al 7 weken obstipatie (ook geen aandrang)

 • #1

  Waarschuwing: lang verhaal

  Ik heb nooit maar dan ook nooit problemen gehad met mijn maag en darmen. Ik heb geen voedselallergieën, ik sport (dans), en ik beweeg elke dag. Verstopping had ik nooit last van, diarree al helemaal niet. Het begon allemaal op 21 augustus. Ik ging een vriend bezoeken in Friesland (zo'n 3,5 uur reizen voor mij) en ik bleef daar ook logeren. Plotseling kreeg ik die avond diarree (ik moest wel 5 keer naar de wc rennen). Daarnaast borrelde mijn maag 's nachts aan een stuk door en echt heel luid. En niet omdat ik honger had. Ik schaamde me dood en deed geen oog dicht. De volgende ochtend was het nog steeds zo erg. We ontbeten met bruin brood en ik dronk water en thee, maar mijn buik bleef borrelen. Ik had inmiddels geen diarree meer. 's Middags reisde ik (nogal gehaast) naar huis. Ik dacht dit een eenmalige gebeurtenis was. We hadden best veel alcohol gedronken bij mijn vriend thuis, dus ik dacht dat die drank me misschien verkeerd was gevallen.

  Eenmaal thuis echter, was mijn maag nog steeds overstuur. Hij borrelde de hele dag door en vooral 's avonds wanneer ik wilde slapen had ik er last van. Ik had oprispend maagzuur en een knoop-in-mijn-maag gevoel. Door die knoop in mijn maag voelde ik me aan een stuk door misselijk, maar mijn eetlust was er nog wel. Wat me opviel was dat ik opeens geen ontlasting meer had. Ik voelde compleet geen aandrang om te poepen. Ik schaamde me verschrikkelijk voor deze problemen en vertelde het niemand. Voor mijn maagzuur kocht ik Zantac van de drogist. Het maagzuur bleef daarna weg. Waar ik nog wel last van had, was verstopping, borrelende buik en vlagen van buikpijn. De vlagen buikpijn kwamen elke dag en hielden ongeveer een kwartier aan. Dit ging zo 3 weken door.

  De eerste drie weken keek ik het aan met genoeg bewegen, veel water drinken en gewoon normaal dooreten. Daarna begon ik toch wel wanhopig te worden en belde ik de huisarts. De huisarts vond het ook maar vreemd en luisterde naar mijn buik. Ze kon niks abnormaals horen en zei dat het gewoon zware verstopping was. Ik kreeg vezels. Die deed ik in een glas water en dronk ik 2 keer per dag. Er veranderde niets in mijn situatie. Na een week vezels proberen en geen verandering, belde ik opnieuw de huisarts voor een afspraak.

  Inmiddels had ik al 5 weken verstopping en geen aandrang gevoeld. Daardoor was mijn buik opgezet en had ik wat winderigheid. De huisarts luisterde voor de tweede keer naar mijn buik. Ze kon weer niets horen en zei dat het gewoon echt zware verstopping is. Ze schreef me macrogol en elektrolyten voor en een klysma. Ze adviseerde me geen bananen en rijst meer te eten, dus dat heb ik niet meer gedaan. De macrogol/elektrolyten werkten na een dag al. Mijn ontlasting kwam er in kleine beetjes uit en werd elke dag een beetje meer. De eerste 3 dagen was mijn ontlasting echter wel ontkleurd (haast grijs). Daar stond nergens iets over in de bijsluiter, dus ik maakte me daar wel zorgen over. Na die 3 dagen, was het weer een normale bruine kleur, dus ik liet het gaan. Ik dronk een week lang 2 keer per dag een glas water vermengd met macrogol/elektrolyten. Ik had die week elke dag ontlasting. De ontlasting was nog steeds niet zoals ik gewend was, hij was zacht en breiig, zoals appelmoes. Maar ik was allang opgelucht dat ik weer 1 keer per dag poepte.

  Vorige week ging ik met wat vrienden een weekendje weg en ik besloot te kijken of ik het weer zonder de macrogol/elektrolyten kon. Dat was vanaf de eerste dag een vergissing. Ik moest opeens 3 x in 1 ochtend poepen en kon het bijna niet ophouden. Mijn maag borrelde weer heel hard. Daarna kwam de obstipatie terug. Ik voel ook compleet geen aandrang. Ik heb nu al 3 dagen niet meer kunnen poepen. Ik probeerde vandaag ten einde raad de klysma en wat er gebeurde was dat ik bijna direct na het leegknijpen van de klysma de aandrang voelde. Dus ik ging naar de wc en er kwam helemaal niks. De aandrang bleef nog 5 minuten heel sterk dus ik bleef zitten en probeerde te ontspannen. Maar er kwam niks uit. Dus nu ben ik weer terug bij af. Ik weet gewoon niet wat dit is, maar ik heb er wel elke dag last van. Mijn huisarts weet duidelijk ook niet wat er aan de hand is. Ik ga haar morgen weer bellen, maar hebben jullie intussen enig idee wat dit kan zijn? Ik ben zo wanhopig...

  Reactie
  #2

  Je zou advies kunnen vragen aan een complementair genezer. Iemand die kijkt naar het hele plaatje en die kan helpen met kijken naar je voedingspatroon, eventuele candida, tekorten aan voedingsstoffen, gebruik van probiotica enz.

  Spulletjes van de apotheek bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen en de vezels zelf zijn ook bedenkelijk.  Sowieso altijd kijken naar ingrediënten. Je zou kunnen denken aan Colon Clean. Wel ook zorgen voor een evenwichtig voedingspatroon, met complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Beter dus matig met brood en beter zo min mogelijk tarwe.

  Reactie
  #3

  Ik zal ernaar kijken! Ik heb nooit gehoord van een complementair genezer, maar het is zeker het proberen waard. Thanks 🙂

  Reactie
Reageer op: al 7 weken obstipatie (ook geen aandrang)
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief