Verhoogd D.dimeer

 • #1

  6 weken geleden ben ik na niet goed te zijn geworden opgenomen in ziekenhuis. Bloedgeprikt en verhoogd D.dimeer( 3050) longembolie uitgesloten en hartkatheterisatie gehad waar geen bijzonderheden.
  Ik ben een vrouw van bijna 52. Na twee weken weer bloedgeprikt en D.dimeer is zelfde gebleven, nu enkele onderzoeken nav bezoek specialist. Na dit bezoek wederom bloedgeprikt en D.dimeer weer verder verhoogd. Morgen een longscintigrafie. Op echo buik en ben geen trombose te zien. Klachten van niet fit zijn en wat kortademig aanwezig.
  Vraag: als men spreekt van verhoogd D.dimeer wat is dan een ernstig verhoogde waarde. Is er altijd een oorzaak voor een verhoogd D.dimeer?
  Benieuwd naar uw reactie

  Reactie
  #2

  Referentiewaarden zijn afhankelijk van de testmethode en verschillen daardoor per laboratorium, grofweg kan gesteld worden dat >500ng/ml een verhoogde waarde aangeeft. Een niet verhoogde D-dimeer waarde geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat er een stolsel in het lichaam aanwezig is. Een verhoogde waarde van D-dimeer in het bloed kan wijzen op de vorming van een stolsel in het lichaam. Een verhoogde D-dimeer waarde geeft echter niet aan op welke plek in het lichaam een stolsel gevormd is. Een verhoogde D-dimeer waarde kan het gevolg zijn van een diep-veneuze trombose, een longembolie of een diffuse intravasale stolling. Maar D-dimeer kan ook verhoogd zijn na een operatie, bij ernstige verwondingen, een infectie, een ziekte van de lever of de nier bij zwangerschap of zwangerschapscomplicaties. De specificiteit van de D-dimeer is laag, omdat talloze andere processen in het lichaam, zoals ontstekingen, verscheidene vormen van shock en zwangerschap ook leiden tot een verhoogde D-dimeer waarde.
  Er zal dus verder onderzoek gedaan moeten worden naar de oorzaak.

  Reactie
  #3

  Nadat er iets in mijn drankje is gegooid, had ik na enkele dagen een D-dimeer van ruim 6000 en kon nog geen halve trap meer op van de benauwdheid, mijn longen zaten helemaal dicht met bloedstolsels en moest dan ook met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Is iemand hiermee bekend welke stof  dit kan veroorzaken. Kan het mogelijk rattengif zijn.

  Reactie
  #4

  Daar zal niemand je zo antwoord op kunnen geven...

  Reactie
  #5

  Ben me rotgeschrokken. Had diagnose acute bronchitis. Maar bleef benauwd. Huisarts vroeg met spoed een bloedtest aan. Net thuis van het bloedprikken werd ik gebeld. Ik moest me met spoed melden in het ziekenhuis. Vermoeden Longembolie. D-dimeer waarde van 38170 ipv onder de 500. Zo'n 78x verhoogd. Na ct bleek het gelukkig geen longembolie te zijn en konden ze nog wel iets vocht/ ontsteking in de longblaasjes zien. Uitleg was kan ook een ontsteking zijn en ik kon weer naar huis. Ik heb het besproken met de arts maar blijf de enorme verhoging vreemd vinden. Ik heb geen verdere vervolgafspraak. Dat was niet nodig. Iemand hier ervaring mee? Komt dit vaker voor?

  Reactie
  #6

  Dan is het waarschijnlijk toch een flinke longenontsteking geweest

  Reactie
Reageer op: Verhoogd D.dimeer
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief