Celebrex en EDS

 • #1

  Ik ben hEDS patiënte (hypermobiele EDS variant). Een bindweefselafwijking die een groot scala aan symptomen met zich mee kan brengen (veelal niet herkend als EDS omdat ze onder diverse specialismen kunnen vallen, bindweefsel zit overal in je lijf). Tegen de chronische (vaak ernstige) pijn gebruikte ik paracetamol maar nu kreeg ik celebrex (celecoxib) voorgeschreven omdat de paracetamol maar beperkt afdoende is. De celebrex zou ik structureel dagelijks moeten gaan gebruiken 'om een buffer tegen de pijn op te bouwen' maar ik schrik er behoorlijk voor terug, vooral omdat ik over het algemeen gevoelig ben voor medicijnen en er vaak heel negatief op reageer. Alles in mij reageert soms idioot gevoelig. Als slechts 1% van de gebruikers van middel X ergens zwaardere bijwerkingen ervaart dan zit ik vaak bij die 1%. Celebrex wordt veel voorgeschreven maar op de Amerikaanse markt is het zelfs een tijdje uit de handel geweest, vooral vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen op het maag-darmkanaal ondanks maagbeschermers. De discussie is nog steeds niet helemaal voorbij heb ik de indruk. Het probleem van "Gewoon een tijdje uitproberen" is, voor zover ik begrijp van celebrex, dat ernstige maag-darmschade pas na langere tijd aan het licht kan komen, als het in feite al te laat is. Is hier iets zinnigs over te zeggen of is het voor mij gewoon de keus tussen wat meer pijnstilling en het voor lief nemen van mogelijk (zeer) ernstige bijwerkingen? (waarvan ik ook praktijkvoorbeelden gelezen heb).

  Reageer
  #2

  Hoi Marietje,

  Als je liever een andere NSAID wilt gebruiken kan je dit natuurlijk bespreken met je arts. Dat je deze wat te heftig vind en je graag eerst nog wat anders zou willen proberen.

  Heb je er wel een maagbeschermer bij gekregen?

  Reageer
  #3

  Hoi,

  Ik begrijp je wel. Ik heb deze ook ooit voorgeschreven gekregen en na lezen bijsluiter niet genomen.

  Het punt is ook dat het best belastend is om een nsaid voor altijd te gaan gebruiken. Op lange termijn zijn ze allen schadelijk.

  Heb je geen baat bij andere manieren van pijnstilling? Een tens apparaat?
  Een pijnstillende spierbalsem? Warmte/kou? Ondersteunen met tijdelijke bandages?

  Reageer
Reageer op: Celebrex en EDS
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief