13 jaar en nog geen borsten en nog niet ongesteld.

Online ZorgZus
 • #1

  Hee allemaal,

  ik ben net 13 geworden en ik ben nog niet ongesteld. Ook heb ik nog geen borsten.
  Ik baal hier wel van, want mijn vriendinnen hebben wel borsten en zijn meestal ook al ongesteld.

  Is het raar dat ik nu nog niet ongesteld ben?
  Want soms denk ik dat er dan iets mis met me is omdat ik nog niet ongesteld ben geweest.

  Ik heb ook nog helemaal geen borsten, het is er allemaal heel plat.

  Zijn er meer meiden die hier last van hebben?
  Ik heb al wel schaamhaar en okselhaar, dus kan het dan zijn dat ik binnenkort ongesteld wordt?
  Help me alsjeblieft!

  Reageer
  #2

  nee hoor dat is helemaal niet raar, je zal het voor je 14e jaar wel worden, nog ff geduld dus.
  groetjes, Brenda

  Reageer
  #3

  meisjee

  ik ben ook 13 en nog niet ontgesteld
  ik heb wel okselhaar
  en schaamhaar

  en ik heb elke keer wit spul in me onderbroek

  ik heb cupmaat 75a niet groot dus maar mijn moeder was 14 toen ze ontgesteld werd dus misschien moet je aan je moeder vragen hoe oud zij was toen ze voor het eerst ongesteld was dan word jij ook ongeveer rond die tijd

  x anoniem

  Reageer
  #4
  Reageer
  #5

  ik ben ook nog nooit ongesteld gewwest maar heb wel van bh's cup aa75 en heb ook schaamhaar en oksel haar en ik heb al afscheiding al 1 en 2 maanden en heb wel is een drupje bloed gehad maar dat zijn maar voor verschijnselen maar ik heb het wel aaan me schildklier dus kan nog wel een tijdje duren maar moest bloed priken voor me schildklier en toen naar de dokter (dus een man) en die zijn dat ik een groei spuurt heb gehad dat is wel zo en toen begon hy met me over de pubertijd hij wou me borsten zien maar dat de ik niet dus mocht ik op plaatjes kijken dus hij wou me schaam haar weten me okselhaar en me afscheiding of ik dat had en me borsten ik schrok me echt dood maar ja hij zij dat het binnekort gaat gebeuren wel spannend groetjes consheta

  Reageer
  #6

  heyhey

  het is helemaal niet raar hoor dat je het nog niet bent
  ik ben het ook vorig jaar pas geworden toen was ik 14 en nu ben ik 15 en begin nu pas borsten te krijgen en wat meer een vrouwelijke lichaam.
  ik had wel all op mn 12 de oksel en schaamhaar.
  mijn tante was all 16 toen ze het voor het eerst kreeg de menstruatie dus ehh maak je geen zorgen!

  xxx

  Reageer
  #7

  Ik ben zelf ook 13 en maak me wel eens zorgen omdat ik nog nauwelijks borsten heb, ze beginnen te komen maar je ziet er niks van. Mijn moeder was ook pas 16 toen ze ongesteld werd! dus hopelijk komt het alemaal, maak je maar geen zorgen.
  maar mijn vraag is: kan je de borstgroei misschien bevorderen?

  x

  Reageer
  #8

  Ja, dat is mogelijk, door middel van een hormonale behandeling maar daarvoor kom jij niet in aanmerking omdat je helemaal gezond bent en je verder helemaal normaal ontwikkelt. Wacht rustig af, de tijd zal je vanzelf van meisje naar vrouw omvormen, en in de tussentijd gebeurt er nog meer dan voldoende om je meer druk over te maken dan de grootte van je borsten. Als je later als je volwassen bent terugkijkt op deze vragen en onzekerheid zul je vast ook denken dat het allemaal zo belangrijk niet was. Groeten, Marije.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Maak jullie geen zorgen hoor!
  Ik ben net zeventien en ik ben pas sinds mn begin 16e ongesteld. Ik snap dat jullie je zorgen maken, maar niet iedereen is het zo vroeg. Eerst vond ik het stom, maar nu denk ik:'goh ik ben blij dat ik al dat gedoe nog niet had toen'. Want er is niks fijns aan zon ongesteldheid. Kwa borsten die komen ook nog wel hoor. Ik heb misschien wel net B maar ben er tevreden mee. En dat is belangrijk!

  Trouwens probeer niet teveel dingen op internet te zoeken, want vaakt zorgt dat voor onnodige stress.

  xx

  Reageer
  #10

  Hee Meiden,

  Ik weet niet zeker of ik hier helemaal goed zit, maar ik ben 14 jaar, en heb ook nog helemaal geen borsten. Zelfs nog geen bh. Ik vind het echt verschrikkelijk en wordt er echt doodongelukkig van. Ik ben ook nog niet ongesteld! Al mijn vriendinnen hebben dit wel. Is het raar als je 14 bent en nogsteeds geen borsten heb? Ze zijn wel wat gevoeliger als vorig jaar maar ik ben gewoon bang dat er bij mij iets mis is en dat is voor altijd plat blijf... ๐Ÿ™

  Anoniem

  Reageer
  #11

  Nee hoor, het is helemaal niet vreemd dat een meisje op haar 14e nog geen borstweefselontwikkeling heeft. Misschien ben je wat later dan anderen.
  Maar belangrijker, menstrueer je wel al? Als je menstruaties normaal zijn dan is er in ieder geval geen hormonaal probleem waardoor de puberteit achter kan blijven. Normaal gesproken komt de borstontwikkeling onder invloed van het hormoon oestrogeen, en dan met name van de tepel eerst, voor de menstruatie gaat beginnen. Heb je dit al eens met jouw moeder besproken trouwens? Was zij ook wat later met de ontwikkeling van de borsten, of bijvoorbeeld jouw oma of een tante?

  Reageer
  #12

  heee,

  Ik ben ook nog niet ongesteld, maar dat van dat oestrogeen hebben we pas op school geleerd! Ik heb er eigelijk nooit met iemand over gesproken dat vind ik niet zo makkelijk. Dat van die gevoelige tepels merk ik wel ook bijvoorbeeld als ik op pijn buik lig dan doet het best veel pijn. Ik moest wel een keer naar de kinderarts en die heeft zegt dat ik 2 jaar achterloop in mijn ontwikkeling maar veel meiden beginnen al borsten te krijgen als ze 11 jaar zijn en dat ben ik allang geweest..

  Groetjes,

  Reageer
  #13

  Bespreek het eens met je moeder. Misschien kan je moeder jou nu meer vertellen waarom jouw puberteit achterloopt. Ik kan mij voorstellen dat zij toen jij 11 was en naar de kinderarts bent geweest nog niet alles aan jou verteld heeft omdat je dat toen misschien nog niet goed kon begrijpen. En als je moeder het niet goed kan uitleggen, ga dan samen even naar de huisarts want die heeft al jouw medische gegevens, en dus ook van onderzoeken van een paar jaar geleden, dan kan de huisarts het aan je uitleggen. Blijkbaar liep je toen je 11 ook achter en is er misschien iets over bekend dat gewoon in jouw medisch dossier staat. Als je nog meer vragen hebt, laat dan maar horen weer, er is altijd wel iemand die je weer wat verder kan helpen. Maar als je echt wilt weten wat er precies aan de hand is, dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts, want die kent jouw hele ziektegeschiedenis. Hoi.

  Reageer
  #14

  Het liefst wil ik er gewoon met niemand over praten, alleen anoniem! Is het niet gewoon dat ik geduld moet hebben of zou er echt iets mis zijn? ik heb wel schaamhaar en dat soort dingen maar dat zijn toch ook secundaire geslachtskenmerken die op gang gebracht worden door oestrogeen?

  Lieffs,

  Reageer
  #15

  Hebben jouw moeder, zussen, tantes of oma's kleine borsten gehad?

  Reageer
Reageer op: 13 jaar en nog geen borsten en nog niet ongesteld.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief