Hartklachten tijdens menstruatie

  • #1

    Hoi,

    Ik heb gisteren avond een heel stuk geschreven op het hart forum, maar misschien dat ik het hier ook eens kan vragen.

    Zijn er hier mensen bekend met hartklachten vlak voor of tijdens de menstruatie?
    Ik heb al jaren vage hartklachten, maar die werden afgedaan als angststoornis. Dit terwijl ik de rust zelve ben.
    Nu vielen gisteren mijn menstruatie en klachten precies samen, iets wat mij eerder nooit was opgevallen.
    Ik vroeg me af of er vrouwen zijn die dit herkennen?

    Ik kwam gisteren ook een onderzoek tegen van de hartstichting die daar onderzoek naar gaat doen en nog vrouwen zoekt. Mocht iemand zich willen aanmelden.

    https://www.hartstichting.nl/wetenschappelijk-onderzoek/onderzoek-naar-vrouwen/lopend-onderzoek/behandelen-op-maat/invloed-vrouwelijke-cyclus-op-hartklachten

    Reageer
    #2

    hallo,

    ik herken jouw klachten. Ik heb ook bij mijn laatste 3/4 pillen van mijn pilstrip erg veel steken in mijn hartstreek. Ik ben overigens pas 23 jaar. Bij mij hebben ze ook gezegd dat ik een angststoornis heb (al 6 jaar geleden diagnostiseer). Nu ben ik eigenlijk pas sinds een tijd bij aan het houden of mijn klachten verergeren voor en tijdens mijn menstruatie. Dit is absoluut het geval! Ik heb normaliter geen steken rond mijn hartstreek, alleen voor de menstruatie.

    Reageer
    #3

    Ook voor mij heel herkenbaar. Ongeveer 2 a 3 dagen voordat de menstruatie begint krijg ik last van een heel gespannen gevoel, ook hartkloppingen en verhoogde hartslag komen daarbij.

    Ik ben wel onder controle bij de cardioloog maar het is totaal onschuldig volgens hem. Toch voel ik me er zeer oncomfortabel bij en schiet ik dan in de paniekmodus. Ik merk dat ik tijdens deze dagen heel angstig ben. Zodra de menstruatie doorbreekt gaat het stukken beter.

    Wellicht heeft iemand tips om dit te verminderen?

    Reageer
    #4

    @Sandra, veel vrouwen hebben te maken met oestrogeendominantie, wat allerlei schommelingen in je lichaam teweeg kan brengen. Vaak wordt het nog verergerd door pilgebruik, wat zich niet zomaar herstelt na stoppen met die pil. Denk verder aan tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bloedonderzoek zegt overigens weinig over tekorten. EEn orthomoleculair therapeut zou met je verder kunnen kijken. En zoek eens wat op over insulineresistentie/oestrogeendominantie. Gebruik zelf onder andere natuurlijke progesteroncreme.

    Reageer
    #5

    Hallo,

    Ik monitor al ruim 2 jaar. Nadat ik de spiraal kreeg begon de ellende extreem. 2x per maand heb ik hartkloppingen. Op moment als mn ovulatie er is en op moment van mn cyclus. Dat is al 2 jaar zo. Inmiddels de spiraal er uit alleen klachten blijven. De klachten houden dan 2 dagen aan. Of worden door electrocardioversie of met infuus naar beneden gebracht. Maar keren telkens terug als mn ovulatie en cyclus periode er is. Ablatie is zinloos omdat de trigger niet in hart zit. Maar op hormonen. Alleen niemand weet me nog de goede weg te bieden om dit probleem op te lossen. Maar zeker herkenbaar.. helaas wel. Mochten jullie advies hebben sta ik daar zeker voor open.

    Reageer
    #6

    @Us, spiraaltje werkt verhogend op het cortisol in je lichaam. Hormonale anticonceptie zorgt ook voor verlies van vitaminen en mineralen, waaronder zink. Herstelt zich niet zomaar vanzelf. Belangrijk om je lichaam dus een handje te helpen met volwaardige voeding, bepaalde voedingssupplementen en wellicht andere natuurlijke middelen. Een complementair genezer zou je verder kunnen adviseren.

    Reageer
    #7

    Blij dat ik dit forum tegen kwam.
    Lag gisteravond in bed..lag al een klein uurtje te slapen.
    En werd ik opeens wakker met een hele versnelde hartslag...begon er wel een beetje van in paniek aan het raken.
    Dacht rustig blijven en even op mn andere zij...maar niks hielp.
    Ook werd ik een beetje slap en gevoel van flauw vallen...
    Ik heb toen toch 112 gebeld omdat het echt niet fijn voelde.
    Ambulance is gekomen hebben mij gecheckt...hartfilmpje zag er goed uit.
    Bloeddruk was wel wat hoog.
    Doorgestuurd naar de dokterspost....ook die arts heeft een onderzoekje gedaan.
    Leek allemaal prima.
    Wel kreeg ik het advies om een bloedonderzoek te doen...met name de schildklier.
    Vanochtend een volledige bloedonderzoek laten doen..
    Ben benieuwd wat daar uitkomt.
    Maar nu lees ik dat je dit dus kunt krijgen tijdens of voor je menstruatie en dat klopt dus bij mij wel...zit erop te wachten.
    Wat als dit elke maand terugkomt? Wat zou ik dan moeten doen?

    Reageer
    #8

    Ik heb vorig jaar ablatie gehad op 3 verschillende plekken in mijn hart. Op mijn 18e ook al gehad. Ben nu 38, ben al zeker een jaar gestopt met de pil, na mijn miskraam in Januari zijn mijn menstruaties heftiger, nu op dit moment ook gepaard met heftige overslagen,versnelde hartslag. Kan dit komen door de hormonen?
    Voel me er zo beroerd van, gelijk weer angst ook. Raak gelijk in paniek.
    Als dit elke maand terug komt,het begint al een paar dagen voor mijn menstruatie. Pffffff ellende dit...

    Succes allemaal meiden!!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik ben zo blij dat ik dit forum tegen gekomen ben. Ik heb al jaren last van vage hart klachten, ook al zo vaak door de molen geweest. En inderdaad al 2x de stempel gehad angststoornis. En heel toevallig kreeg ik gisteren in eens uit het niets ik was in rust een hartslag van 140 en hielt even aan duurde ook even voor dat rustig werd vandaag ook last gehad van een wat hogere hartslag dan normaal en zelfs een keer een daling van 59 bpm en sinds vanmiddag heb ik het gevoel ongesteld te worden. Ik weet nooit wanneer ik ongesteld moet worden want heb PCOS dus is erg wisselend. Maar merk wel dat ik er ook angstig van word en naar gevoel. Idee hebben van flauwvallen. Vraag mij ook echt af waar we terecht kunnen voor dit.

    Reageer
    #10

    Ik ben 44 en heb verleden jaar een hartaanval( zonder verstopte aders) gehad de dag voor mijn menstruatie. Ik liep daarvoor al 3 jaar bij de huisarts met hartklachten de week voor mijn menstruatie. Het werd afgewimpeld met stress/angst. Nu blijk ik CMD (hart en vaat kramp) te hebben. Ik gebruik veel medicijnen, maar nog steeds elke maand ongeveer een week ( soms eerder) veel meer last! Ik blijf aangeven dat ik denk dat t aan mijn hormonen lig maar tot nu toe is er nog nooit op getest. Alsof ze het niet serieus nemen. Dames neem je klachten serieus!! Het kan heel fout aflopen zoals bij mij.

    Reageer
    #11

    Hoe is het afgelopen destijds? Ik ervaar hetzelfde.

    Reageer
    #12

    Ik heb ook hartklachten tijdens menstruatie! Ik voel me dan duizelig en zwak (omdat ik heel zwaar menstrueer) en zodra ik mijn bloedruk meet heb ik een lage bloeddruk (volgends hartstichting met invullen) ook veel overslagen en gewoon echt geen fijn gevoel, alsof ik elk moment om ga vallen, vooral de eerste 3 dagen en daarna gaat het weer goed gelukkig. Ben ergens wel blij dat dit vaker voorkomt bij vrouwen en ik niet de enigste ben hiermee. Mijn moeder voelde laatst mijn pols en dacht dat het door de zware menstruatie kwam dat me hart zo hard klopte.

    Reageer
    #13

    Hier helaas hetzelfde verhaal. Al langer klachten, maar sinds kort pas opgevallen dat het aan de cyclus te linken is. Nu voor de 5e maand op rij bij menstruatie, maar ook bij de ei-sprong, zetten telkens de in ieder geval op hart lijkende klachten op. Ik wordt alleen niet serieus genomen hierin. Heb al maagpillen mee naar huis gekregen, en ben ook bij de chiropractor langsgeweest.
    Heeft nog niks geholpen. Laatste keer werd het afgedaan als hyperventilatie. Oa Steken of beklemmend gevoel of branderig gevoel op het borstbeen. Gek kriebelend gevoel in mijn keel. Pijn op mijn rug en schouderbladen.
    Op hartfilpmjes of bij bloeddruk meten, zelfs bloedprikken is niets te zien. 43 jaar, ik kan sporten en zie er verder fit uit, maar ik voel me van tijd tot tijd erg ellendig, moe en bang.

    Ik weet dat er veel onzin op internet te lezen is. Maar toch ben ik verbaasd dat in ieder geval mijn huisarts er zo simpel/ouderwets mee omgaat. Er is genoeg bekend dat vrouwelijk hartklachten onderschat worden lijkt me.

    Laten we vooral aan de bel blijven trekken.

    Reageer
    #14

    In 2018 begon alles. Met estrsdiol pleisters heb ik het een beetje kunnen stabiliseren. Aan over gehouden is een onregelmatige hartslag. Ik vind het erg jammer dat we als vrouw niet serieus genomen worden. Het is niet een enkel probleem veel vrouwen die dit ervaren. Helemaal nu ik in de menopauze zout heb ik de indruk dat ik voorheen telkens voor gek verklaard werd een nu hier je steeds meer dat men er onderzoek naar doet. Nu pas in 2024. Maar laat ik wel een ieder meegeven als je het niet vertrouwd raadpleeg zeker een arts. En als mogelijk en arts die gespecialiseerd is in het vrouwelijke gaat gelinkt hormonen ed. Laat je niet afwimpelen.

    Reageer
Reageer op: Hartklachten tijdens menstruatie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief