MAO remmer interacties?

 • #1

  Hallo,

  Sinds een tijdje slik ik medicijnen vanwegen een "milde" depressie. Zelf wilde ik juist niet medicijnen gaan slikken dus adviseerde hij Sint jans kruid 900mg. Dit accepteerde ik wel omdat het niet veel bijwerkingen heeft tov normale MAO remmers.
  Schijnt te werken na 4-6 weken. Nu ben ik 3 weken op weg en merk al een beetje verschil. Volgens arts is St. jans kruid (waarschijnlijk) ook een MAO remmer. Ik werd dan ook geadviseerd om mijn Tyramine inname uit voeding te beperken omdat er mogelijk interactie kan ontstaan en voor (zeer)hoge bloeddruk kan zorgen.
  Nu las ik per toeval op internet dat L-Tyrosine ook voor interactie kan zorgen met MAO remmers. Hier schrok ik van want ik gebruik aminozuren voor na het sporten (3-4x) per week. Ik zag dat er 500mg L-tyrosine in zit. Ik kan alleen niks vinden op farmacotherapeutischkompas.nl over de interactie tussen L-tyrosine en MAO remmers maar toch voor zekerheid gestopt met de aminozuren. Alleen over Tyramine (verschillend dus). Ik heb pas volgende week weer een afspraak met de arts maar maak me nu wel zorgen.... zou dit kwaat kunnen? Moet ik mijn L-tyrosine inname ook beperken?

  ps: mijn bloeddruk is al een beetje verhoogd (130-140 bovendruk) dus vandaar dat ik me er wel zorgen over maak.

  Reageer
  #2

  Bij een milde depressie is therapie evt. icm sporten beter. Actief bewegen verhoogt serotonine, endorfine en dopamine. En praten over de oorzaken van de depressieve klachten en daar aan werken, heeft meer zin in jouw geval.

  Maar goed, dat vroeg je niet.

  Reageer

  Iedereen voelt zich wel eens somber en down, geen zin om dingen te ondernemen en moe en lusteloos. Soms huilbuien zonder echte aanleiding. Normaliter gaat dit ook weer na enkele dagen over. Maar soms houden de klachten langer aan.

  Depressieklachten? Test ze zelf!TEST JEZELF
  Partner content
  #3

  Dit is inderdaad geen antwoord op mijn vraag. Ik waardeer de reacties, maar ik ben al jaren bezig met het bestreiden van de depressie. Gezond eten/sporten/therapie zijn voor de hand liggend maar hebben een minimaal effect bij mij.

  Vandaar dat ik en mijn arts nu ook van mening zijn om medicatie te proberen, alhoewel ik eerst st. jans kruid probeer ipv regulieren medicijnen met veel bijwerkingen. Hopelijk weet iemand iets over de interacties. Anders maar wachten tot volgende week (gesprek met arts).

  Reageer
  #4

  Hoi,

  Ik gebruik nu al bijna 2 jaar Sint Janskruid en het enige waar ik rekening mee moest houden, is dat het invloed op de pil kan hebben omdat je lever de werkzame stoffen sneller afbreekt.
  Verder ben ik nergens voor gewaarschuwd.
  Ik zorg er zelf wel voor dat ik het niet tegelijk inneem met andere medicatie zoals pijnstillers en de maagbeschermer die ik daarbij heb.
  Maar qua voeding of andere supplementen ofzo heb ik nooit gehoord dat dat niet samen zou mogen.

  Reageer
  #5

  Voor zover mij bekend, is er alleen interactie mogelijk bij gebruik van anti-depressiva en anti-psychotica en kan het idd invloed op de werking van de pil hebben

  Reageer
  #6

  Nou..

  Op zich heeft TS wel een punt. St Janskruid is minder onschadelijk dan gedacht, stelt ook het RIVM.
  En in dit geval kan het idd de bloeddruk iets verhogen, hoewel het tijdelijk niet een groot probleem zal zijn.

  Maar goed, de ervaring leert ook dat er bij een milde langdurige depressie (waaronder dysthymie) vaker sprake is van depressieve klachten die bij bv persoonlijkheidsproblematiek, autisme, add/adhd, enz. voorkomen. De focus zou op therapie moeten liggen, die past bij het type depressieve klacht en de onderliggende oorzaak.

  En soms is er sprake van een (niet gediagnosticeerde) lichamelijke aandoening die depressieve klachten veroorzaakt.

  Reageer
  #7

  dank voor de reacties.
  Er is inderdaad weinig over te vinden. Maar alsnog bedankt voor de reacties. Ik ga er dan ook niet van uit dat het ernstig is. Ik stop wel voor de zekerheid met de aminozuren, in ieder geval L thyrosine. Als reactie op laatste bericht: Ik ben het volledig eens met het feit dat therapie/gezonde voeding/sporten de beste oplossing is tegen een depressie. Dit heb ik dan ook al +-2j gedaan maar helaas met weinig resultaat.

  Medisch gezien ben ik "gezond" verklaard omdat er niets in het bloed was te vinden qua tekorten. Op een VitD tekort na dan, en die slik ik ook bij. Ik heb nog eens terug gekeken, en wat ik wel vreemd vind is dat mijn b12 niveau in 4j tijd van 415 pmol/L naar 230 pmol/L gezakt. geen tekort maar wel in grijs gebied?? Ik eet gewoon vlees en eet redelijk goed (ongv 2000kcal per dag). Volgende week dit ook nog maar een aan kaarten bij arts...

  Hebben mensen ervaring met b12? Lees dat het o.a. depresieve gevoelens kan veroorzaken

  Reageer
  #8

  Nog even een vraag uit nieuwsgierigheid:
  Door Sint Janskruid kan de lever andere medicatie sneller afbreken.
  Zou het dan kunnen dat ik juist door het gebruik van Sint Janskruid nu geen verhoogde leverwaarden heb bij langdurig gebruik van een NSAID (Ibuprofen en daarbij paracetamol)?
  Dit had ik eerder namelijk wel toen ik een periode achter elkaar pijnstillers nam.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  @ TS: Het b12 verhaal werkt 2 kanten op (ook al is deze waarde ok). Je kunt immers een verminderde opname hebben. Maar ook een verhoogde afbraak.

  Dat laatste kan bv komen door bepaald medicatiegebruik (de pil bv), maar komt ook voor agv langdurige stress.
  Langdurige stress kan tevens een dopaminerg type depressie veroorzaken ('uitputtingsdepressie').

  Vwb het '2 jaar therapie en geen effect': er zijn talloze verschillende behandelingen voor depressie, die kun je niet allen hebben gehad in 2 jaar.

  @ Suzan: klinkt heel interessant, geen idee eigenlijk. Misschien is er op pubmed wel wat over te vinden.

  Reageer
  #10

  Ik heb zeker stress gehad ja ook angst klachten. Door CGT, ademhalingsoefeningen kan ik hier wel beter mee omgaan. Depresieve stemmen is echter gebleven. Pil gebruik ik niet (M). Zou kunnen van die uitputtingsdepressie. Ik ga dit bespreken.

  "er zijn talloze verschillende behandelingen voor depressie, die kun je niet allen hebben gehad in 2 jaar."; Beetje kort door de bocht dit, 2J vind ik wel lang ๐Ÿ™

  Het uit zich bij iedereen anders dus begrijp je punt wel. Maar mijn depressie is niet als "zwaar" bevonden, meer licht tot matig. Dan zou je verwachten dat CGT, mindfullness etc, zonlicht, ademhaling, voeding en beweging, slaap wel voldoende zal zijn in 2J tijd toch?

  Maar goed, ik ben er nog niet. Daarnaast, st. jans kruid is relatief niet zon "heftig" middel zeggen ze.

  Doel is dan ook maar voor tijdelijk gebruik. Andere medicijnen wil ik eigenlijk niet. Daarnaast, ga ik ook gewoon door met de therapie.

  Tevens ook wel beniewd naar vraag van Suzan. Het lijkt indd op een niet-te-onderschatten medicijn.

  Reageer
  #11

  @ TS: 2 jaar is ook erg lang om depressieve klachten te hebben. En je hebt de meest gangbare interventies wel gehad.

  Toch ligt het wel aan het type depressieve klacht of er interventies waren geweest die beter hadden gewerkt.

  Bv: is er vooral een zelfbeeld probleem dan kun je dat met verschillende typen CGt behandelen (er is geen 1 vorm van CGt)

  Als er vooral een onverwerkt verlies of onverwerkte, ingrijpende ervaring is, is er een andere behandeling. En ook daarin meerdere opties.

  Ligt het vooral aan eenzaamheid, sociale vaardigheden of (deels) de gevolgen van Corona, behandel je ook weer iets anders.

  Is er een intra/interpersoonlijk conflict (van binnen of tussen mensen), doe je een andere therapie.

  Zit iemand vooral met lusteloosheid en demotivatie, doe je weer een andere behandeling (overigens ook daarin zijn er meerdere vormen).

  Enz. Zoveel oorzaken, zoveel vormen van therapie. En dan maakt het ook nog uit waar jij het beste op reageert.

  Reageer
Reageer op: MAO remmer interacties?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief