Verkeerde alcohol gebruikt schoonmaken

 • #1

  Goedendag! Ik plaats hier weer een berichtje omdat ik heel erg bang ben. Ik heb een nachtkastje dat gemaakt is van kunststof. Ik wilde het schoonmaken en had toevallig alcohol in de buurt. Ik heb wat 96% ketanus  alcohol op een doekje gedaan en ben daarmee een keer over het kunststof kastje gegaan, omdat het best wel weinig alcohol was, heb ik nog een scheutje alcohol toegevoegd aan het doekje, ik heb hiermee even geboend.

  Ik kom er nu echter achter dat deze alcohol gebruikt wordt voor het reinigen van instrumenten en kleine oppervlakten... niet hele nachtkastjes. Ook lees ik dingen over hoe je handschoenen zou moeten gebruiken. Ik ben nu heel bang, want ik heb geen handschoenen gebruikt en er is alcohol op mijn hand gekomen via het met alcohol bevochtigd doekje.  Het betreft Kruidvat 96% Alcohol Ketonatus. Er staat alleen dat het niet geschikt is voor consumptie en dat het geschikt is voor vlekken.. maar of het voor hele oppervlakten is, is maar de vraag.

  Ik ben bang omdat ik best wel veel alcohol op mijn huid gekregen heb en ik regelmatig etenswaren op dit kunststof kastje zet.  Kunnen er geen schadelijke stoffen van het kunststof kastje los komen?

  Reageer
  #2

  Meubels schoonmaken doe je met water en een schoonmaakmiddel! Niet met alcohol.
  De kunststof kan er dof van worden en je zou blaren op je handen kunnen krijgen. Voor de rest zal er niets gebeuren

  Reageer
  #3

  Ik heb het doekje afgespoeld in de wasbak en ik denk dat hierbij ook wat alcohol op mijn handen terecht is gekomen. Het doekje stonk enorm naar alcohol. Ik heb in ieder geval na het omspoelen mijn handen gewassen met zeep. Mijn handen voelen nu wel droog aan, maar ik weet niet of het komt door de zeep of door de alcohol.

  Op de site van de drogisterij staat dat je je huid kan reinigen met deze alcohol, “verwijder vlekken en reinig je huid” maar als je de alcohol opzoekt in bijvoorbeeld 1000 ml flessen, dan zeggen ze allemaal dat je beschermende kleding aan moet trekken.

  Ik heb er nu nog geen blaren ervan gekregen. Moet ik mij nog steeds ongerust maken?

  Reageer
  #4

  Nee. Gebruik wat handcrème

  Reageer
  #5

  Daar ben ik weer, ik ben nagegaan wat voor alcohol we gebruiken om boodschappen mee te ontsmetten, en hier gebruiken we brandspiritus 85% voor.  We doen het op een doekje en vegen daarmee de producten af. Nu ben ik echter heel bang dat de spiritus door het plastic gelekt is of door het karton van drinkpakken en in de voeding terechtgekomen is.  Is dit überhaupt mogelijk?  Bij drinkpakken van bijvoorbeeld vruchtensap die schoongeveegd worden met spiritus, laat de kleurstof op het karton los.

  We stoppen met spiritus en stappen over op andere reinigingsdoekjes. Maar toen ben ik heel bang, heb ik mezelf het afgelopen jaar vergiftigd? Of kan de spiritus niet door het plastic en karton heen in het voedsel terechtgekomen zijn?  Ook niet bij bijvoorbeeld drinkpakjes die een dun plastic omhulsel hebben?

  Reageer
  #6

  Je moet toch echt hulp gaan zoeken voor je angsten.
  Hert is toch allemaal wel wat overdreven. Waarom zou je boodschappen gaan ontsmetten? Het is toch echt voldoende als je je handen ontsmet als je bang bent voor bacteriën.

  Reageer
  #7

  Nu we gevaccineerd worden zullen we er ook mee stoppen.  Ik maak me nu het meeste zorgen om de spiritus, is het mogelijk dat deze in aanraking is gekomen met voedsel (door het plastic heen smelten?) en hebben we onszelf vergiftigd?

  Reageer
  #8

  Nee hoor

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoef ik mij ook niet druk te maken over de stoffen in de spiritus die niet zo snel vervliegen? Aceton en pyridine.

  Reageer
  #10

  Nee, als je het niet drinkt niet

  Reageer
  #11

  Ook niet als de aceton en pyridine op de voedselverpakkingen blijven zitten? Bijvoorbeeld een zak chips. Je maakt de zak open en krijgt daarmee de gifstoffen op je hand die je vervolgens opeet.

  Reageer
  #12

  Ook dan niet

  Reageer
  #13

  En ook niet als de kleurstoffen van de inkt van een pak sap er helemaal afgeboend zijn? Zijn er dan geen gifstoffen in het pak terechtgekomen? Ik maak me nog wel de meeste zorgen om het residu van de spiritus.

  Reageer
  #14

  Nee ook niet.

  Reageer
  #15

  Ik probeer rustig te worden, ik had om meer informatie gevraagd op een forum voor chemici en dit was het antwoord:

  Om te beginnen  denk ik niet dat de hoeveelheden die je gebruikt door een container zouden kunnen lekken en het voedsel zouden kunnen besmetten, maar het plastic zou enigszins wel op kunnen lossen.  Spiritus bevat sporen van aceton en pyridine. Pyridine is niet zomaar een geurstof en ik zou het niet zomaar direct op voedsel voor consumptie doen. Het is een kleine hoeveelheid, dus het zou in principe niet zo schadelijk moeten zijn. Maar als alles wat je eet sporen van pyridine bevat, dan zou dat toch gezondheidseffecten kunnen leiden. Het maakt niet uit welke boodschappen (bijvoorbeeld appels) er mee schoongemaakt zijn, ik zou ze voor gebruik goed afspoelen met water. De methanol en ethanol zouden met een groot deel van de pyridine verdampt moeten zijn, maar dat hangt ook af van hoelang de spiritus op het product gezeten heeft. Pyridine is niet zo vluchtig als ethanol.  Je zult er niet dood aan gaan als je kleine hoeveelheden spiritus gebruikt. Het ontsmetten van boodschappen is verder niet nodig. Als je alsnog je boodschappen op deze manier wil blijven ontsmetten dan raad ik je aan om de producten goed af te spoelen met water.

  Ik weet niet of dit geruststellend is of alarmerend. ik ben het meest bang voor de pyridine.  Terecht of onterecht?

  Reageer
Reageer op: Verkeerde alcohol gebruikt schoonmaken
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief