buikpijn

 • #1

  hallo
  ik heb zo,n buikpijn de ene dag gaat het de andere dag loop ik krom van de pijn de pijn straald uit naar mijn onderrug en been ik kan niet op mijn rug liggen van de pijn en nu moet ik de laatste tijd veel plassen dat deed ik nou twee drie keer per dag en nu twee drie keer per uur

  Reactie
  #2

  Het zou goed kunnen dat je een blaasonsteking hebt opgelopen. Dat zou betekenen dat je een urineweginfectie hebt, die is opgestegen naar je blaas. Je kunt het beste even naar een huisarts gaan, die kan je onderzoeken. Neem dan ook even een plasje mee, dan kan het direct onderzocht worden.

  Reactie
  #3

  Een blaasontsteking of cystitis is een infectie van de blaas. In de (normaal steriele) urine in de blaas vermenigvuldigen zich bacteriën, die ook het slijmvlies van de blaas aanvallen.

  Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat zij een kortere urinebuis hebben.

  Zelden verloopt een blaasontsteking zonder symptomen. Klachten van een blaasontsteking bestaan uit een branderig of pijnlijk gevoel bij plassen, loze aandrang, frequent plassen of een stinkende urine. Andere mogelijke symptomen zijn troebele urine, pijn in de onderbuik en rode afscheiding uit de urinebuis.

  Elke blaasontsteking kan opstijgen naar de hogere urinewegen en kan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) of een prostatitis bij mannen veroorzaken. Ook kunnen bacteriën migreren naar de bloedbaan en een bloedvergiftiging veroorzaken. Uiteraard treden deze complicaties vooral op bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals bejaarden of mensen met ernstige ziekten. Bij een pyelonefritis bestaat meestal flinke koorts, is er pijn in een of beide lendenen en treedt een behoorlijk ziektegevoel op.

  Een urineweginfectie is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen: nier, nierkelk, ureter, blaas (blaasontsteking) en urethra (urethritis).

  Omdat de toegang tot de urinewegen anatomisch gesloten is, is de inhoud ervan steriel. Diverse barrières beschermen tegen binnentreden van micro-organismen; de urinestroom verwijdert eventuele aanwezigheid van bacteriën in de urethra. Dit kan veranderen door binnenkomst van micro-organismen van buitenaf, zoals kan gebeuren door katheterisatie van de blaas. Ook is de binnenkant van de blaas beschermd tegen micro-organismen door afgifte van afweerstoffen door het slijmvlies. De overgang van de ureter (buis tussen nier en blaas) in de blaas is van een klepmechanisme voorzien, waardoor de urine niet kan terugkeren vanuit blaas naar nierkelk. Als dit mechanisme faalt spreekt men van vesico-ureterale reflux. Dit kan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) tot gevolg hebben. Maar ook vanuit de bloedbaan kunnen micro-organismen in de urinewegen terechtkomen. Dit kan leiden tot ontsteking rondom de nier (nierkarbunkel). In het geval van via de bloedbaan versleepte tuberculose kan niertuberculose ontstaan. Een bijzondere ontsteking van de nier is glomerulonefritis.

  Urineweginfecties worden behandeld met antibiotica. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen ongecompliceerde urineweginfecties en gecompliceerde urineweginfecties. Een ongecompliceerde urineweginfectie is gedefinieerd als een urineweginfectie bij een vrouw in de vruchtbare leeftijd zonder tekenen van opstijgende infectie.

  Alle andere typen, zoals urineweginfecties bij mannen en jongens en jonge (pre-pubertale) meisjes zijn per definitie gecompliceerd. Bij gecompliceerde infecties worden vaak antibiotica voorgeschreven die niet alleen in de plas maar ook in het weefsel een voor bacteriën dodelijke concentratie bereiken. Overigens zijn antibiotica niet altijd noodzakelijk. Een niet behandelde urineweginfectie zal meestal na verloop van ongeveer drie weken vanzelf genezen. Een zogenaamde verwaarloosde blaasontsteking bestaat dus niet. Een niet behandelde blaasontsteking zal dus niet per definitie uitmonden in een nierbekkenontsteking; voor de ontdekking van de antibiotica gingen de meeste blaasontstekingen ook gewoon over.

  De huisarts zal spontane genezing in het algemeen echter niet afwachten. Nitrofurantoine en trimethoprim zijn de meest gebruikte middelen. Een blaasontsteking bij een klein kind is in principe een reden voor verwijzing naar de kinderarts, niet zozeer vanwege de blaasontsteking zelf maar om mogelijke anatomische factoren op te sporen die blaasontsteking in de hand werken, zoals ureterovesicale reflux, een dubbel aangelegd nierkelksysteem, nierstenen of obstruerende kleppen in de plasbuis.

  Reactie
  #4

  Zou het niet een hernia zijn? Uitstraling naar het been wijst misschien op een beknelde zenuw in de rug, ook wel een hernia genoemd. Het lijkt het verstandigst even naar de huisarts te gaan.

  Reactie
  #5

  Hai sandra, ik sluit mij aan bij wat Duco zegt.

  Je kunt dat met een klein testje misschien thuis nog wat duidelijker maken voor jezelf.
  Nierbekkenontsteking kenmerkt zich namelijk door 'slagpijn in de nierloge'. Dit is een eenvoudig onderzoekje dat de huisarts doet om te kijken of je nieren pijnlijk zijn als je er zachtjes op tikt.
  Laat een huisgenoot achter je gaan staan en met de zijkant van je hand (zoals je een karateslag doet) niet al te hard en met beleid aan de achterkant van je zij, vlak onder je ribbenboog tikken. Dat zal best pijn kunnen doen en dat is dan weer een aanwijzijng dat je een gecompliceerde urineweginfectie hebt opgelopen, misschien door onveilig vrijen, maar misschien heb je deze klachten wel vaker.
  In ieder geval moet je naar de huisarts gaan en een antibioticum kuurtje halen, als het lijkt te zijn wat ik denk dat het is. Heb je trouwens geen koorts?
  Doei, en beterschap!

  Reactie
  #6

  Lees ook:

  Blaas / nierbekkenontsteking?
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/202550-blaas/nierbekkenontsteking.html

  Nierbekkenontsteking?
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/127116-nierbekkenontsteking.html

  Vraag nierbekkenontsteking
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/126434-vraag-nierbekkenontsteking.html

  Nierbekkenontsteking, pijn in zij, stinkende urine
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/193640-nierbekkenontsteking-pijn-in-zij-stinkende-urine.html

  Nierbekkenontsteking
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/128706-nierbekkenontsteking.html

  Nierbekkenontsteking
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/126423-Nierbekkenontsteking-2.html

  Nierbekkenontsteking na blaasontsteking
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/196077-nierbekkenontsteking-na-blaasontsteking.html

  Reactie
  #7

  Lees andere berichten over VUR

  reflux nieren
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/159778-reflux-nieren.html

  steken
  http://www.dokter.nl/forum/Vagina-baarmoeder-eierstokken/193162-steken.html

  Blaas/nierbekkenontsteking?
  http://www.dokter.nl/forum/Nieren-blaas-urine/202550-blaas/nierbekkenontsteking/Page-2.html

  pijn achter mijn linker ribben
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/110257-pijn-achter-mijn-linker-ribben/Page-5.html#265720

  Reactie
Reageer op: buikpijn
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief