Ervaringsdeskundigen in psychiatrie

  • #1

    Het is een nieuwe trend in de psychiatrie: patiënten die als ervaringsdeskundigen een rol spelen in de behandeling van andere psychiatrische patiënten en daarvoor ook betaald worden.
    Het gebeurt steeds vaker en er komen ook steeds meer MBO-opleidingen voor deze ervaringswerkers door heel Nederland.

    Positief
    Voormalige patiënten dragen als ervaringsdeskundigen positief bij aan de ggz, vinden cliënten en ervaringsdeskundigen. Cliënten voelen zich begrepen door ex-patiënten. Ook ervaringsdeskundigen zelf denken dat zij dichter bij de patiënten staan en in hun team een andere kijk meebrengen. Het werk is ook heilzaam voor henzelf.
    Ook op HBO-niveau gaan opleidingen starten. Eindhoven is de eerste opleiding voor ervaringsdeskundigen (BGE) op HBO-niveau. De opleiding begint in september. Het 'loopt storm', er zijn nu al 40 aanmeldingen en er zullen er nog zeker meer bijkomen. In Rotterdam worden momenteel besprekingen gevoerd voor het opstarten van een HBO-opleiding.
    Pauline Kuin-van der Jagt is zo'n hulpverlener die eerst zelf patiënt was. Ze werkt in Noordduyne, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Helder.

    http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6899/

    Reageer
Reageer op: Ervaringsdeskundigen in psychiatrie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief