Menstruatie ondergewicht

 • #1

  Hoi,

  Ik ben een meisje van bijna 17 jaar en ik heb ondergewicht (BMI = 15). Ik word nog wel ongesteld, maar ik gebruik al 2,5 jaar de pil vanwege hevig bloedverlies. Zou het kunnen dat ik niet ongesteld zou worden als ik de pil niet zou gebruiken? M.a.w.: komt het door de pil dat ik nog wel ongesteld wordt, ondanks het ondergewicht?

  Emma

  Reactie
  #2

  Die vraag kan ik zo helaas niet beantwoorden

  Reactie
  #3

  Hoi Emma.

  Ik kan je hier wel een antwoord op geven. Ik heb zelf ook ondergewicht (BMI 15.6) en ik nam ook de pil. Ik ben gestopt omdat ik me enorm slecht voelde, ik kampte dagelijks met diarree en misselijkheid. Nadat ik stopte verdwenen de klachten vrijwel meteen. Ik was ook bang dat mijn échte menstruatie niet meer terug ging komen wegens mijn ondergewicht. En jawel hoor! Ze kwam wel twee weken later dan verwacht, maar dit is compleet normaal aangezien je lichaam terug op gang moet komen. Wanneer je echter lijdt aan hongersnood waarbij je amper eet en daarnaast ook weinig tot geen voedzame stoffen en vitaminen binnenkrijgt zal je lichaam je menstruatie stopzetten omdat je op die manier geen kind kan baren. Maar wanneer je dagelijks genoeg eet (drie keer per dag) en dus gewoon vitaminen en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt is er geen enkel probleem. Het is niet omdat je mager bent dat je je menstruatie niet meer krijgt, dit gebeurt meestal alleen bij meiden die kampen met een eetstoornis of meiden die zich aan een (ongezond) strikt dieet houden.

  Reactie
  #4

  Zware menstruatie kan te maken hebben met een tekort aan progesteron ofwel oestrogeendominantie Zou eerder advies vragen aan complementair genezer, om je lichaam dan bij te sturen. Pilgebruik verstoort je eigen hormoonhuishouding en zorgt voor verlies van vitaminen en mineralen en doet niks aan oorzaken.

  Voor een gezond gewicht altijd belangrijk om te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Niet in de valkuil trappen van veel snelle koolhydraten als pasta en brood te eten. Bij dunne mensen werkt dat juist averechts. Misschien wat voedingssupplementen, om je lichaam wat te ondersteunen.

  Reactie
Reageer op: Menstruatie ondergewicht
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief