Zelfonderzoek testikels

 • #1

  Hoi John,

  Laatste tijd toch maar eens begonnen met zelfonderzoek, omdat ik heb gehoord dat dit toch belangrijk is en ik deed het nauwelijks (ben nu 20 jaar).

  Duurde best lang om het goed onder de knie te krijgen maar uiteindelijk lukte het en heb ik beide ballen uitvoerig gevoeld. Wat me hierbij opviel is, dat ik bij beide ballen, aan de bovenkant en onderkant iets voelde. Iets zachts. Leken een beetje op soort van zachte draadjes. Dit zat dan aan de bovenkant van de testikels, bijna erachter, en aan de onderkant. Dit zou de bijbal kunnen zijn toch? Aangezien het op beide ballen hetzelfde is kan ik iets ergs hopelijk daarmee uitsluiten. Ook dat het zacht is is een voordeel want iets ergs zou juist hard moeten zijn en meestal in de vorm van knobbels.

  Ik begon met onderzoeken omdat ik een zeurderige pijn had in mijn linkertestikel (vanuit een ander persoon gezien). Dit heb ik echter al jaren en speelt op wanneer ik erg veel stress heb. Het gaat dan vanzelf weer weg als ik geen stress meer heb en blijft vervolgens heel lang weg tot ik ooit weer een periode van veel stress heb. Zoals ik zei heb ik geen rare harde plekjes kunnen ontdekken of zwellingen. Wel is de linkertestikel wat kleiner dan de rechter maar dat is normaal las ik. Het zeurderige gevoel is ook weer weg nu sinds de stress weg is.

  Weet niet zo goed wat te doen. Of ik naar de huisarts moet of niet naar aanleiding van wat ik voelde bij beide ballen. Mijn gevoel zegt dat het de bijbal is en dat de zeurderige pijn van de stress is aangezien het al jaren soms opspeelt als ik stress heb en verdwijnt als de stress minder of weg is. Ik weet ook dat teelbalkanker zeldzaam is maar je moet maar net diegene zijn waarbij het voorkomt. Ik heb angst zonder duidelijke reden. Ik heb namelijk niets geks gevoeld behalve die draadjes.

   

  Hopelijk kun je me wat licht in de duisternis scheppen en me gerust stellen. Alvast bedankt voor je reactie.

  Reageer
  #2

  Wat je voelde zijn inderdaad de bijballen. Heel normaal dus.
  Het zeurderige gevoel is duidelijk stress gerelateerd en een fysiek probleem van je ballen. Het kan spierspanning van de bekkenbodemspieren zijn.
  Zelfonderzoek is prima maar niet vaker dan 1 x per maand

  Reageer
  #3

  Ik denk het ook. Dat het de bijbal was. Het zeurderige gevoel (heel erg lichte pijn) kan zeker van de stress zijn aangezien het steeds weer opspeelt in periode van langdurige en/of erge stress. Bekkenbodemspieren is goed gedacht van je denk ik want ik herinner me dat je dat een hele tijd terug ook eens zei. Volgensmij ging het destijds ook over een zeurderig gevoel en over roodheid van de eikel van de penis. Pijn in de onderrug had ik toen ook wel eens.

  1x per maand is inderdaad het juiste. Ik merkte vanochtend namelijk dat ik de bewuste teelbal (linker) bijna niet meer kon vastpakken omdat hij pijn deed bij aanraking. Vermoedelijk van het te vaak voelen wat ik nu zo'n 3 dagen achter elkaar heb gedaan, vooral om ook te oefenen omdat ik dat nooit had gedaan. Bovendien zou ik tekenen van kanker toch ook wel moeten hebben opgemerkt toch? Zoiets is hopelijk toch bijna niet te missen als je je ballen echt uitvoerig voelt. En aangezien de pijn al jaren af en toe opspeelt is het denk ik eerder te wijten aan de stress en de bekkenbodem.

  Het is natuurlijk eigen keuze maar ik blijf in mijn maag zitten met de vraag of de huisarts het toch moet controleren, maar ik denk dat dat meer voor mijn gemoedsrust is want ik voel echt geen verharding of knobbeltje. De bal is zelfs erg klein en dus niet eens gegroeid of gezwollen. En jij kunt via een forum ook niet in mijn ballen kijken dus dat je geen garanties kunt geven snap ik wel.

  Reageer
  #4

  Na 3 dagen voelen raakt het "zaakje" wel wat geïrriteerd. Kanker kun je zelf zo natuurlijk niet vaststellen maar wel een afwijking. Dat is dan reden voor verder onderzoek. Maar een afwijking zoals een verharding in de bal ben je dus niet tegengekomen. Je kunt een keer naar de huisarts gaan om Ze te laten controleren. Dan weet je dat alles in orde is en hoe het voelt.

  Reageer
  #5

  Ik heb dat naar mijn weten inderdaad niet gevoeld. Wat ik wel blijf voelen zijn die draden die soms ook voor mijn gevoel om de hele achterkant van de ballen zit, maargoed dat is ook logisch want de bijballen lopen van achter over de hele bal heen zie ik op afbeeldingen.

  Denk dat ik het inderdaad zo ga aanpakken. Even laten checken bij de huisarts en als die niks tegenkomt weet ik in ieder geval voor in het vervolg hoe ze moeten voelen. Ik tast namelijk best in het duister want weet niet hoe de ballen überhaupt moeten voelen. Voor mijn gevoel zijn ze beetje glad en voelt het als een hartgekookt ei.

  Morgenochtend even bellen. Wellicht is hij nog open en heeft hij nog een klein gaatje voor de feestdagen. Als ik terecht mag tenminste vanwege corona want ik heb niet echt aanleiding voor een check zoals een duidelijke knobbel. En de zeurderige pijn is overigens ook helemaal weg!

   

  Dank voor je hulp. Even kijken wat de praktijk gaat zeggen morgen.

  Reageer
  #6

  O ja. Dat het geïrriteerd was na 3 dagen voelen klopt. Vanochtend deed het pijn bij aanraking maar nu niet meer 👍

  Reageer
  #7

  "Voor mijn gevoel zijn ze beetje glad en voelt het als een hartgekookt ei." zo horen ze dus te voelen en dan met "draadjes"

  Reageer
  #8

  Geen zorgen maken dus.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Nee precies. Dit gesprek heeft mij in ieder geval aardig gerust gesteld. Ik denk dat het eerder te maken heeft met mijn soms wat hypochondrie achtige instelling. Ik kan minuten lang mijn ballen checken en dan nog steeds afvragen of ik misschien niet wat heb gemist. Een verharding moet je denk ik echt wel voelen ja. Ik glij soepeltjes eroverheen met mijn vingers.

  Ik snap zelf ook niet zo goed waar ik me nu precies zorgen om maak. De zeurderige pijn is al jaren een begrip bij stress en is zoals altijd weer compleet weg en mijn testikels zijn onderhand toch de best onderzochte in de wereld 😅 denk jij dat het voor de gemoedsrust beter is om ze even te laten checken door een medisch iemand of zeg je jongen laat het gaan..?

  Reageer
  #10

  Ik kan ze natuurlijk niet checken, maar zoals je het vertelt zou ik zeggen doe geen moeite en blijf bij de dokter weg

  Reageer
  #11

  Als dit een topic van iemand anders zou zijn geweest zou ik dat inderdaad ook hebben gezegd. Dat is helaas nou eenmaal het probleem van iemand die tegen hypochondrie aanzit. Er blijft altijd een ''wat als'' spoken in je hoofd. ''Wat als er toch iets is en ik er niks aan doe''. Tegelijkertijd wil ik niet onnodig de zorg gaan belasten. Lastig is het... het lijkt bijna wel zoeken omdat ik iets verwacht te vinden en dat is natuurlijk van de zotte. Ik denk er een nachtje nog even goed over na en dan morgenochtend even kijken wat we gaan doen.

   

  Bedankt voor de snelle antwoorden alweer. Kan altijd rekenen op dit forum gelukkig.

  Reageer
  #12

  "het lijkt bijna wel zoeken omdat ik iets verwacht te vinden en dat is natuurlijk van de zotte." Dat is dus precies van een angststoornis doet: altijd bevestiging van de angst zoeken

  Reageer
  #13

  Dat is het inderdaad! Een drang naar een verklaring voor de angst die nergens op gebaseerd is en niet reëel. Ik vind dit echter wel een goede les voor mezelf. Ik kan voelen wat ik wil... ik kan je niks raars vertellen wat ik heb opgemerkt. Ik heb dit een lange tijd gehad met soa's en daar heb ik ook al met jou tot in den treuren hier gepraat over angst die niet reëel was. Een mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest. Teleurgesteld in mezelf dat ik me weer zo druk maak om iets nadat het al heel lang goed ging. Als het de aankomende feestdagen maar niet gaat verpesten en het dit keer sneller voorbij is dan ben ik al blij.

  Reageer
  #14

  Teleurgesteld? Dat moet je niet zijn. Hypochondrie/angststoornis is een aandoening. In tijden dat er toch wat stress en onzekerheid is, Corona en de komende feestdagen, zul je zien dat zijn angsten toch altijd weer even de kop opsteken. Je moet je de feestdagen niet laten verpesten door iets wat niet reëel is. Je schreef het zelf: Een mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest. Probeer te relativeren. Zoek afleiding

  Reageer
  #15

  Je hebt weer eens totaal gelijk John. Klopt wat je zegt. Het is ook niet echt teleurgesteld maar meer in de zin van ''hè wat jammer nou dat dit weer moet''. De angst voor soa's kon ik nog wel trekken maar ik wil niet overgaan met angst voor dingen zoals dit want dat trek ik niet. Dan maak ik me nog liever zorgen om soa's.. afgelopen jaar is toch wel bijzonder goed gegaan moet ik zeggen. Ergens in de zomer heb ik me nog zorgen gemaakt om een ding en dan nu dit nog. In totaal dit jaar dus maar 2 keer toegegeven aan de angststoornis. Het was echt heel fijn om eens een periode zorgeloos te zijn. Ik ben zelfs weer aangekomen (zat op het randje van ondergewicht volgens BMI en nu weer iets erboven). Al kan het beter. 69,5 kilo is nog steeds erg weinig voor een jongvolwassene van 1,91m maar het ging de goede kant op met de stoornis en de stress. Hopelijk krijg ik ook dit snel getackeld. Voorlopig nog even niet... heb net namelijk toch weer zitten voelen en je raadt het al: niks spannends. Gewoon testikels met draadjes. Het lijkt alleen soms alsof die draadjes ook ergens anders op de bal zitten. Op de zijkant van de bal aan de binnenzijde van de balzak. Wanneer ik het dan wegduw met mijn vinger kan ik gewoon de gladde bal voelen en als ik dat niet doe lijkt het net alsof mijn bal draadjes op zich heeft. Het is moeilijk uit te leggen maar ook dit zal wel de bijbal zijn denk ik.

   

  Ik zal proberen om afleiding te zoeken inderdaad.

  Reageer
Reageer op: Zelfonderzoek testikels
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief