Paranoide persoonlijkheidsstoornis

 • #1

  Hoi, ik heb een aantal jaren de diagnose paranoide persoonlijkheidstoornis gehad, echter heb de ik afgelopen 15 jaar veel wiet en alcohol gebruikt, ben tig keren opgenome geweest zowel detox als behandeling.
  Paar weken geleden ben ik in ambulante detox gegaan omdat van het blowen de drank weer kwam en ik geen behoefte meer heb aan klinische detox/behandeling. Ik ben er doorheen gekomen doormiddel van diazepam behandeling.
  Nu merk ik dat me achterdocht/paranoia langzamerhand me weer overneemt, ik denk voordurend dat mensen over mij praten, achter me rug om me uitlachen. ben er dagelijks mee bezig in me hoofd en kan het geen plekje geven.
  Ik zit nu een jaar aan de risperidon (3mg), toch blijf ik achterdochtig.
  Is er een mogelijkheid dat de risperidon niet genoeg werking heeft en ik een andere anti-psychotica moet slikken? (Seroquel heb ik ervaring mee en val ik na een 25mg pilletje al bijna in slaap)
  Ik heb tevens ASS (asperger) en ADD.
  Ik kan het gewoon geen plek geven en rust krijgen, alcohol is altijd mijn vriend geweest in angst/paranoia bestrijden en ik kom langzamerhand weer op een punt dat ik de gedachtens weg wil drinken, alleen ik heb me omgeving al kapot gemaakt door de drank en ik wil absoluut niet meer op me dieptepunt komen van 15-20 halve liter bier per dag drinken.
  Ik wil dit van me af kunnen zetten, eventueel als het nodig is andere medicatie dan risperidon want eerlijk gezegd is me beste medicijn altijd nog drank geweest, alleen de consequenties zijn nu enorm als ik weer terugval in het drinken.

  Reageer
  #2

  Bespreek met je behandelaar of je een ander medicijn zou kunnen gaan gebruiken. Als je namelijk aan alcohol gaat beginnen ben je gelijk weer terug bij af, dat zou zonde zijn

  Reageer
  #3

  Jeetje, wat ontzettend rot voor je!
  Achterdocht/angst is heel vervelend :(. Heb je CGt voor psychotische klachten gehad?

  Ik twijfel wat aan je diagnose van paranoide psst. Meestal zoeken mensen met deze aandoening geen hulp.
  En er is ook wat bijzonders dat je hierbij ASS en ADD hebt.

  Wat al deze problemen gemeenschappelijk hebben, is een probleem met dopamine, en als gevolg daarvan van de 'filter'.

  Als je antipsychotica slikt wordt die filter minder doorlaatbaar, waardoor gedachten niet een eigen leven gaan leiden (minder 'jumping to conclusions')
  Bij AD(H)D medicatie maak je de filter juist zwakker, waardoor je als je er gevoelig voor bent wat psychotische klachten kunt krijgen zoals achterdocht. Jij neemt geen medicatie voor ASS/ADD? Want dat lijkt me geen goed idee.

  Ik begrijp volledig dat je aan zelfmedicatie wilt doen, ook al geeft dat na korte tijd juist meer problemen. En ik snap ook de versuffende bijwerkingen, zoals van Seroquel..

  Ik weet niet hoe erg je achterdocht nu is. Maar als het nog te doen is, zou ik eens kijken of je daarvoor naar een psycholoog kunt, die daarin is opgeleid. Op VGCt.nl kun je kijken naar een therapeutregister en dan je klacht aankruisen.

  En ja, is het echt heftig, dan zou ik naar een goeie psychiater gaan. En nog eens naar andere medicatie kijken, wie weet een anti-epilepticum (die werken ook prikkelverlagend).

  Veel sterkte, hopelijk hou je het vol zonder drank enzo, en kun je weer wat opbouwen.

  Reageer
  #4

  Bedankt voor de reacties, de diagnose paranoide persoonlijkheidstoornis is niet gekomen omdat ik daarvoor naar een psycholoog ging, ik liep er al een tijd en ze deden wat testen paar jaar geleden, verslavings psycholoog van tactus.
  En nee ik gebruik inderdaad niks tegen me ADD, de ritalin raakte ik nogal verslaafd aan en was ook het begin van de rest van me verslavingen om ik er ineens mee moest stoppen,ik was toen 12 ben nu 29.
  Heb het de afgelopen jaren ook altijd geweigerd alle ADD medicatie die ook maar in de buurt komen van ritalin, zal dit ook nooit meer willen.
  Ik was voornamelijk benieuwd naar de mening van mensen die de switch van risperidon naar iets anders hebben gemaakt maar ik ga zeker wat doen met je advies, bedankt.

  Reageer
Reageer op: Paranoide persoonlijkheidsstoornis
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief