sauna met ms?

  • #1

    mag je met MS in de sauna? ik weet het niet zeker

    Reageer
    #2

    Sauna heeft geen invloed op het verloop van MS.

    Reageer
    #3

    Dit is onjuist: wees voorzichtig met hoge temperaturen, heet douchen, baden, zonnebaden, sauna, koorts.
    Hoge temperaturen kunnen bestaande klachten aanwakkeren of nieuwe uitlokken.

    Reageer
    #4

    Wees voorzichtig met hoge temperaturen: heet douchen, baden, zonnebaden, sauna, koorts. Hoge temperaturen kunnen bestaande klachten aanwakkeren of nieuwe uitlokken.
    Bij koorts kunt u aspirine of een ander koortswerend middel nemen.

    Wees voorzichtig met grote lichamelijke inspanning. Blijf in beweging, maar niet zo dat het u uitput. Enige lichaamsbeweging is wel goed; dan bedoelen we niet alleen 'lichamelijke oefeningen', maar ook wandelen, fietsen en dergelijke.

    Probeer stress de baas te blijven. Wie onder druk staat of zich veel zorgen maakt, krijgt op de duur een verminderde weerstand. Daardoor wordt u vatbaarder voor klachten, ook voor die van MS. Raadpleeg uw huisarts of de sociale dienst als u veel last heeft van stress.

    Hou regelmaat in uw leven. Eet en rust op min of meer vaste momenten, zorg voor een goede nachtrust, zorg ervoor dat u na een drukke periode ook een rustige periode heeft waarin u weer bij kan komen. Af en toe een uitschieter kan geen kwaad.

    Zorg voor een goede voeding. Dit helpt om in goede conditie te blijven. Uw huisarts en diëtist kunnen u advies geven.

    Probeer infecties en verwondingen te vermijden. Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van mensen die griep hebben. Infecties en koorts kunnen soms klachten verergeren.

    Operaties, verdoving en ruggenprik. Overleg met de neuroloog en anesthesist (degene die de verdoving geeft) over de beste soort verdoving bij een operatie.

    Reageer
    #5

    ik ben nl in de sauna gweest vrijdag, en vanaf tien ben ik erg dronken in mn hoofd. (ik ben in onderzoek voor MS). Gaat dit nu nweer over?

    Reageer
    #6

    Kun je nooit zeggen of je klachten helemaal verdwijnen. Bij mij is MS geconstateerd nadat ik een dronken / duizelig gevoel had (kon niet meer recht lopen, ogen sloegen op en neer en zo nog een aantal dingen meer). Deze klachten zijn toen na verloop van tijd verdwenen, maar het is nooit zeker of dat gebeurd (ja, MS is heel gemeen en heel onzeker)
    Wat het verstandigst is naar mijn idee is dat je even contact opneemt met de neuroloog (als deze hier nog niets van weet) en hem laat beslissen wat hiermee gedaan moet worden, of het verstandig is om even bij hem langs te komen of dat je beter nog even kunt wachten, dit is namelijk ook heel vaak verschillend.

    Groetjes
    Sillygirl

    Reageer
    #7

    nou mn neuroloog denkt dat het tussen de oren zit, daar heb ik niet veel aan. Hij wil het onderzoek staken omdat de mri schoon was, terwijl ik duidelijke klachten heb: dronken in mn hoofd, vlekken zien, spiershokjes, moeilijk lopen, af ten toe zenuwpijn in de benen, tintelingen of slapende plekken op mn huid en ledematen, soms verminderd gevoel, en nog wat. mn arts heeft een mri gedaan en die was schoon. Zo raar. Ik denk nog steeds ms, maar dat het nu nog niet zichbaar is, maar ja wat moet ik doen? het is dus in de sauna erger geworden. (warmte, verergerd ms, voor mij weer een bewijs dat er wel wat is)

    Reageer
    #8

    aan silligiraat l: hoe gaat et met jou? hoelang heb je het nu? en kan je je leven nog op een normale manier lijden?? ik zit erg in de put.... kan je me mischien een beetje geruststellen?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    sorry ik bedoelde natuurlijk sillygirl. (nog zo'n klacht: moeilijk om woorden te vinden en de goede dingen te zeggen en te schrijven)

    Reageer
    #10

    Bij mij is het nu 3 jaar geleden vastgesteld, maar terugdenkend, heb ik het eigenlijk al van kinds af aan gehad, toen heb ik pfeiffer gehad en sindsdien eigenlijk nooit volledig hersteld en regelmatig hele vage klachten. Ik ben toen ook een aantal keren afgescheept met de mededeling dat het tussen mijn oren zat (wat eigenlijk ook wel klopt, maar anders als hun het bedoelden), het zou bij mij allemaal opgelost zijn als ik ging sporten en afvallen...
    Het eerste waar ze aan kunnen zien dat het ms zou kunnen zijn, is dat er op de mri fotos witte vlekken te zien zijn, dit was bij mij ook het geval en om al het andere uit te sluiten is daarna nog een lumbaal punctie gedaan.
    Ik weet niet hoe jouw vertrouwen in je huidige neuroloog is, maar ik persoonlijk zou toch behoefte aan een second opinion hebben. Daar zou ik je huidige klachten, klachten die je hebt gehad en je ongerustheid vertellen. Misschien voelt hij er iets voor om het toch verder te onderzoeken, zodat je toch wat meer duidelijkheid krijgt. Misschien is het zelfs mogelijk om via je huisarts een doorverwijzing te krijgen om bij het ms centrum terecht te komen, daar zijn ze gespecialiseerd op het gebied van ms.
    Hoe ik ermee omga, tja, dat is dag voor dag verschillend. Ik heb 1,5 maand geleden mijn laatste shoupe (aanval) gehad, en daar ben ik nu eigenlijk een heel eind van hersteld. Hetgene waar ik altijd "last" van heb is vermoeidheid en een deel dat ik minder met mijn rechteroog zie. Verder probeer ik de triggers (warmte, drukte, stress enzovoorts) zoveel mogelijk te vermijden en lijdt ik een redelijk normaal leven. Hier verder over uit te wijden op dit forum vind ik lastig, aangezien ik daarmee nogal wat van mezelf blootgeef.
    Als je graag er verder over zou willen praten heb ik daar helemaal geen moeite mee, net zomin heb ik moeite om vragen voor je te beantwoorden, maar dan liever via de mail
    mijn mail adres is: [email protected]
    Dus als je graag met me in contact zou willen komen is dat mogelijk.

    Groetjes
    Sillygirl

    Reageer
    #11

    Patiënten met multiple sclerose (MS) hebben vaak met seksproblemen. Ze hebben geen zin, kunnen geen erectie krijgen of hebben last van spastische trekken in hun benen. Bij vrouwen met MS, gaat 30 procent van de relaties stuk, onder meer vanwege het seks probleem.

    Reageer
    #12

    Natalizumab, (merknaam Tysabri) is een nieuw geneesmiddel dat dient om de ziekte multiple sclerose tot staan te brengen. Het geeft ook een behoorlijke kans op herstel van verloren functies.

    Reageer
Reageer op: sauna met ms?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief