brandend of drukkend gevoel onder en bovenin slokdarm

  • #1

    hallo allemaal.. Reeds een maand of 2-3 loop ik nu met deze problemen rond en dacht laat ik toch een kijken of er meer mensen met deze problemen zijn.

    Een maand of 2-3 geleden kreeg ik een globusgevoel (brok in de keel). Zelf denk ik dat ik dit kreeg omdat ik veel aan het keelschrapen was om te kijken of ik geen bloed om moest hoesten enzo (ik leid een klein beetje aan de bekende angsten)

    Ik ben toen naar de dokter gegaan waar ik gevraagd ben naar maagzuurklachten.. Deze had ik inderdaad zo nu en dan wel eens als ik savonds in bed lag, en dan voornamelijk savonds nadat ik veel had gegeten/gesnoept. Ik had het eigenlijk altijd wel als ik lang op mijn rechterzij ging liggen.

    De huisarts gaf daarom aan dat het mogelijk refluxklachten waren waardoor ik dus die brok in de keel had. Naar huis gestuurd voor 2 weken met renatidine.

    Toen begon de ellende pas echt na een week. Omdat ik veel op internet aan het zoeken wat naar globusgevoel etc kwam ik uit op dingen als Barret en slokdarmkanker. Toen ben ik echt ontzettend bang en gestressed geworden. Ik sliep amper, en mijn hele dag stond in het teken van de angst.

    Toen zijn er zich andere symptonen voor gaan doen. Knijpend gevoel in de slokdarm oven, brandend gevoel in de slokdarm boven, wat voornamelijk erg werd als ik grote inspanningen verrichtte etc..

    Naar de huisarts gegaan dat ik me echt zorgen maakte en bang was dat er iets ergs aan de hand was. Uiteindelijjk heeft de huisarts me (meer voor mijn gerustheid denk ik) doorverwezen voor een gastroscopie.

    Hieruit kwam dat ik een klein middenrigbruikje heb/klepje sluit niet helemaal en dat er een minieme irritatie waarneembaar was. Allemaal niks bijzonders (en waarschijnlijk heb ik dat breukje al vanaf de geboorte)

    Enigszins gerustgesteld naar huis, maar de klachten verdwenen niet echt. Nogs steeds een brandend of knijpend gevoel boven in de slokdarm tegen de keel aan zeg maar. Weer naar de huisarts geweest, en die heeft me omeprazol voorgeschreven. Eerst lage dosering, daarna omdat het nog steeds aanbleef een hogere (2x40).

    Het is niet continu brandend, alleen kort nadat ik gegeten of gedronken heb. Brandend wordt afgewewisseld met een knipend/trillen/borrelend gevoel.. moeilijk te omschrijven. Het zit niet op de hoogte van mijn hart, maar echt tegen de keel aan.. Ik meen dat daar ook een klepje zit. Ik heb wel eens dagen gehad dat ik er veel minder van voelde en dacht mooi dit gaat de goede kant op, maar daarna kwam het eigenlijk weer terug.

    Ik kan me nauwelijks meer voorstellen dat dit reflux is..

    1. ik heb er altijd alleen op specifieke momenten last van gehad, en ik weet wel hoe dat voelt.
    2.sinds de remmers heb ik geen moment meer maagzuur gevoeld

    Waar het op neer komt is dat ik er nog steeds de hele dag in me hoofd mee bezig ben.. ik denk dit en dan weer dat.. Herkent iemand deze symptonen ?

    Laatst heb ik het idee dat het in de richting van verkrampingen gezocht moet worden. Dat bijvoorbeeld door te eten met een verkrampte slokdarm het gevoel in stand wordt gehouden. De oorzaak van de verkramping zou dan in de stress en angst gezocht moeten worden..

     

    Echter als ik ervaringen met krampen lees, dan zijn dat hele hevige.. Die heb ik in het verleden ook wel eens gehad maar deze lijken daar niet op.. Het is niet zo dat ik ineen zak van de pijn.. Wel merk ik dat af en toe het eten wat moelijker gaat.. Het is niet dat het vasthangt, maar ik voel het wel de hele weg naar de maag afleggen

     

    mvg

     

    Patrcik

     

     

    Reageer
    #2

    ter aanvulling.. Ik ben 36 jaar en geen hartklachten oid in de familie. De hogere dosering waar ik het over had moet 2x20mg zijn

    Reageer
    #3

    Het zullen enerzijds maagklachten/refluxklachten zijn, en anderzijds stress klachten. Waarschijnlijk hyperventilatie die dat brokgevoel dan nog versterken, waardoor je eigenlijk geforceerd gaat slikken.

    Doe eens de test op:

    https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

    Reageer
    #4

    Een score van 38.. Dus lijkt me dan niet echt ?

    Maar als het reflux zou zijn dan moet ik daar toch wel iets van merken lijkt mij.. De keren dat ik het had was het overduidelijk.

    Reageer
    #5

    Reflux hoeft niet altijd even duidelijk aanwezig te zijn. Maar ook het breukje kan de klachten veroorzaken.

    Een score van 38 is niet echt duidelijk. Dat klopt. Maar ik acht het toch niet uitgesloten,op momenten dat er sprake is (geweest) van reflux.

    Reageer
    #6

    even een update. De druk is inmiddels wel weg. Ik heb zelf het idee dat dit komt door obstipatie door de verhoogde dosis remmers. Ik heb deze gehalveerd waardoor de stoelgang weer op gang kwam en raakte zo ook de druk kwijt.

     

    Maar ik blijf nog steeds met het soms branderige gevoel en soms vaag gevoel in me keel slokdarm zitten.  Ook met lagere dosering nog geen maagzuur gehad.  Bed staat ook stuk hoger om evt terugstromen in de nacht te voorkomen en preventief neem ik voor het slapen een rennie duo en een slok gaviscon. Lijkt allemaal geen verschil te maken.

     

    Kan dit echt door hyperventilatie komen ? Kan je slokdarm door hyperventilatie geïrriteerd raken of door spanning erop ?

     

    overigen aankomende donderdag maar weer gesprek met huisarts maar vrees dat t toch weer op maagzuur wordt gegooid en dat ik maar verder moet slikken. Raak ondertussen een beetje moedeloos zo...

    Reageer
    #7

    Nog ter aanvulling. Als ik me flink inspan dus zeg een uur gewoon ga wandelen dan krijg ik meer last. Dat wil zeggen dan drukt het wat meer en heb ik ook een hoestprikkel. Ook dan niet het idee dat ik last heb van maagzuur. Geen zure smaak of oprisping. Niets. Lijkt puur door spanning of wellicht ademhaling te komen ?

    Reageer
    #8

    Kan dit echt door hyperventilatie komen ? Kan je slokdarm door hyperventilatie geïrriteerd raken of door spanning erop ?   Ja, dat is mogelijk. Door hyperventilatie kan een brokgevoel ontstaan. Dat kan er dan voor zorgen dat je op slikken gaat focussen. Dat zorgt dan weer voor spierspanningen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    maar het is niet echt meer een brok in de keel wat ik voel. Ik heb zo nu en dan inderdaad wel spanning in me hals wat ik voel en heel soms de brok maar hoofdzakelijk is het een soort branderig gevoel. Ook weer niet echt branderig maar soms ook een beetje ja hoe leg je dat uit.. drukken of knijpend. Dat is dan een paar dagen waarna het weer een dag of 2 meer branderig aanvoelt

    Reageer
    #10

    Moeilijk om daar zo iets over te zeggen...Het zou ook een gevolg van reflux kunnen zijn, maar dat kan ik zo natuurlijk moeilijk vaststellen

    Reageer
    #11

    dat snap ik 🙂

    ik vermoed dat je enigszins actief bent in de medische wereld maar dat mag je (begrijpelijkerwijs) niet aangeven denk ik :). Wat zou je advies zijn om goed duidelijk aan te geven bij de huisarts zodat hij een goed beeld kan krijgen?

    altijd vrij weinig last van maagzuur gehad eigenlijk meestal alleen davonds in bed als ik teveel had gegeten

    destijds naar ha gegaan vanwege angst voor wat ergs. Renatidine gekregen

    een week tijdens gebruik banger voor wat ergs geworden en toen wel last gekregen van veel maagzuur en branderig gevoel maar dan echt op m'n borst

    Gastroscopie gehad op mijn verzoek en middenrif breuk geconstateerd met minimale irritatie

    echte maagzuur daarna we omdat ik redelijk gerust gesteld was. Preventief dagelijks wel rennie

    omeprazol gekregen van ha omdat ik wel branderig gevoel bleef houden

    bleef aanhouden dus dubbele dosis gekregen

    En hier staan we nu

     

    welke aspecten zijn belangrijk om aan te geven ? Vaak tijdens een gesprek vergeet ik de helft omdat de ha toch richting de maagklachten wijst  probleem is dat ik twijfels heb  zeker omdat het na de dubbele dosis ineens erger werd en ik me toch ook weer flink druk maakte

     

    alvast bedankt

     

     

    Reageer
    #12

    Het is toch wel voor de hand liggend, dat je maagklachten hebt.  Het is overigens zo, dat je van omeprazol in hogere doseringen dus ook maagklachten kunt krijgen.

    een week tijdens gebruik banger voor wat ergs geworden en toen wel last gekregen van veel maagzuur en branderig gevoel maar dan echt op m’n borst  Dit geeft eigenlijk aan, dat het dus wel stress/angst gerelateerde klachten kunnen zijn Maagklachten dus.

    Probleem met dit soort klachten is, dat ze complex zijn en er veel verschillende oorzaken kunnen hebben. In jouw geval zijn dat:

    stress/angst, maagklachten/reflux, geïrriteerd maagslijmvlies, geïrriteerde slokdarm en dan natuurlijk nog de middenrifbreuk.

    Geef in ieder geval aan welke klachten je op dit moment  nog hebt. Bespreek de mogelijkheid om nader onderzoek te laten doen bij de MDL-arts

    Reageer
    #13

    Patrick,

    Ik herken jouw klachten op dit moment. Hoe ben jij hier vanaf gekomen?

    Reageer
    #14

    Ik heb precies zelfde klachten, mijn keel wordt dichtgeknepen door vermoedelijk maagklachten. Af en toe boeren helpt en snacht wordt ik zwetend wakker doordat ik in ademnood raak.

    ben benieuwd hoe het nu gaat met u (Patrick) en hoe u er van af bent gekomen.

    Reageer
    #15
    1. Hoe zijn julie hiervan afgeraakt? Ik heb dezelfde klachten.
    Reageer
Reageer op: brandend of drukkend gevoel onder en bovenin slokdarm


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief