stembandpoliepen

  • #1

    Hallo, vorige week maandag is er 1 van de 2 poliepen op mn stembanden weggehaald.
    Ik mocht 3 dagen niet praten, en nu mag ik weer proberen om te praten. Ik mag absoluut niet fluisteren of schreeuwen.
    Maar na meer dan een week, komt er bijna geen geluid.
    Wie weet, hoe lang t duurt, voordat je weer een beetje normaal kan praten??
    Over 2 maanden moet ik weer terug naar de knoarts.

    Reageer
    #2

    De terugkeer van de stem na een operatie aan de stembanden voor poliepen is afhankelijk van en aantal zaken. Ten eerste de aard en ernst en locatie van de poliepen, het beroep van de patiënt, of de patiënt rookt of niet en de wijze waarop de patiënt de stem gebruikt. In voorkomende gevallen wordt logopedie geadviseerd om de stem te herstellen. Zorg in ieder geval voor een goede stemhygiëne zoals niet hard spreken, niet roepen, en niet gillen. Maar ook kuchen, keelschrapen en niet teveel fluisteren. Let daar goed op. Op deze manier kun je het uiteindelijke herstel voor een zeer belangrijk deel zelf bepalen. Misbruik van de stem in deze herstelfase vergroot het risico op veranderingen in de stem aanzienlijk.

    Reageer
    #4

    Hoi, bedankt voor je antwoord. Die berichten had ik al gelezen. Het gaat er mij eigenlijk meer om, hoeveel dagen t duurt, voordat je jezelf weer een beetje verstaanbaar kunt maken.

    Reageer
    #5

    In het algemeen kun je na een operatie aan stembanden na 6 weken weer normaal gebruiken om te spreken. Als je wilt zingen wacht dan tot een maand of drie voordat de stembanden weer helemaal genzen zijn.

    Vanaf de 2e week zou je je stem al weer heel vorzichtig eens kunnen gebruiken, en na een week of 4 kun je alweer een gesprekje voeren, maar ook dan is overbelasting van de nog helende stembanden niet aan te raden met risico's op blijvende schade.

    Eigenlijk is ongedud hierin de meest slechte raadgever wil je een optimaal resultaat van de operatie hebben.

    Reageer
    #6

    ok, super bedankt voor je duidelijk antwoord.

    In t ziekenhuis hebben ze alleen gezegd, dat ik 3 dagen niet mocht praten. Dat hadden ze me toch wel even duidelijk uit mogen leggen, dat t zo lang duurt vind ik. Nu weet ik tenminste waar ik aan toe ben. Dus tegen de tijd, dat ik weer ''normaal'' kan praten, gaan ze de 2de eruit halen. Ben ik weer een tijdje zoet. Maar geduld is een schone zaak.

    Dank je wel!!

    Reageer
    #7

    Bij mij is er een blaar op mijn stembanden verwijderd. Nu 7 weaken geleden. Ga ook naar een logopedist. 1x per week en krijg oefeningen mee voor Thuis. Maar ik hoor nog weinig verbetering in mijn stem. Nog altitude zeer hees. Ook met slikken voel ik nog

    Reageer
    #8

    8wkn geleden ben ik geopereerd weerszijde knobbel verwijderd ,

    ik heb nog steeds heel zacht stem geluid,

    Wanneer ik zou willen mot er nog niet eens harder geluid uit.

    Het voelt als beginnende keel ontsteking

    Wat nu?

     

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ga terug naar de KNO arts en laat ernaar kijken

    Reageer
Reageer op: stembandpoliepen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief