Middenrifbreuk

 • #1

  Vorig jaar mei heb ik een hik gehad die een paar dagen duurde, maar het was geen gewone hik, maar een geluidloze waarbij mijn middenrif zich bij elke uitademing samentrok zonder dat er lucht naar boven kwam. Ik was net aan het logeren, en ik kon niet slapen en raakte in paniek. Midden in de nacht naar de dokter geweest, en die had het nog nooit van haar leven gezien, en vond het erg interessant. Maar daar had ik niks aan. Ze gaf me Valium, maar die durfde ik niet te gebruiken en viel pas om 6 uur 's ochtends van ellende in slaap.

  De volgende dag bleef het maar doorgaan, en de huisarts gaf me een zwaar medicijn (waarvan ik de naam niet meer weet, het wordt ook gebruikt bij chemo-kuren) en na een paar dagen was het vrijwel verdwenen. Ik was alleen wel doodop van het hikken, vond het niet zo gek dat de huisarts zei dat ik zonder medicijnen binnen twee weken dood zou zijn, was dolblij dat het medicijn ansloeg. Ik heb soms nog een kleine samentrekking, maar niet meer constant.

  Sinds die tijd heb ik ook verschrikkelijke pijn in mijn keel en middenrif en vaak duizelig, en in november viel ik ook een paar keer flauw onder het klainetspelen en op school na ontzettend vervelende hartkloppingen en pijn. Ik werd met een ambulance afgevoerd, en een echo en ECG gehad en alles, maar niks gevonden.

  Ik weer terug naar de huisarts, gaf hij me een maand Omeprazol, hielp helemaal niets, en daarna een maand Pantozol, hielp een klein beetje, maar met klarinet spelen kwam het allemaal weer terug, zo erg zelfs, dat ik al maanden van de pijn niet heb kunnen spelen.

  Na een doorverwijzing naar het ziekenhuis en een gastroscopie (die eigenlijk best meeviel) bleek dat ik een middenrifbreuk heb, en dat ik er maar mee moet leren leven.

  Nou zijn mijn vragen: is het normaal bij een middenrifbreuk dat je het soms zo benauwd hebt, hartkloppingen en duizeligheid hebt?

  Kan die middenrifbreuk veroorzaakt zijn door dat hikken, of is dat hikken er een symptoom van?

  En is er een medicijn dat wèl helpt (geen Omeprazol en Pantozol) en ik mijn hele leven kan slikken? Want ik kan misschien wel wennen aan deze constante pijn, maar niet aan het feit dat ik geen klarinet meer kan spelen.

  Misschien is er een iemand hier die een blaasinstrument speelt en een middenrifbreuk heeft, dat zou helemaal mooi zijn 😀

  Ik ben 19, een vrouw, 44 kilo zwaar en 1.51 lang, misschien helpt het.

  Reactie
  #2

  er staat hier heel veel over een middenrifbreuk, ook over alle medicijnen en de operatie hieraan.
  even zoeken en je vindt honderden berichten.
  succes!
  Brenda

  Reactie
  #3

  Hier!

  http://www.dokter.nl/forum/Content/uw-zoekresultaten.html?cx=partner-pub-8575168267605921%3Aeak94u-kmbq&cof=FORID%3A11&ie=UTF-8&q=middenrijfsbreuk&sa=Zoeken#1067

  Goed trouwens die zoekfunctie, volgens mij is die nieuw.

  Reactie
  #4

  Hallo,

  Na maanden van zoeken op internet, kom ik nu eindelijk iemand tegen die ook een blaasinstrument bespeeld en een middenrifbreuk heeft. Mijn huisarts doet er erg laconiek over, maar zelf heb ik toch echt de indruk, dat vooral de pijnklachten verergeren door het fluiten. Ik speel overigens dwarsfluit. Ik durf nu niet meer te fluiten eigenlijk en ik mis het ook heel erg. Verder heb ik helemaal niet zoveel last van zuurbranden. Vooral niet als ik goed oplet op wat (en vooral hoeveel) ik eet. De pijn en het gevoel van benauwd zijn, zijn veel erger. De medicijnen helpen hier helemaal niet tegen. Erger nog, ik heb het gevoel dat de benauwdheidsklachten juist toenemen hierdoor. Alsof het eten moeilijker verteerd wordt als je deze medicatie gebruikt. Heb ondertussen alles al gehad:Pariet, omeprazol, nexium, pantozol enz enz. Terwijl, als je echt last hebt van het zuur een slok gaviscon bij mij beter en sneller werkt. Bovendien krijg ik dan geen last van mijn spijsvertering. Er wordt vrij makkelijk gedacht over maagzuurremmers, terwijl ze best veel vervelende tot ernstige bijwerkingen kunnen geven. als je ontstekingen hebt door het maagzuur of een maagzweer is het natuurlijk wat anders, dan heb je het echt een poosje nodig.

  Graag zou ik ook meer willen weten van het effect op de middenrifbreuk door het bespelen van een blaasinstrument. Iemand die daar echt iets meer over weet??

  Er zou sowieso meer onderzoek naar een oplossing van het werkelijke probleem moeten zijn. Vind dat de klachten nogal onderschat worden. Een middenrifbreuk tast heel erg de kwaliteit van leven aan en kan daardoor ook nog eens voor depressies zorgen.

  Groeten en sterkte allemaal
  Marion

  Reactie
  #5

  Op de website MuziekenZorg vind je een lijst met artsen speciaal voor musici. Wellicht kun je een van hen eens consulteren. Ik moet hierbij wel zeggen dat een middenrifsbreuk geen zeldzame aandoening is, maar ik kan mij voorstellen dat een regelmatig verhoogde intra-abdominale druk een effect kan hebben op het diafragma (hernia diafragmatica). Ik ben benieuwd of je meer uitvindt hieromtrent. Succes!

  Reactie
  #6

  Heeft u pijn of last van belemmeringen bij het spelen?
  Op MUZIEKENZORG.NL vindt u alles over blessures van musici, de preventie, de behandeling en de behandelaars ervan.
  De BLESSUREWIJZER helpt u met het vinden van de mogelijke oorzaak van uw muziekblessure en biedt u een gespecialiseerde behandelaar.

  http://www.muziekenzorg.nl/webos_net/default.aspx?editmode=1&site=portal&editmode=1

  Reactie
  #7

  hallo ,

  Ik weet niet of ik mijn vraag hier mag stellen , zo niet mijn excuus.
  Ik heb al jaren erg veel pijn aan mijn middenrif , ben geen muzikant , ik heb het gekregen door door me te forseren, had en heb nog de zelfde klachten die hier beschreven worden benauwd gevoel ,misselijkheid, vaak een gevoel als of ik verdoofd ben en dat geeft me een doodsbenauwd gevoel, ook hartkloppingen heb ik vaak , en meer als ik, gegeten heb .Ga ik liggen doet dat veel pijn en heb ik een gevoel als of men adem weg blijft , het ademen is dan vaal moeilijk ,. heb dat ook al vaker bij de huisdokter en andere dokters gezegd waar ik ging voor mijn spierziekte , maar er word niet naar geluisterd .
  kan men dat op een foto vaststellen ?
  gr lizette

  Reactie
  #8

  Het kan onderzocht worden.Met een scan is het zichtbaar.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ook hier een muzikant met een middenrifsbreuk. Ik speel zelf alt- en tenorsaxofoon, maar ik kan niet meer op het niveau spelen waar ik jaren op zat. Een halfuurtje spelen & ik ben kapot van de pijn & benauwdheid. Ook ik mis het spelen onwijs erg & het idee dat dit nooit meer overgaat maakt me vaak helemaal gek.
  Bovendien heb ik ook nog tietze, reuma in de borstkas wat alle klachten nog erger maken.

  Ik kan geen medicatie slikken omdat ik daar raar op reageer...

  Reactie
  #10

  Kan het niet door de ingeademde lucht komen? Bij een maagonderzoek blazen ze ook lucht in de maag. Idoor dit onderzoek heb ik 2 wk pijn bij middenrif gehad. ( bevestigd door specialist)

  Reactie
  #11

  Hallo,

  Ik ben thuis komen lopen met een groep die gepaard ging met een vervelende hoest. Na een paar weken is de koorts gezakt maar had zoveel laat van maagzuur dat er geen warme dranken gedronken kon worden. Daarbij kwam dat ik erg last van benauwdheid kreeg dat ik de trap moeilijk meer op kon lopen. Vier jaar geleden had ik dezelfde klachten een is toen een middenrifbreuk geconstateerd. Mijn maag was inmiddels voor 75 % in mijn borstholte gekropen door een gat van 5 cm. Daar ben ik toen aan geopereerd en is mijn maag weer terug gehaald naar de maagholte en het middenrif gesloten door middel van een matje. Nu, vier jaar later is het weet moois gegaan. Inmiddels geopereerd en het gat weer dichtgemaakt met matje en banden. Deze operatie is door dr. Heijnen uitgevoerd in het ziekenhuis Lage Landen in Zoetermeer. Dit ziekenhuis kan ik iedereen aanraden. Een zeer kundig arts. Alle lof voor hem.

  Reactie
  #12

  hallo Henk, heb je het na de operatie niet meer benauwd ?

  Reactie
Reageer op: Middenrifbreuk
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief