CT hals, echo hals en bloedonderzoek

 • #1

  Hallo,

  Ik had een vraagje. Sinds drie jaar heb ik verschillende klachten en kreeg daarom verschillende onderzoeken o.a bloedonderzoek, longfoto, echo hals en daarna CT scan van mijn hals.

  Bloedwaarden en longfoto zijn goed. Echter zien ze op de echo en daarna op de Ct hals meerdere bandvormige kleine klieren die goedaardig zijn wat verser geen onderzoek nodig heeft, aldus de arts.

  Ik voel ze ook met mijn vingers. Sommige zijn 1 cm en ietsje groter.

  Mijn vraag; zijn deze onderzoeken 100% betrouwbaar en kunnen we nu zeggen dat er dan ook geen kwaadaardige klieren zijn, of kan het zo zijn dat er alsnog iets over het hoofd gezien kan worden?

  Ik was eigenlijk super gerustgesteld en ondanks de klachten probeerde ik met mijn leven verder te gaan, totdat ik sommige verhalen heb gelezen.
  Ik begreep dat er mensen zijn die na een goede uitslag van echo, ct halsonderzoek later alsnog gediagnosticeerd zijn met lymfeklier kanker.

  Is dit zeer onwaarschijnlijk en zou dit alleen een enkele gevallen kunnen zijn, of is het met een ct scan en echo toch moeilijk om de klieren goed te beoordelen en komen dit soort gevallen meer voor?

  Bvd, Teun

  Reageer
  #2

  De onderzoeken zijn toch wel betrouwbaar. En de arts heeft gelijk.
  Verdachte klieren zijn groter dan 1,5 cm in doorsnede, hard en pijnlijk en kun je niet bewegen. Dat wil dan niet meteen zeggen dat er echt iets mis is, maar dan wordt er wel verder naar gekeken

  Reageer
  #3

  Uw antwoord is exact hetzelfde wat mijn arts ook vertelde. Ik was ook gerustgesteld. Ondanks de verhalen die ik had gelezen, vertrouw ik mijn arts en het antwoord van u.

  Mijn vraag was meer hoe dat kan gebeuren dat mensen na verschillende beeldvormende onderzoeken met goede uitslagen (niets aan de hand u heeft alleen maar paar klieren die groot zijn geworden) naar huis zijn gestuurd, terwijl later bleek dat ze toch ernstig ziek zijn. Ik ga ervanuit dat dit soort gevallen heel zeldzaam zijn en niet vaak voorkomen. Toch?

  Ik dacht dat een echo of CT scan, onderzoeken zijn wat een arts voldoende informatie geeft of er wel of geen punctie gedaan moet worden. Een radioloog ziet aan een vergrote klier of hij goedaardige of kwaadaardige motieven heeft en aan de hand van wat hij/zij ziet, bepaalt hij of er verder actie nodig is. Is dit juist?

  Reageer
  #4

  Dat komt toch echt maar zelden voor. En dan moet je daarbij ook nog rekening houden dat mensen niet altijd precies vertellen hoe het werkelijk was of is gegaan...
  De radioloog beoordeelt de scan. En als die ook maar enig verdacht heeft wordt er een biopt genomen voor verder weefselonderzoek.

  Reageer
  #5

  Ja dat is ook zo. Helder.. dank u wel!

  Ik had nog even een vraagje betreft het bloedonderzoek. Sommige mensen hebben totaal geen afwijkingen in hun bloed, terwijl ze zich al zo lang ziek voelen en er wel sprake is van lymphoma. En bij sommigen zijn al de LDH, leukocyten, lymfocyten etc. verstoord, terwijl ze maar net met vage klachten naar de huisarts gaan.

  Kan dit, of zijn dit ook van de verhalen waar niet alles wordt verteld?
  Ik lees bijv. dat de LDH waarde in bloed meestal hoog is bij lymfeklierkanker.

  Reageer
  #6

  Bij lymfeklierkanker zijn er afwijkingen in de bloedwaarden

  Reageer
  #7

  Dank u wel voor u aandacht. Ik wens u een fijne avond verder!

  Reageer
Reageer op: CT hals, echo hals en bloedonderzoek
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief