Plek op huid

 • #1

  Beste lezer.

  Op 20 juni kreeg mijn gezonde 7 jarige dochter een ringvormige plek op haar rechterwang. Een halve rode/roze cirkel met daarin normale / ietwat donkerdere huid. Die plek is ondanks diverse zalfjes over haar gezicht getrokken. Het is niet altijd even goed te zien. In de zon of na het slapen is het mogelijk duidelijker. Het jeukt niet. Het schilfert niet.

  In concreto:

  Juni: ze dachten niet aan Lyme en gaven ons miconazolnitraat/hydrocortison (corticosteroïden). Het werkte kort (een dag of iets). We bleven desalniettemin smeren. Het kwam terug. De maximale duur van 2 weken zoals aangegeven in de bijsluiter waren voorbij, en het was er nog. De dokter raadde aan: doorsmeren.

  Geen effect.

  Toen kregen we een drankje Desloratadine Teva. Dit is een antihistaminicum. Wat in mijn ogen niet helemaal van toepassing is omdat er geen sprake van een allergische reactie lijkt te zijn (geen nieuw wasmiddel, of kleren, andere kinderen hebben niks, géén jeuk, enz.).

  Geen effect.

  Toen kregen we een ander zalfje (ben helaas de naam kwijt, iets van Livsane), die net als een eerder zalfje moet werken tegen een schimmelinfectie.

  Geen effect.
  (Zie laatste foto, van 2 september).

  Vandaag kregen we medicijn nummer 4 mee (emovate crema, clobetasona 17-butirato),
  maar in de bijsluiter wordt beschreven dat dit valt onder corticosteroïden. Net als medicijn nummer 1, dus. Hoewel deze van "matige" sterkte moet zijn en de eerstgenoemde van "zwakke", heb ik toch mijn twijfels dat dit gaat werken.

  Alle zalfjes tot dusver zijn voorgeschreven zonder overtuigde diagnose ("probeer dit") en met symptoombeschrijvingen als jeuk of allergische reactie. Het jeukt niet, en allergische reactie lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

  Weet iemand wat het is en wat we moeten doen? Zeer bedankt!!

  Attachments:
  Reactie
  #2

  Verduidelijking: het is over haar hele gezicht getrokken. De plek groeide vanuit één punt. De plek trok met over het algemeen een duidelijke rand, van rechterwang tot de linker, tot onder haar kin. Nu is haar eerstgetroffen wang het roodst bij haar jukbeen.

  Reactie
  #3

  Lastig..
  op de eerste foto zou je nog aan ringworm kunnen denken, maar daarna niet meer.. Ze heeft geen koorts gehad en er zijn ook geen vlekjes op de rest van haar lichaam? Ze heeft geen oorpijn? Ook geen problemen met de tandjes?

  Reactie
  #4

  Bedankt voor je snelle reactie!! Ringworm is genoemd (valt uiteraard onder schimmels). Ze heeft geen koorts gehad en nergens anders vlekjes. Ook geen oorpijn. Ze wisselt momenteel wel. Toevallig heeft ze sinds 20 juni twee tanden gewisseld. De eerste tand heeft redelijk lang geduurd (maar niks uitzonderlijks). De tweede tand ging veel sneller. Maar beide zonder bijzonderheden.

  Reactie
  #5

  Dat zou dan toch een oorzaak kunnen zijn. Je ziet dit bij kindjes toch wel vaker. En bij het krijgen van de eerste tandjes maar soms ook bij het doorkomen van nieuwe tandjes
  Als ze er verder geen last van heeft, geen koorts, niet ziekelijk, niet hangerig zou ik het nog even aankijken. Als de klachten dan toch aanblijven, vraag dan een verwijzing voor de kinderarts/dermatoloog

  Reactie
  #6

  Bedankt voor je meedenken!
  Ik ben geen expert, maar een grote rode vlek die met een donkere rand over het gezicht trekt die veroorzaakt wordt door haar 4e wisseltand (uit de buurt van de beginplek)? Ik twijfel.

  Vandaag kreeg de dokter een bloedonderzoek terug, en een deel van de waardes waren verhoogd, wat duidt op Lyme, maar ook een deel niet. En ze is toch ook wel af en toe moe. Lyme werd direct de prullenbak in gegooid, maar het dit is toch een duidelijke Erythema Migrans? En als het er niet perfect op lijkt is het een atypische variant? Als ik me niet vergis mag je bij een EM direct starten met antibiotica, nog vóór een test. Ik snap niet dat dit niet serieus overwogen was/wordt.

  Desalniettemin nogmaals zeer bedankt voor het meedenken.

  Reactie
  #7

  Dit is geen duidelijke EM. Bovendien zou ze dan een tekenbeet in haar gezichtje moeten hebben gehad. En daarvan neem ik aan, dat je dat wel gezien zou hebben. Ik vind Lyme ook niet aannemelijk zonder verdere klachten. Het klopt dat er meteen gestart wordt bij een verdacht op Lyme, maar dan moeten er wel echt duidelijke aanwijzingen zijn. Zo'n AB is namelijk voor een kindje van haar leeftijd niet zonder risico's. Artsen zijn daar dan ook terughoudend mee. Maar vraag een verwijzing voor de kinderarts/dermatoloog

  Reactie
  #8

  Ze heeft inmiddels gewrichtspijn en is moe.
  Een 4e? 5e? dermatoloog heeft Lyme geconcludeerd en een antibiotica kuur gegeven. Wat natuurlijk snel moet worden gedaan en niet pas na 3 maanden.

  "...alsmede een EM op een andere plaats dan de beet."
  (https://www.tekenbeetziekten.nl/symptomen/)

  Deze foto vond ik op tekenradar.nl. Het is EXACT wat mijn dochter had.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Plek op huid
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief