sociale fobie?

  • #1

    Beste forummers.

    Vroeger, als kind en puber was ik enigszins verlegen. Hier ben ik snel overheen gegroeid. Van mijn 18e tot mijn 24e was ik een zeer sociaal dier. In ieder geval kende ik geen verlegenheid. Ik heb altijd bekend gestaan als gangmaker, iemand met een zeer vlotte babbel en een humorist. Momenteel ben ik 26. Rond mijn 25e merkte ik dat ik weleens wat zenuwachtig werd in contact met anderen: ik was dan bang dat ze zagen dat ik gespannen was. Toen mijn relatie uitging werd het erger: ik werd me veel bewuster van mijn gedrag rond andere vrouwen. Nu heb ik er best wel wat last van: ik heb moeite gekregen met mensen 1 op 1 aankijken en spreken. Ik voel me dan wat warm worden, en word onrustig. Het wisselt wel een beetje per keer, maar heb er wel meer last van dan vroeger.

    Nu is mijn vraag: nog steeds hoor ik van mensen dat ik grappig en vlotgebekt ben. En een gangmaker ben. Vrouwen vinden mij vaak knap en leuk. Blijkbaar heb ik zat sociale vaardigheden. Kan het dan toch zijn dat ik ondertussen een sociale fobie heb? Ik lees overal dat dit niet meer geneesbaar is. Dat baart mij zorgen. Maar als ik bezit over voldoende sociale vaardigheden, moet dit dan niet gewoon te overkomen zijn?

    Reageer
    #2

    Ik denk ook niet dat moet spreken van een sociale fobie. Dan zou je toch heel andere problemen hebben.  Ik denk eerder dat het een stuk onzekerheid is waar je last van hebt. praat er met een psycholoog over.

    Reageer
    #3

    Dank je voor de snelle reactie. Maar wat voor problemen moet ik aan denken bij sociale fobie? Ik merk dat ik me bij voorbaat al zorgen maak over contact met anderen: gaan zij zien of ik gespannen/angstig ben? Ik word dan (voor mezelf iig heel goed) merkbaar onrustig. Is het niet zo dat onzekerheid kan uitmonden in sociale fobie?

    Reageer
    #4

    Sociale fobie is toch een aandoening van een andere categorie.  Je geeft nu zelf aan dat het onzekerheid is. Dat mondt in de regel niet uit tot een  sociale fobie. Je kunt er wel een angststoornis door ontwikkelen.

    Reageer
    #5

    maar is een sociale fobie niet ook een angststoornis? En wat voor categorie moet ik dan aan denken? Merk namelijk behoorlijk wat ongemak in contact met anderen... En dat is al best een tijdje zo

    Reageer
    #6

    Dat valt inderdaad ook onder angststoornissen, maar daar zijn nogal wat verschillen en gradaties voor. In de klachten die je beschrijft zie ik niet meteen een sociale fobie. Je hebt nog geen echte paniekaanvallen.

    Ik den k dat het onzekerheid is en misschien een laag zelfbeeld. Je verlegenheid  vroeger was daar ook een teken van.

    Reageer
Reageer op: sociale fobie?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief