Zon vs Zonnebank (Huidkanker)

 • #1

  Hallo,

  Vandaag was weer een fijne (zonnige) dag,
  Nu zat ik buiten in de tuin met wat vrienden en hadden een discussie over zon vs zonnebank.

  Ik dacht dat zonnebank en zon allebei even schadelijk is voor de huid, maar omdat bijv. de zonnebank 10x zo sterk is als de zon wil dit zeggen dat 10min onder de zonnebank gelijk staat aan 100min in de zon.

  Klopt dit of is zonnebank sowieso veel erger?
  Lees namelijk vaker dat zonnebank niet goed voor je is ivm. huidkanker maar over zonnen zelf hoor je minder.

  Zelf ben ik best wel wit en gebruik ik meestal een zelfbruiner of een selftan en ga eigenlijk nooit direct in de zon of zonnebank, maar m'n vrienden vermijden zonnebanken (ivm. huidkanker) maar kunnen wel gewoon een paar uur vol in de zon gaan liggen.

  Hoop dat iemand me kan uitleggen hoe het nu precies zit, op internet kom ik veel (tegenstrijdige) berichten tegen helaas..

  Reageer
  #2

  "Lees namelijk vaker dat zonnebank niet goed voor je is ivm. huidkanker maar over zonnen zelf hoor je minder." Hier ben ik het toch echt niet mee eens. Er zijn meerdere landelijke campagnes geweest in de afgelopen jaren over hoe slecht zonnebaden is. Maar blijkbaar heb je die dan toch gemist.
  https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/veilig-zonnen/hoe-slecht-is-de-zonnebank?utm_source=sea-283&gclid=EAIaIQobChMI2bjaz9fU_gIVkQiLCh2oXwqVEAAYASAAEgKJ9PD_BwE

  Reageer
  #3

  Bedankt voor de snelle reactie!

  Allebei héél slecht dus, bedankt!

  Reageer
  #5

  Met zonnebanken zou ik wel een beetje uitkijken en niet overdrijven. Ga zelf, indien financieel mogelijk, 's winters en in het vroege voorjaar af en toe, voor de aanmaak van vitamine D.

  Reageer
  #6

  Ik zou gewoon niet gaan.

  Die link die John heeft gedeeld staat ook dat zonnebank niet de manier is voor aan Vitamine D te komen, kan ook door middel van voeding of supplementen.

  John,
  Wel ben ik benieuwd, als iemand zich goed insmeert en dan toch wat zon pakt (en dus ook wat bruiner wordt) is dit dan ook slecht? Of houdt zonnebrand de (slechte) UV stralen tegen?

  Reageer
Reageer op: Zon vs Zonnebank (Huidkanker)
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief