Zo verschrikkelijk bang om ziek te zijn

  • #1

    Hallo, sinds een aantal maanden heb ik weer vreselijke last van hypochondrie. 10 jaar geleden ook maar nu is het veel erger. Het begon met een verkleuring op de nagel. Uiteindelijk bij dermatoloog geweest en zij vertelde dat dit pigment is en door de zwangerschap veroorzaakt kon zijn. Ik was net bevallen en het was ook in mijn zwangerschap ontstaan. Ik was eindelijk gerustgesteld.

    Nu heb ik al 3 maanden een brok in de keel. 10 jaar geleden ook maar toen ik las dat dit door angst kan komen verdween het onmiddellijk. Nu ben ik bij de KNO arts geweest en heeft hij mijn keel onderzocht en een slikfilmpje van de slokdarm gemaakt. Hier kwam niks uit. Hij gaf mij maagzuurremmers mee. Maar ik heb totaal geen oprispingen of branderig gevoel wat ik wel in de zwangerschap had.

    Ik blijf mij ongerust maken en ben dus totaal niet gerust gesteld. De brok is soms heviger dan het was. De ene keer voelt het alsof het een brok slijm is en de andere keer alsof er veel lucht zit. Vaak is het zo erg alsof mijn keel wordt dicht geknepen.

    Ook heb ik sinds een aantal dagen zere kaken. Zeurderig gevoel. Moeilijk uit te leggen. Ik ben zo bang dat het allemaal met elkaar te maken heeft en dat er toch echt iets aan de hand is. Dat er overal uitzaaiingen zitten ofzo. Ik word er helemaal gek van.

    Ik durf ook amper gekke stemmetjes naar mijn zoontje te maken omdat dat het brok gevoel verergerd. Ik word er zelfs wakker mee. De ene keer erger dan de andere keer.

    Wie kan mij helpen wat ik moet doen?

     

    Groetjes van een vreselijke angsthaas

    Reageer
    #2

    Het lijkt erop dat je door de angst hyperventileert...je zou naar een fysiotherapeut kunnen gaan voor ademhalingsoefeningen

    Reageer
    #3

    Dank je wel voor je snelle reactie! Binnenkort ga ik weer naar de psycholoog. In mijn zwangerschap begon de angst ivm die nagel. Omdat ik 4 weken te vroeg ben bevallen is de hulp er bij ingeschoten.

    Maar mijn gedachtes gaan steeds uit naar dat het geen zin heeft omdat ik echt denk dat ik iets heb. Waarom heb ik dan steeds pijn?

    Is die zeurende pijn in kaken een herkenbaar iets? Elke keer komt er iets bij en daar word ik gek van:(

    Reageer
    #4

    Ohja ik heb geen snelle ademhaling. Hoort dat niet bij hyperventilatie? Ik heb ook geen druk op de borst.

    Reageer
    #5

    @Sophie ik denk dat je hyperventileert en pijn aan de kaken hoort er ook bij en misschien adem je toch wel snel onbewust als je het toch niet vertrouwd maak een afspraak bij de huisarts of google hyperventilatie symptomen misschien dat dat je wat geruststelt

    Reageer
    #6

    je hoeft geen snelle ademhaling te hebben om te hyperventileren.

    Doe eens de test op:

    https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

    https://www.dokter.nl/zelftesten/angststroonistest/

    Reageer
    #7

    Oké dat wist ik niet. Fijn om even van me af te kunnen schrijven. Ik ben zo angstig ppff. Eind deze maand heb ik controle afspraak bij de KNO. Duurt voor mij nog een eeuwigheid.

    Elke keer komt er wel een pijntje bij. Als ik dan denk dat iets over of bijna over is dan komt er wel weer een nieuw pijntje bij en denk ik meteen dat het het ergste is. Is dit typisch gedrag van een hypochonder en kan een hypochonder wel echt pijn voelen maar dat de pijn wordt veroorzaakt door het psychische aspect waardoor de pijn dus versterkt?

    Reageer
    #8

    Een hypochonder kan van alles voelen...overigens is het niet zo dat lichamelijke klachten dan alleen maar inbeelding zijn. Ze kunnen er inderdaad zijn. Het verschil zit dan alleen in de oorzaak. Hypochondrie is een angststoornis. En angst kan best wel wat lichamelijke klachten veroorzaken. De klachten worden dan alleen niet door een onderliggende ziekte veroorzaakt.

    Lees eens de columns over angst die ik heb geschreven.

    https://www.dokter.nl/dossiers/angsten/

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Heel erg bedankt! Ik ga er het weekend eens voor zitten om te lezen.

    Reageer
    #10

    Sorry ben ik weer. Vandaag had ik best veel afleiding en zat ik wat lekkerder in mijn vel. Maar het brok gevoel bleef wel. Als ik afleiding heb en het zou iets psychisch zijn, dan zou ik er toch geen last van moeten hebben?

    Reageer
    #11

    Niet helemaal...zolang je blijft hyperventileren, blijft het brokgevoel.

    Reageer
    #12

    Kan je dan ook hyperventileren terwijl je afgeleid bent? En hoe kan het dat ik tijdens het eten bijna geen last heb? Het eten zakt wel moeilijk. Daar heb ik slokdarm film van gehad en kwam niks uit. Zou het kunnen dat alle spieren in keel en borstbeen helemaal zijn aangespannen?

    Reageer
    #13

    Bij chronische hyperventilatie kan dat. Zonder dat je merkt. Als je eet, adem je anders. De spieren in de keel kunnen zeker aangespannen zijn.

    Reageer
    #14

    Kan ik daardoor ook zeurderige kaken hebben? Soms steekt het ook. Ook als ik net wakker ben. Of zal het ook psychische pijn zijn?

    Reageer
    #15

    Hoi Sophie,

    Wat naar allemaal voor je :((
    Helaas heel herkenbaar, ook de brok in de keel heb ik last van gehad.
    Wat kan angst je in beslag nemen he? :((
    Sterkte hoor! Je bent niet alleen! Liefs Anja

    Reageer
Reageer op: Zo verschrikkelijk bang om ziek te zijn


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief