Kan dit bij bipolair?

 • #1

  Hallo,
  Kan een bipolair 2 of cyclothyme stoornis ook depressie episodes hebben met atypische kenmerken? Ik weet dat er wel een depressie bestaat met atypische kenmerken.

  Reageer
  #2

  Ik heb namelijk depressie periodes gehad waarbij de laatste was met genieten van activiteiten maar als dat voorbij was was ik ook weer neerslachtig, maar mijn stemming schommelt om in het kader depressie te passen het is meestal ook niet langer dan twee weken of wel wat langer, maar pas dan nog niet in het plaatje depressie, zelfs niet toen ik wel eens zelfbeschadiging deed. Heb ook dat ik aantal periodes heb gehad dat ik actief ben vorige jaar was dat een dat ik elke dag bezig was met intrumenten te beoefenen, elke dag sporten, en een dit jaar waarvan ik door een conflict positief was om mezelf te verbeteren en zelfs een boek kocht ervoor, terwijl ik nu denk hoe kon ik zo zijn? Heb autisme en ADD maar voor mij gevoel past wat ik omschrijf daar niet in, en door autisme en ADD heb ik juist gebrek aan excentrieke motivatie. Ik heb het over schommelende stemming niet over stemmingswisselingen

  Reageer
  #3

  Ja dat kan

  Reageer
  #4

  Goed dat je je post wat aanvulde.

  Je bent op zoek naar bevestging (of juist niet?) van een diagnose bipolair 2 of cyclothyme stoornis nààst ADD/ASS? Of in plaats daarvan?

  En je spreekt daarnaast over een mogelijkheid voor atypische depressie, binnen een bipolair 2 of cyclothyme stoornis?

  Je benoemt ten eerste niet echt een atypische depressie zoals omschreven in de dsm 5. Bij een dergelijke depressie hoort een andersoortige dagschommeling/slasp-waakpatroon en eetpatroon.

  Je beschrijft ook dat je wisseling van stemming hebt, maar geen stemmingswisselingen. Ik begrijp niet het onderscheid dat je daarin maakt. Een kenmerk van ad(h)d is bv stemmingswisselingen.

  Jouw (vrij korte) periode van neerslachtigheid, kan dat voortkomen uit een nare of stresserende gebeurtenis? Of gebeuren die stemmingen zonder aanleiding?

  Zelfbeschadiging is echter een sterk kenmerk van een emotieregulatiestoornis. Waarbij stemmingsproblemen ook logisch zijn. En het past zeker niet bij depressie, bipolair of niet.

  Al met al kun je niet op zo'n manier met aandoeningen kwartetten, en ze bovenop elkaar hebben. Dat heb ik niet negatief bedoeld, maar zo werkt diagnostiek gewoon niet. Je kunt wel een depressieve stoornis krijgen van/met add of ass. Vaak door negatieve ervaringen die je met die aandoening opdoet.

  Maar nogmaals, de zelfbeschadiging is weer echt iets anders.
  Met wat jij nu beschrijft is een bipolaire stoornis of cyclothyme stoornis zeer onwaarschijnlijk.

  Reageer
  #5

  Ik kan mij prima vinden in de diagnose ASS/ADD
  Heb niks geplaatst over eet/slaappatroon, maar tijdens de depressieve tijd eet wel minder, slaappatroon weet ik zo niet. Ik bedoelde met de laatste zin dat mijn stemming te op en neer gaat voor een depressie, maar het is niet zo dat ik stemmingswisselingen heb van somber naar zomaar vrolijk, ik voel namelijk geen stemming schommelen. En de neerslachtigheid komt niet altijd bij mij door een gebeurtenis.

  Wat bedoel je met:
  Al met al kun je niet op zo'n manier met aandoeningen kwartetten, en ze bovenop elkaar hebben. maar zo werkt diagnostiek gewoon niet?

  Reageer
  #6

  Ik probeer je vragen te beantwoordrn.

  Bij een 'gewone' depressie is inslapen moeilijker en word je vroeg wakker. Bij een atypische depressie slaap je juist langer dan normaal.
  Bij een gewone depressie is eetlust een probleem en val je af. Bij een atypische depressie eet je juist meer. Enzovoorts.

  Wat ik bedoel met dat je niet met diagnoses kunt kwartetten, is dat de een de ander uitsluit in dit geval. Er zijn kenmerken die bv per stoornis overeenkomen, en dan moet een goede diagnosticus erachter komen of je (bijvoorbeeld) hypomaan bent of adhd hebt. Beiden tegelijk mag niet worden vastgesteld als de klachten door een van beiden verklaard kunnen worden.

  En zelfbeschadiging is eigenlijk lastig bij jouw diagnoses te plaatsen, maar zeker geen onderdeel van een depressie, bipolair, add. Misschien kan het bij heel extreme prikkelverstoring bij ass... maar dat heb ik nooit gelezen.
  Het komt voornamelijk voor bij impulscontroleproblemen door problemen met de emotieregulatie. Soms als gekopieerd gedrag van iemand anders. Maar het is hèt hoofdkenmerk van borderline persoonlijkheidsproblematiek, waar je ook stemmingsproblemen bij ziet.

  Met andere woorden: je kunt sommige stoornissen niet tegelijk hebben, dan is de diagnostiek niet goed gedaan. ADD en ASS komt wel vaker samen voor omdat ze beiden gaan over eenzelfde probleem met de verwerking van informatie. Maar bipolaire stoornis is echt een psychiatrische diagnose die niets met informatieverwerking te maken heeft. Dat is echt iets anders.

  Reageer
  #7

  Ik weet dat bipolair geen informatieverwerkingsstoornis is en dat ik naar een psycholoog/psychiater moet voor een diagnose bipolair of iets anders.
  Dus ADD, ASD en bipolair kan niet samen gaan? ASS/ADD past voor mijn andere klachten, maar voor mij gevoel is er meer dan alleen dat en verklaren die twee diagnoses niet mijn depressieve episodes.

  Reageer
  #8

  Ik bedoel eigenlijk: nee, je kunt geen bipolaire stoornis 2 hebben bovenop add/ass. Wel bipolair 2 ipv bv adhd.

  Daarnaast moet je voor een bipolaire stoornis 2 nààst depressieve episodes ook hypomane fases hebben. Daar heb je niets over gezegd.
  Zonder (hypo)mane fases heet het een unipolaire depressie (dus alleen depressies).

  Alleen depressies (dus zonder de hypomane fases) komen soms wel voor bij add/ass, meestal omdat depressie ook kan komen door de negatieve (sociale) ervaringen die je kunt krijgen van de add/ass. Mensen met add/ass worden bv wat vaker gepest, soms afgewezen, raken soms vriendschappen of werk kwijt, enz. Daar kun je best somber van worden.

  Een depressie krijgen kan iedereen bovenop een andere diagnose. Dat gebeurt vaker, maar een bipolaire stoornis niet.

  Hypomanie en adhd kennen overigens wel beiden symptomen van hyperactiviteit, maar jij geeft aan dat je add en geen adhd hebt. Daarom kan ik jouw vraag over bipolariteit niet goed plaatsen. Ik had hem wel begrepen als je je afvroeg of klachten nu door hypomanie kwamen (dus van een bipolaire stoornis) OF van de hyperactiviteit van adhd.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Waarom kan bipolair niet boven op ASS en ADD kunnen komen? Er moet toch een verklaring zijn voor mijn depressieve episodes en de positieve periodes zonder dat er een aanleiding is?

  Reageer
  #10

  AD(H)D en autisme kunnen dacht ik beide bipolair als comorbiditeit hebben.

  Reageer
  #11

  Een bipolaire stoornis is een ernstige stemmingsstoornis waarbij zowel depressies als manie (of hypomanie bij bipolair 2) moet voorkomen om gesteld te worden.

  Bij de criteria voor elke stoornis staat duidelijk dat de symptomen niet verklaard kunnen worden door een andere stoornis die de symptomen beter verklaart. Anders zou je heel veel stoornissen kunnen stapelen...

  Je kunt een depressie of verslaving krijgen naast andere stoornissen, dat komt wel voor.

  Maar je stelt bijvoorbeeld ook geen dwangmatige of schizoide persoonlijkheidsstoornis bij iemand met ASS (autisme). Je moet kiezen voor of het een of voor het andere.

  En daarnaast: je noemt ook geen kenmerken van (hypo)manie, alleen wat depressieve klachten.

  Reageer
  #12

  Bipolair komt wel voor bij adhd/autisme, als het geen bipolair is en geen depressie dan past mijn klachten dus nergens?

  Reageer
  #13

  Ik begrijp niet wat je schrijft of wilt.

  1. Je hebt naar eigen zeggen ADD/ASS.

  2. Je hebt daarnaast depressieve klachten, maar je beschrijft ze te weinig om te zeggen of je wel of geen depressie hebt.

  3. Je beschrijft geen manische klachten of hypomanie. Dus je hebt geen bipolaire stoornis. En daar mag je blij om zijn.

  4. Stemmingen die zo nu en dan wisselen, kunnen talloze oorzaken hebben. Maar in jouw geval niet door een bipolaire stoornis. Of je in plaats daarvan een depressie hebt, is onduidelijk.

  Reageer
  #14

  Ik heb wat hypomanie kunnen zijn niet omschreven maar heb daar ook geen last van, wel van de depressieve episodes, die voor mij niet passen bij ASS/ADHD of depressie, depressie blijft door gaan, ik ben tussen de episodes neutraal/gewoon

  Reageer
  #15

  Ik begrijp wat je zegt.

  Ok. Geen bipolair dan. Geen depressie, want de episodes zijn korter. Dit als ik je goed begrijp.

  Maar je hebt dus wel terugkerende depressieve stemmingen?

  Ben je een vrouw? Zou het dan PMDS kunnen zijn? Dat zijn depressieve stemmingen die elke maand terugkomen die met vrouwelijke hormonen te maken hebben.

  Heb je traumatische dingen meegemaakt waar je soms aan wordt herinnerd?

  Heb je lichamelijke problemen zoals een schildklieraandoening, vitaminetekorten, wisselende bloedsuikerspiegel, enz?

  Slik je soms medicatie die als bijwerking somberheid heeft?

  Reageer
Reageer op: Kan dit bij bipolair?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief