Dikke bult in wang, na trekken verstandskiezen

  • #1

    Hoi allemaal,

    Ik heb het onderwerp hier al meerdere malen zien langskomen, maar eigenlijk voor mij nog geen duidelijk antwoord op gevonden.

    12 dagen geleden heeft de kaakchirurg 2 verstandskiezen getrokken. (rechtsboven en rechtsonder).
    De onderste kies ging er relatief lastig uit. Deze kwam er uiteindelijk in meerdere stukken uit. Hij heeft heel hard moeten trekken en forceren.
    De bovenste daarentegen ging stuk sneller. Maar toen ik de kiezen mee naar huis vroeg, zag ik dat er aan de bovenste verstandskies een heel stuk kaakbot vast zat.
    Op internet las ik dat het lichaam dit zelf weer aanvult. Dus hier maakte ik me geen zorgen over.

    Ik heb lang last gehad. Zowel van mijn kaakwond, als mijn kapotte wang aan de binnenkant als aan de kaakspier en het gewricht. Mijn gezicht is een week erg dik geweest.
    Nu merk ik dat in mijn mond de zaak aan het genezen is. Mijn wang is nu ook niet/nauwelijks dik.

    Maar ik blijf wel nog steeds met een lastige klacht zitten.
    Direct na de ingreep kon ik mijn mond bijna niet meer openen. Ik schat dat mijn voortanden een halve cm van elkaar af kunnen. Praten gaat goed, maar ik krijg er geen normaal voedselstuk in.
    Ik ben dus nog steeds elke avond soep aan het eten en s'ochtends yoghurt en Brinta. Eerlijk gezegd heb ik wel weer eens zin in een heerlijk pizza.
    De reden dat ik mijn mond bijna niet open krijg is, naar mijn mening, de dikke bult op mijn onderkaak. Dat is een harde knobbel die gevoelsmatig op de kaakspier zit. Het voelt zo hard aan als bot.
    Ik denk dat deze bult de elasticiteit van de kaakspier tegenhoudt. Als ik mijn mond verder probeer te openen, doet de bult erg pijn. Ook als ik er iets harder aan wrijf.

    Zoals ik zei, ik heb dit onderwerp op het forum al eens zien langskomen. Bij twee forumberichten werd geadviseerd om de bult te masseren. Dit ben ik nu 3 dagen aan het doen, maar tot op heden gaat het nog niet beter. Of ben ik misschien een beetje ongeduldig.
    3 dagen geleden ben ik hiervoor ook terug geweest naar de kaakchirurg. Maar ik vond dat de chirurg weinig informatie gaf over de oplossing en wat het nu precies is. Hoe vaak ik ook naar een antwoord viste.
    Hij heeft in elk geval de wonden waar de verstandskiezen zaten schoon gemaakt en de penicilline voor 3 dagen verlengd. De wond schoonmaken deed/doe ik zelf met het speciale middeltje hiervoor. Via een spuitje kan er nu zelfs nog beter bij. De penicilline slik ik ook trouw, maar tot nu toe zonder enige verbetering.

    Ik heb dus een paar vragen.
    - Wat is dit nu precies. Een reactie op een ontsteking? Een bult door het harde forceren? Een bult door de verdoving in de spier? Een abces?
    - Hoe kan ik hier het beste mee omgaan. Blijven masseren en meer geduld hebben? Proberen te mond zelf meer open te krijgen, door lichtelijk te forceren? Gewoon afwachten? Of toch beter nog een keer terug naar de kaakchirurg?

    Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie.

    Reageer
    #2

    Een ontsteking of een bult door forceren zijn beide mogelijk. Maar de kaakchirurg zou die vraag moeten kunnen beantwoorden. Als hij daar geen direct antwoord op geeft, lijkt het erop, dat het door forceren komt en hij dat liever niet wil toegeven.

    Als de klachten na de kuur niet verbeteren, zou ik wel teruggaan. En dan voor een second opinion naar een andere kaakchirurg.

    Reageer
    #3

    Bedankt Tandor, voor je reactie.
    Ik merk dat de klachten per moment verschillen. Ik heb vooral s'ochtends problemen met het openen van mijn mond. Dan heb ik s'nachts mijn kaken geklemd waardoor ik aan het begin van de dag mijn mond bijna niet geopend krijgt.
    Als ik me overdag qua praten en lachen rustig houdt, heb ik s'avonds iets meer speling. Vandaag is mijn laatste dag van de antibiotica. Dus ik wacht dit nog even af. Alles in mijn mond is nu helemaal over. Nu de bobbel nog.

    Reageer
    #4

    Doe je dat kaken klemmen al lang?

    Reageer
    #5

    Ja, eigenlijk gevoelsmatig mijn hele leven al. Maar daar heb ik de afgelopen 10 jaar niet zoveel last van gehad. Op (zo nu en dan) wat spierpijn aan de kaak na.

    Voorheen had ik wel wat meer klachten hierdoor. Ik ben er ook een tijdje voor onder behandeling geweest bij een kaakfysiotherapeut. Toen kreeg ik op een gegeven moment mijn mond ook niet meer heel ver open (maar lang niet zoals nu). Maar met wat fysiotherapie en rek-oefeningen is het toen weer beter gegaan.

    Maar ik heb nooit last van een knobbel aan mijn kaak gehad. Ik denk persoonlijk dat de basis hiervan bij de ingreep van mijn verstandskiezen ligt. Of denkt u daar anders over?

    Reageer
    #6

    Het zal inderdaad met de ingreep te maken hebben. Waarschijnlijk ben je daar dus ook erger gaan "klemmen"  .  Ik denk dat de knobbel dus een verhaal apart is. Zoals ik dat eerder al aangaf.  Ik zou toch terug gaan naar de kaakchirurg als de klachten aanhouden

    Reageer
    #7

    Nou, daar ben ik weer met een update.

    Vandaag ben ik teruggeweest bij de kaakchirurg en heb nog een keer het probleem voorgelegd waarbij ik minimaal antwoord wilde op de vragen;

    • wat is het precies?
    • hoe gaat het weg?

    Het is me in elk geval gelukt om hier antwoord op te krijgen.
    Wat betreft de plek waar de verstandskiezen zaten; dit is allemaal goed genezen en er is nergens een ontsteking meer. De bult en het gevolg 'mondblokkade' is inderdaad een gevolg van het forceren tijdens de ingreep. Het is een soort kneuzing.
    Met bepaalde oefeningen (masseren en wat lichte rek-oefeningen van de mond) zou het op den duur beter moeten gaan. In mijn geval werkt het 'klemmen' van mijn kaken in dit geval een beetje tegen. Vandaar dat het bij mij minder snel genezen zal zijn.

    Hij geeft me 10 dagen de tijd om te masseren en de oefeningen uit te voeren. Als het daarna niet over is stelt hij voor om naar de kaakfysiotherapeut te gaan.

    Kortom, het is niets 'chirurgisch' meer maar het is nu aan mij om het ongemak te verhelpen. Ik ga aan de slag!

    Als het over is, laat ik weer even een berichtje achter.

    Reageer
    #8

    Dan inderdaad aan de slag en beterschap !

    Je zou een bitje kunnen gebruiken tegen het kaakklemmen...

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Het verhaal hierboven lezend, zou zo ongeveer mijn verhaal kunnen zijn.
    Bij mij is 5 dagen geleden mijn achterste kies in de onderkaad getrokken. Hij was los komen te staan doordat ik daar een diepe pocket had en deze, ondanks div. behandelingen en goed onderhoud, niet minder werd. Dus ik kreeg kauwproblemen en dús werd besloten om de kies te trekken.
    Dit ging zonder problemen: wrikken was niet nodig en hij was er binnen een paar seconden uit. Hechting erin, klaar. De pocket zelf was trouwens niet meer zondanig ontstoken dat er bloek of pus uit kwam of zo - Maar voor alle zekerheid en om een evt. infectie te voorkomen, kreeg ik meteen een penicilline kuur mee. En verder alle goede adviezen rond pijnstilling en verzorgen van de wond, ging ik huiswaarts. 'S avonds, nadat de verdoving was uitgewerkt, voorzichtig aan de andere kant van mijn mond gegeten. Antiobioticakuur gestart. enz.. Daarna lekker gaan slapen.
    Maar de volgende morgen werd ik wakker met een enorm dik gezicht - met een keiharde schijf van mijn oor tot mijn mondhoekje. OOk mijn hals, meteen onder de kaak, was hard en opgezet. Later die dag werd zelfs de hals onder mijn kin dikkig en rood totaan het kuiltje van de hals. En mijn mond ging nét genoeg open om er met een eierlepeltje vla in te doen.
    Inmiddels ben ik nu 5 dagen verder. Ik heb geen pijn in de wond, ik heb geen koorts, voel me verder prima, heb ook geen pijn - alleen: mijn wang is nog steeds keihard en dik. Alleen de hals onder de kin en voor een gedeelte ook de hals onder de kaak is wat minder hard. Maar voor de rest is het nog precies hetzelfde. En ik kan nog steeds mijn mond niet verder open krijgen. Ik kan normaal praten, maar eten kan alleen nog steeds maar met een eierlepeltje en zo vloeibaar mogelijk.
    Ik probeer braaf 3 keer per dag te poetsen, maar dat is echt bijna geen doen op die manier. De borstel kan maar nét tussen m'n tanden door.
    Maak me er toch wel erg zenuwachtig over. Wat kan dit zijn?
    Ik heb gisterenavond zelfs de nooddienst gebeld - die vroegen of ik koorts had en of ik pijn had - wat ik dus ontkennend kon beantwoorden. Zij adviseerden mij de penicillinekuur af te maken en het zolang aan te zien en vonden het geen reden om te komen.
    Maar ik maak me zenuwachtig. Is dit normaal? Wat kan het zijn? Is bij de verdoving iets mis gegaan?
    Echt - die dikte bezorgt mij veel meer last dan dat trekken van die kies (die er trouwens ook helemaal gaaf uitzag - geen ontsteking of zo).
    Wat kan het zijn?

     

    Reageer
    #10

    Op reactie hierboven, ik heb twee dagen geleden ook mijn kies laten trekken. Mijn wang is nog dik maar neemt naar mijn gevoel weer af. De klachten die jij hier boven noemt zijn bij mij niet zo ernstig, maar jouw verhaal klinkt wel wat erger dan die van mij.

    Ik zou je adviseren op tog nog contact op te nemen met de kaakchirurg om er even naar te kijken.

    Reageer
    #11

    Hoe is het nu een jaar na dato Corrie 15

    Reageer
Reageer op: Dikke bult in wang, na trekken verstandskiezen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief