reageren op warmte en kou, maar toch voelen veel mensen dat toch echt anders, er daar gaat het om.
  je zal het dus zelf moeten ondervinden, gewoon eens een paar weken met vakantie zou het verschil al moeten maken bij je.
  proberen dus maar en veel succes en sterkte met de reuma.
  Brenda (met reuma)

  Reactie
  #7

  Het zou inderdaad het proberen waard zijn, was het niet dat ik op dat gebied nogal conventioneel ben. Of laat ons het zo stellen, ik laat niet graag vrienden en kennissen achter, dus mocht het meevallen dan ben ik nog lang niet zeker dat ik daar ook daadwerkelijk zou willen gaan wonen. Toch bedankt voor je berichtje.
  Eveneens veel goede moed toegewenst.
  Groetjes, areyan

  Reactie
  #8

  Een warmtetherapie behandeling zou ook erg goed kunnen helpen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik heb sinds een paar jaar atrose in mijn handen , en nu sinds een half jaar ook in nijn voeten . Lopen is soms vreselijk pijnlijk , mijn voeten zijn stijf tot aan mijn enkels . Ben ik in Griekeland of Turkije Portugal enz is mijn pijn en stijfheid na twee dagen WEG !!! Wat een verademing . Maar dat is in de zomermaanden , ook daar waarschijnlijk in de winter ook zou ik pijn hebben . Afgelopen winter ben ik drie keer een week in Oostenrijk geweest , bijna pijn vrij en veel minder stijf . Stond een paar uur per dag op de skies en wandelen geen probleeem . Nu ben ik in de goede omstandigheden dat ik veel op reis kan gaan , over twee weken weer naar Turkije . Heerlijk een week zonder pijn en stijfheid

  Reactie
  #10

  Ik heb sinds een 5 tal jaren zware reumatoïde artritis, eerst dacht ik dat het kwam door en teakbeet omdat de symptomen enkele maanden nadien begonnen. Blijkbaar is mijn denken ongegrond. In alle geval de miserie is niet te onderschatten, de pijn is soms vreselijk en ik heb tal van medicijnen en zelfs orencia gekregen maar gezien de vele bijwerkingen ben ik ook daarmee moeten stoppen. Ik heb de eerste jaren ledertraxate moeten nemen en had daar zeer goede resultaten mee, maar toen mijn behandelende reuma arts op pensioen ging kwam ik terecht bij een andere arts die mij adviseerde om bot en beenmerg onderzoek te laten doen in het hospitaal. Even erbij zeggen dat mijn bloedplaatjes op een gegeven moment meer aan 88 stonden terwijl dit bijna het dubbel moet zijn. De uitslag van bot en beenmergonderzoek was verboden om nog verder ledertraxate te gebruiken omdat mijn beendermerg en bot werden aangetast. Dus gestart met enkele andere medicaties met veel bijwerkingen zoals snelle hartslag, water in benen en zeer pijnlijke spieren zodat stappen bijna onmogelijk werd. Het voordeel was uiteraard dat ik een leidende functie heb zitten werk kan doen. De luchtvochtigheid speelt me wel parten want als ik te Egypte ben verbeterd mijn toestand. Momenteel is het in België 100% luchtvochtigheid terwijl te Egypte nog geen 40%. Ik ben er dit jaar 5x geweest en dat doet me goed. Nu neem ik al 1,5 Medrol beging het jaar was dat nog 32gr per dag en nu minstens 16gr. Te Egypte kan ik dat zelfs tot de helft herleiden op 10 dagen, eenmaal thuis begint de ellende terug. Ik ben tweemaal op spoed ziekenhuis terechtgekomen omdat mijn immunsysteem me in de steek liet dit was nu twee keer op 3maanden tijd, éénmaal te Egypte en éémaal in België. Vandaag terug naar het reumacenter en 20 januari naar hospitaal Leuven. Ik wil vooral van die Medrol af en uiteraard een geschikt medicijn.
  Groetjes

  Reactie
  #11

  Warmte kan schelen maar in ons koude kikkerlandje missen we ook vitamine D. Deze vitamine kan bij veel klachten een verschil maken. Ook zorgen voor gezonde voeding, vooral alkalische voeding. Misschien ook bepaalde supplementen en middelen om je lichaam te ontzuren. Koffie is in dit verband ook niet zo gunstig omdat het ervoor zorgt dat je, in plaats van het urinezuur uit te plassen, het weer je lichaam ingejaagd wordt.

  Reactie
  #12

  pijnlijke en gevoelige gewrichten;

  pijn en stijfheid worden erger bij activiteit, minder bij rust;

  gezwollen gewrichten die moeilijk te bewegen zijn;

  pijn en klachten worden langzaam erger;

  ochtendstijfheid;

  bij beweging knarsen de gewrichten;

  Reactie
  #13

  ga dan eens met de klachten naar de huisarts.

  Reactie
  #14

  Vele personen gesproken en zelf ervaren, op grand canaria, weg spierklachte en thuis weer terug krijgen, sommige wonen er en hebben nooit geen last meer

  Reactie
  #15

  Ik heb veel last van mm reuma in nederland. Gelukkig kunnen we een aantal keer per jaar vertrekken naar Tenerife. Het scheelt voor mij echt verschrikkelijk veel. Ik zou het zeker aanraden eens te proberen. Bij mijn zus is t andersom die heeft juist graag de kou en heeft er dan minder last van

  Reactie
Reageer op: Warm en droog
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief