Dumpingsyndroom

 • #1

  Hallo allemaal,

  Ik heb 6 weken geleden een "Nissen fundoplicatie" ondergaan. Ik leed aan reflux ziekte. Over het resultaat van de operatie ben ik zeer tevreden en ben gelijk op de dag van de operatie met nexium 2-3 maal daags 40mg gestopt.
  Echter heb alleen nog erg veel last van diaree en een opgeblazen gevoel, misselijkheid, duizigheid en gevoel van overgeven. Dit laatste zou ik vaak wel willen om dit gevoel snel achter de rug te hebben maar als gevolg van de operatie kan ik dit niet meer. Voor de operatie had ik erg veel problemen met een trage maaglediging. Voedsel bleef vaak wel 24 tot 36 uur in de maag steken. Dit wist ik doordat er altijd veel terugstroming van voedsel had.
  Nu heb ik echter na de operatie last van een zeer snelle maaglediging. Voedsel en vooral drinken sjeest lekkerlijk door de maag/darmen.
  Nu kan ik op de site van de maag/darm stichting wel veel informatie hierover vinden maar waar het mij om gaat: is dit van tijdelijke aard na een dergelijke operatie?
  Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

  Alvast bedankt.

  Groeten, JB

  Reactie
  #2

  "Dumping" of een te snelle ontlediging van maaginhoud naar de darmen komt voor na maag- of slokdarmchirurgie als bijvoorbeeld een Nissen fundoplicatie, en wordt onderverdeeld in "early dumping" en "late dumping".
  Bij "early dumping" zijn er zowel systemische vasomotorsymptomen als abdominale klachten o.a. door de vrijzetting van vasoactieve enterale hormonen.
  "Late dumping" uit zich door een reactieve hypoglykemie na een aanvankelijke overdreven insulinepiek en het vrijkomen van "glucagon-like peptide-1".

  De diagnose is vooral klinisch. Een dumpingprovocatietest en een maagevacuatiestudie kunnen bijkomende argumenten opleveren.

  De behandeling van een patiënt met dumpingklachten bestaat in de eerste plaats en voornamelijk uit dieetmaatregelen, al dan niet met additieven om de maaginhoud visceuzer te maken. Vervolgens kan acarbose, een a-glucosidaseremmer die de vertering van koolhydraten vertraagt, gebruikt worden. Voor refractaire gevallen kan een behandeling met octreotide, buspiron of oleïnezuur overwogen worden.

  Chirurgie is soms het laatste redmiddel bij therapieresistente dumping.

  Reactie
  #3

  Het dumping syndroom kan een gevolg zijn van
  maag chirurgie. Het dumping syndroom
  wordt veroorzaakt doordat grote hoeveelheden voedsel snel in de dunne darm terechtkomen.
  Dit kan symptomen veroorzaken zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, duizeligheid, zwakte, en vermoeidheid.

  Dit dieet helpt u de symptomen
  van dumping syndroom voorkomen:

  Vermijd levensmiddelen waarvan u weet dat deze levensmiddelen bij u problemen veroorzaken.

  Eet kleine hoeveelheden tijdens frequentere maaltijden, ten minste zes kleinere maaltijden per dag.

  Drink geen melk, water of andere vloeistoffen tijdens uw maaltijd. In plaats hiervan drinkt u ten minste een half uur tot een uur na de maaltijd.

  Ga na de maaltijd even liggen, deze horizontale positie vertraagt de doorstroom nar de dunne darm

  Vermijd hete en koude voedingsmiddelen.

  Deze eenvoudige dieetmaatregelen kunt u thuis zonder verdere begeleiding of advies toepassen. het is bekend dat u hiermee enig resultaat kunt behalen.

  Van harte sterkte gewenst.

  Reactie
  #4

  Hallo

  Ben nu bijna één jaar geleden geopereerd van Nissen fundoplicatie (maagbreuk en reflux) en galblaas (galstenen). Heb ook klachten: na maaltijd zeer versnelde hartslag, zweten, hoofdpijn, geen kracht in de benen, erg koud hebben, misselijk zijn, krampen in de buik soms al dan niet met (gele)lopende stoelgang ... Ben in behandeling in gasthuisberg te Leuven. Heb nu een glucosemeter moeten aanschaffen om bloedsuikerspiegel goed te kunnen opvolgen want die daalt en stijgt zoals bij diabeten. Elke maaltijd die ik eet moet ik nu halveren en na ongeveer anderhalf uur de tweede helft ervan opeten. Het lijkt me allemaal niet zo evident maar ik probeer dit goed vol te houden anderhalve maand tot ik weer op controle moet. Rusten na het eten, helpt ook om de klachten niet in de ergste mate te laten optreden maar dat kan niet altijd zo maar (vb op het werk,met kindje thuis,...)Ik verbruik bijna geen melkproducten en gebruik lactosevrije melk om cake, pannenkoeken, saus,... te maken. Snelresorbeerbare suikers zeker vermijden maar dat is niet makkelijk om zonder de nodige begeleiding dit juist en goed te doen.
  LV

  Reactie
  #5

  Zo zie je maar dat de helft van een goede medische behandeling door de patiënt zelf gedaan wordt. Zonder een meewerkende patiënt kan een behandeling bijna niet slagen. Mooi om te lezen over cooperatieve patienten. Daar zijn dokters blij mee!

  Reactie
  #6

  hallo,

  Ik ben 2 juli j.l. geopereerd d.m.v. nissen. Het eten van vast voedsel gaat redelijk.
  Zijn er mensen, die ook geopereerd zijn d.m.v nissen, die willen schrijven hoelang het duurde voordat de pijn van de operatie minder werd, en wanneer de pijn in de slokdarm (zuurbranden)minder werd.
  alvast bedankt,
  jos

  Reactie
  #7

  TOPIC: nissen operatie (Nissen fundoplicatie)
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/203307-nissen-operatie.html

  TOPIC: Breuk middenrif
  http://www.dokter.nl/forum/Overige-onderwerpen/26988-Breuk-middenrif.html

  TOPIC: Scheurtje in het middenrif
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/52671-Scheurtje-in-het-middenrif.html

  Reactie
  #8

  Hallo Jos,

  Ik had vooral de eerste 2 weken erg veel pijn met name aan schouders en ribben. 2 weken na de operatie ben ik nog per ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat ik niet goed kon doorademen van de pijn. Bleek door de tussenrib spieren te komen. Waarschijnlijk doordat ik gelijk al na de operatie moeite had om goed door te kunnen ademen van de pijn. Snel hierna begon de pijn af te nemen en ongeveer 6 weken na de operatie heb ik de pijn stillers compleet afgebouwd en ben ik zelfs weer fulltime aan het werk gegaan (was toen al 3 weken gedeeltelijk aan het werk).
  Nu ongeveer een half jaar later heb ik nog regelmatig een stekende pijn net links van mijn ruggewervel ter hoogte van het middenrif.

  Ik was gelijk na de operatie van het maagzuur en bijbehorende medicatie af en ben zeer blij hiermee!

  Echter het dumpingssyndroom is nog altijd gebleven en in feite nog niets aan veranderd. Heb het wel redelijk onder controle door niets meer te eten/drinken waar veel suiker in zit en geen zuivel produkten meer te nuttigen. Heb hier via een dietiste alternatieven voor gevonden en slik ik vitamine tabletten en extra calcium. Maar ach als dit het enigste is, dit heb ik liever dan het algehele klote gevoel en pijn van voor de operatie.

  Groetjes, JB

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hallo.
  Ik heb vorig jaar 7 april een laperiscpopische Nissen fundoplicatie ondergaan. Ook weken vloeibaar, en daarna gemalen nog eens 2 maanden.
  Toe kwam het probleem, ik kon heel veel niet meer eten, bv salade's hard fruit, zwart brood, geen vlees wel vis met sausjes en de groente die ik kon prakken met sausjes. Geen pinda's geen chips, niet dat dat moet maar toch. Af gelopen maandag is mijn slokdarm met een ballonnetje op gerekt en tada ik kan weer eten. Nog lang niet alles geprobeerd, maar ik hoef geen brood meer in de bouillon te dippen. Ik ben ziels gelukkig dat dat weer kan en geen zuurbranden meer.Dat heb ik 11 jaar gehad, mijn slokdarm ontstoken en mijn stembanden aangetast en vaak luchtweg infectie's. God dank geen probleem meer.

  Reactie
  #10

  Ik heb vorig jaar in september een nissen-operatie gehad volgens de klassieke methode ( snede in buik ).
  Kan nu bijna een jaar later nog altijd niet goed eten. Heb al 2x een dilatatie laten doen, en het is een beetje verbeterd. Neem nu ook een soort van anti-deppresieva omdat deze medicatie blijkbaar helpt om de slokdarm te laten ontspannen.
  Bij mij spreekt men altijd over " een muizestaart" en dat dat de oorzaak zou zijn van mijn klachten.
  Daarmee bedoelen ze eigenlijk dat het einde van mijn slokdarm nogal nauw is.
  Andere mogelijke oorzaken van mijn klachten werden nog niet onderzocht want blijkbaar is er maar een klein percentage die na de operatie deze klachten heeft en ik kreeg letterlijk te horen dat de wetenschap daar dan ook niet veel onderzoek naar doet.!
  Ben nu zelf zo wat op zoek naar mogelijke oorzaken en vraag mij nu ook af of ik idd.ook niet dat dumping syndroom zou hebben en of een aangepast dieet zou kunnen helpen.

  Reactie
  #11

  Meer topics over Nissen:
  http://www.dokter.nl/search_gcse/?q=FORID%3A11&cx=partner-pub-8575168267605921%3Aeak94u-kmbq&ie=UTF-8&q=nissen&sa=Zoeken#1276

  Reactie
  #12

  Ik ben in 2006 onder het mes gegaan en nog altijd klachten...na een maaltijd moet ik eerst naar het toilet, het komt eruit met veel lawaai..hierdoor al op veel vakantieplekken tussen de deuren van de huurauto onbeschaamd zitten spetteren...Het blijft lastig maar het maagzuur van vroeger is nooit meer terug gekomen en dat is een zaligheid..

  Reactie
  #13

  Mijn zoontje van 6 jaar heeft 2,5 jaar een operatie Fundoplicatie Lap Nissen ondergaan. In eerste instantie leek het erg goed te gaan. Hij heeft 3 dagen morfine gehad, omdat hij geen diclophenac mocht. Eten ging de eerste 2 weken super. Dachten dat het helemaal klaar was. Echter een maand na de operatie kwamen op controle en zei ik dat hij weer last had van maagzuur. De chirurg heeft toen weer een pH-metriemeting laten doen. Hieruit kwam dat hij nog altijd last van Reflux had. Was wel iets afgenomen, maar niet helemaal.
  Vervolgens is het weer slechter geworden. Een half jaar na de operatie heeft hij een gastroscopie ondergaan en zag alles er netjes uit. Hij heeft vorige maand er weer 1 ondergaan en hieruit bleek dat de fundoplicatie is gezakt en de opening ruimer is geworden. De arts vermoedt dat de middenrifbreuk ook weer gaat opspelen. Afgelopen maanden is hij weer meer gaan braken en afgelopen week was het dramatisch. Heb de arts weer gebeld en die zei dat hij vreest dat we weer net zo ver zijn dan 4 jaar geleden. Hij vermoedt dat de fundoplicatie verder heeft los gelaten. A.s. donderdag gaat hij weer bellen om te informeren hoe het dan is, blijft hij door gaan met braken dan wordt bekeken wat ze er aan gaan doen en zal er een plan van aanpak worden gemaakt.

  Reactie
  #14

  Kan er een storing in de maag zijn bij maag dump syndroom klachten? Ik heb geen operatie gehad.
  Al vele jaren heb ik dumpingsklachten. Door het toepassen van de adviezen bij het maag-dump syndroom gaat het nu gelukkig heel veel beter!
  Daarnaast eet ik alleen licht verteerbaar voedsel. Alles bij elkaar bepaald niet eenvoudig om naar te leven maar ik heb het er natuurlijk graag voor over. Mijn hoop is nu dat er een storing is die opgeheven kan worden.

  Reactie
  #15

  Mijn dokter kent het niet en ik vraag mij af of elke MDL arts in een ziekenhuis dit probleem goed kan behandelen.
  Heeft iemand een tip voor een goede specialist op het gebied van maag dump syndroom in een ziekenhuis?

  Reactie
Reageer op: Dumpingsyndroom
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief