is deze vitaminenkuur schadelijk?

 • #1

  Hoi allemaal,

  Sinds een viertal maanden volg ik onderstaande vitaminenkuur.
  http://www.nowfoods.com/Products/ProductsA...lly/M003574.htm

  Toen ik hiermee begon was het gewoon een probeersel, maar na een weekje kuren begon ik te merken dat ik vaster sliep, ik was smorgens beter uitgerust, overdag ben ik veel actiever en ik voel me algemeen stukken beter.

  Deze kuur is echter verboden in België. In Amerika is het vrij verkrijgbaar. Waarom is dit hier verboden? Kan zo een zware dosering aan vitaminen op termijn schadelijke gevolgen hebben? Wat zou er precies kunnen mis lopen? Of kan ik dit gewoon ononderbroken nemen?

  Ik hoop op enkele goede reacties.

  Thanks and greets

  Reactie
  #2

  het is dus deze link 🙂

  http://www.nowfoods.com/Products/ProductsAlphabetically/M003574.htm

  Reactie
  #3

  In Nederland levert het eten normaal gesproken voldoende vitamines en mineralen. Alleen de hoeveelheid vitamine A en D, foliumzuur, ijzer, zink en selenium is vaak krap. Met name 13-19 jarigen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd doen er goed aan voldoende ijzerrijk te eten. Dit geldt nog sterker voor de (parttime) vegetariërs onder hen. Bij elke maaltijd groente of fruit eten, helpt het ijzer uit het eten beter op te nemen.
  Voldoende groente, fruit en volkorenproducten eten is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Vanwege de vitamine A en D is het verstandig brood te besmeren en bak- en braadproducten te gebruiken.

  Extra vitamines slikken is normaal gesproken niet nodig. Uitzonderingen hierop zijn: kinderen tot vier jaar; vrouwen vanaf 50 jaar
  mannen vanaf 70 jaar; vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn; vrouwen die borstvoeding geven; mensen die weinig buiten komen of een donkere huid hebben.
  Daarnaast kan het bij ziekte en langdurige medicijngebruik zinvol zijn extra vitamines en mineralen te slikken. Bespreek dit met uw arts.

  Vindt u het prettig om extra vitamines te slikken, ook al is dat eigenlijk niet nodig? Kies dan voor een multivitaminepreparaat met gehaltes tot circa één maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per vitamine. Dit is een veilige dosering, ook op lange termijn.

  Lees de volledige tekst met betrouwbare informatie op de website van het Voedingscentrum:

  http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnGezondheid/Voedingstoffen/vitamines+en+mineralen/

  Reactie
  #4

  In sommige gevallen is overmatig gebruik van bepaalde vitamines en mineralen schadelijk. Een grote hoeveelheid vitamine A kan vergiftiging veroorzaken met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Bij zwangere vrouwen kan teveel vitamine A zelfs schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Overmatig gebruik van vitamine D kan kalkafzettingen overal in het lichaam veroorzaken. Ook een teveel aan ijzer kan mogelijk schadelijk zijn.

  Een teveel aan vitamines is bijna altijd het gevolg van overmatig gebruik van vitaminesupplementen. Wie een vitaminepreparaat wil gebruiken, wordt aangeraden een multivitaminepreparaat te nemen in een dosering van ongeveer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Daarmee krijgt het lichaam ruim voldoende, maar niet te veel binnen.

  Lees de volledige teksten met betrouwbare informatie op de website van het Voedingscentrum:

  http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnGezondheid/Toevoegingen/vitaminesupplementen.htm

  en

  http://www.voedingscentrum.nl/Voedingscentrum/Templates/Pagina.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b8357FD67-48CF-4DBE-B592-E88361E1382D%7d&NRORIGINALURL=%2fEtenEnGezondheid%2fVoedingstoffen%2fvitamines%2ben%2bmineralen%2fhoeveel%2bheb%2bje%2bnodig%2ehtm&NRCACHEHINT=NoModifyGuest#a

  Reactie
  #5

  Je neemt deze pillen vrijwillig in.
  Het kost even wat zelfstudie.
  Wat is de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen eenheden?
  Hoeveel ga je er overheen? Let wel, met normale gezonde voeding kom je al een heel eind.
  Bij sommige vitamines is het niet erg, maar helpt het ook niet: als je teveel krijgt verlaat het het lichaam gewoon weer.
  Bij andere is het anders: teveel gaat niet weg, maar stapelt zich op in het lichaam en dat is ook weer niet zo gezond.
  Dus: je hebt het lijstje met de hoeveelheden en dan ga je maar eens gewoon googelen en kijken of dat wat jij inneemt niet een beetje over de top is of wel gezond is.

  Succes!!

  Reactie
  #6

  goedemorgen.

  even los van het feit dat ik slecht leef,eet , mdicijnen tegen epilepsie slikt en te veel alcohol drink....

  is een aanvulling dan echt noodzakelijk? en is het voldoende als ik de ADH handteerd?

  alvast bedankt

  Reactie
Reageer op: is deze vitaminenkuur schadelijk?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief