broek plassen, incontinentie door alcohol?

 • #1

  Ik heb nogal een genant probleem. Ik ben een meisje van in de twintig, verder hartstikke gezond. Alleen plas ik af en toe in mijn broek. Vooral als ik alcohol gedronken heb. Ik heb het een beetje op internet opgezocht, ik vind wel dingen over dat het gebeurd als je ouder wordt, maar ik ben student! en een meisje, terwijl ik alleen maar dingen vind over mannen.
  Ik denk dat ik sowieso een kleine blaas heb (als ik een flesje water heb gedronken, of twee kopjes thee, moet ik minsten drie keer naar de wc). Als dat niet kan kan ik het wel een tijdje ophouden, maar niet zo lang. Ik was laatst in een situatie waarin ik echt niet in mijn broek kon plassen en was toen echt aan het trillen en voelde me misselijk omdat ik zo moest plassen. Vaak kan ik het dan redelijk ophouden tot het moment dat een wc in zicht is, dan gaat het fout.
  Weet iemand wat ik hier aan kan doen?

  Reageer
  #2

  de fysiotherapeut heeft speciale oefeningen voor dit soort incontinentie problemen.
  Kijk eens op de klok hoeveel uur er tussen zit, dus wat is vaak?
  en ook : als je blaas heel vol is, is het weleens moeilijk ophouden als je de wc ziet , daar hebben meer vrouwen last van, maar jij bent nog wel erg jong hiervoor.
  Dus misschien even de fysio bellen en vragen of daar iemand werkt die hierin gespecialiseerd is, vaak weet de huisarts dit ook wel, vraag dan daar een verwijzing.
  succes Brenda

  Reageer
  #3

  Incontinentie voor urine wil zeggen dat u uw plas niet goed kunt ophouden. Het kan zijn dat u de urine niet goed kunt ophouden bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Dit wordt inspannings- of stressincontinentie genoemd.

  Het kan ook zijn dat u plotseling aandrang voelt om te plassen en dit dan niet lang genoeg kunt tegenhouden om op tijd bij een toilet te komen. Dit wordt aandrangs- of urge-incontinentie.

  Lees meer op:

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R187782262124512

  Reageer
  #4

  Sommige vrouwen voorkomen urineverlies tijdens het sporten door een tampon in te brengen. Een tampon vangt de urine niet op, maar kan helpen om de blaas beter af te sluiten.

  http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R169896991564366

  Reageer
  #5

  Hey Lizzie,

  Ik ben een (ook verder gezonde) jongen van 20 en heb hetzelfde probleem. Voor zover ik weet heb ik geen kleine blaas. Het probleem is waarschijnlijk dat ik moeite om controle te houden over mijn blaasreflex als mijn blaas snel vult. Ik herken vooral dat moment dat de WC in zicht is en het dan misgaat. Dat trillen of misselijk wordt herken ik niet, wel dat ik op gegeven moment heel erg moet concentreren om controle te houden, als dat niet lukt gaat het helemaal mis en doe ik een hele plas. Ik heb als jongen nog het geluk dat ik dan makkelijk op straat kan plassen, maar anders gaat het echt in m'n broek. Heb jij ook dat je als het mis gaat een hele plas doet, of verlies je alleen een beetje urine? Hoevaak gaat het mis? Hoelang heb je het probleem dat je moeite hebt om je plas op te houden? Ik heb het probleem ongeveer sinds mijn 13e, en vanaf het moment dat ik uit ging met alcohol had ik erg vaak dat het mis ging, vooral doordat ik bijna thuis of bij een WC was, meestal wel een paar keer per maand. Gelukkig gaat het laatste jaren wel veel beter.

  Ik denk dat een paar zaken van belang zijn:
  - ga naar de huisarts en leg je probleem voor en laat controleren of je geen dingen als blaasontsteking hebt. hopelijk kan je ook iets te weten over je blaascapiciteit.
  - train je blaas met het ophouden, bv door thuis met bier op ofzo het zo lang mogelijk uit te stellen, rustig naar de WC te lopen en ontspannen te blijven en het daar ook nog zo lang mogelijk proberen op te houden. Dit werkte bij mij, het ophouden ging steeds beter.
  - ga niet in paniek raken of rennen ofzo als je bang bent dat het mis zal gaan, dan wordt het alleen maar moeilijker. als je kalm kan blijven en het dan wel haalt wordt bovendien je zelfvertrouwen ook beter zodat je makkelijker kalm blijft en het minder vaak mis gaat.
  - mijn ervaring: als het misgaat probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je het zittend in je broek doet, dat is echt vreselijk, alles wordt zeiknat. ik heb diverse keren gehad dat ik staand in m'n broek plaste en m'n broek achteraf gelukkig nagenoeg droog was gebleven. Ik draag dan wel weer meestal wijde spijkerbroeken.

  Veel sterkte ermee!

  Max

  Reageer
  #6

  Ik zou dat echt nooit doen. Ik heb ook een wat te zwakke blaas en kom danook wel eens in de situatie dat er letterlijk geen houden meer aan is, maar dan doe ik het maar ergens desnoods op straat of een tuin of zelfs een keer in een hoek in een bierglas. Ook best lullig, maar in mijn broek is voor mij echt geen optie.

  Reageer
  #7

  dat doe ik heel vaak ik haat het

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hee,

  Ik ken het probleem wat jij beschrijft erg goed. Ik ben een jongen van 22 en heb sinds vorig jaar dezelfde klachten als jij beschrijft.

  Bij mij is het begonnen na een ernstige blaasontsteking die mij achterliet met een prikkelbare blaas. Als ik aanrang krijg betekend dat ik onmiddelijk een WC moet zoeken anders gaat het geheid mis.
  Aangezien het probleem bleef aanhouden ben ik via de huisarts bij de uroloog beland.
  De uroloog concludeerde na wat onderzoeken, dat ik last heb van urge incontinentie/ overactieve blaas. Bij een overactieve blaas is het zo dat je blaas onwillekeurig samentrekt (spier contracties) die kunnen leiden tot urineverlies.

  Hoewel ik al heb geprobeerd middels blaastraining tot verbetering te komen, is dit tot op heden niet voldoende gelukt. Hoewel er ook medicijnen zijn, wil ik hier niet aan beginnen omdat ze behoorlijke bijwerkingen hebben.
  De laatste tijd wordt het wel wat beter bij mij, maar het is erg afhankelijk van hoe moe ik ben en hoeveel stress ik heb.

  Omdat het bij mij erg regelmatig gebeurd, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om incontinentiemateriaal te gaan dragen. Ik vind het minder genant dan een natte broek.
  In het begin heb hier erg mee gezeten, maar inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben die met die probleem zit.
  Maar zover komt het bij jou denk ik niet!

  Tips die ik je kan geven:

  -Probeer blaastraining te doen. Je blaas raakt meer gewend aan grotere volumes waardoor je minder snel contracties krijgt
  -Raak niet in paniek. Probeer als je aandrang krijgt rustig op zoek te gaan naar een WC en probeer aan wat anders te denken
  - Ga eens lang bij de huisarts. Wie weet kan hij je wel helpen

  Veel sterkte ermee,

  Wouter

  Reageer
  #10

  Hoi Lizzie,

  Ik herken je verhaal en ik weet dat het heel lastig is. Ik heb dit ook al sinds mijn studententijd toen ik het een keer veel te lang had opgehouden wat dus mis ging; ook net toen ik probeerde de sleutel in het sleutelgat te steken en de wc dus bijna binnen bereik was. Helaas heb ik er nog steeds last van en dat zorgt soms voor genante situaties. Zo heb ik een keer in de rij voor een wc in mijn broek geplast; echt zo K. Iedereen ziet dat je het niet meer houdt; ik ga op de een of andere manier altijd automatisch wiebelen, handen tussen mijn benen, voorover buigen, rondjes draaien en niemand die je voorlaat. Sindsdien ben ik dus panisch voor openbare toiletten; altijd bang dat er een rij staat. Wel heb ik gemerkt dat het erger wordt met thee, koffie en alcohol. Dus misschien kun je daar wat mee. Als ik ga winkelen of ergens heen ga waar ik niet zeker ben of ik gelijk naar een toilet kan houd ik wel rekening met wat ik drink. Succes iig!

  Groetjes Sara

  Reageer
  #13

  mara als k een paar glaasjes amaretto op heb plas k in mijn broek zonder dat k het voel nie normaal

  Reageer
  #14

  Hoeveel zijn een paar glaasjes?

  Reageer
Reageer op: broek plassen, incontinentie door alcohol?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief