Tintelingen door de zon

  • #1

    Ik zit met een probleem en hopelijk kan iemand mij hierbij helpen. Als sinds mijn 10e jaar heb ik af en toe last van tintelingen door de zon en kan ik hierdoor geen UV licht meer aan. Dit was toen ik jong was heel af en toe maar nu ik 29 ben bij al mijn zon vakanties (behalve in Azie waar de luchtvochtigheid hoog is).

    Wat ik voel is het volgende:
    Als ik de eerste dag ik de zon ga gaat het nog oke. Aan heet einde van de dag voel ik dan een trekkende huid. Echter begint het probleem vaak op dag 2. Ik krijg tintelende prikkels in mijn gezicht, handen en voeten. In een warm land worden dit hele hete prikkels die ik moet verkoelen. Mijn zweten stopt en de warmte moet mijn huid verlaten en dit kan enkel door de airco/ natte doeken/ koude douche etc. De prikkels gaan alleen over wanneer ik gewoon weer in NL ben en niet meer veel in de zon zit.

    Ik een wintervakantie naar de zon heb ik ook last. Bijvoorbeeld in Marokko waar het 20 graden is. Het gekke is dat het dan koude prikkels worden. Ook in het gezicht, handen en voeten. Ik blijf het dan koud hebben buiten en voel me alleen prettig binnen.
    Het voelt als allemaal kleine tintelingen. Onder de douche ervaar ik dit extra als ik te heet of te koud douche. Medium temperatuur ik goed te doen.

    Ik ben hiermee al naar de dokter geweest en het ziekenhuis. Er zijn allenaal UV testen gedaan maar er komt niks uit. Ze gaven aan dat ze deze symptomen nog nooit ergens gehoord hebben (ook niet in vakbladen/ info uit het buitenland). Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen aangezien ik erg hou van de zon! Zoals hierboven omschreven heb ik geen last in Azie, waar de luchtvochtigheid hoog is. Verder overal, ook in NL.

    Ik hoor het graag!

    Reageer
    #2

    Hoeveel water drink je zo gemiddeld per dag? Wat heb je voor een haarkleur?

    Reageer
    #3

    Ik drink veel water. De hele dag door. En heb bruin haar.

    Reageer
    #4

    Dat lijkt dan toch op een afwijkende sensibiliteit van de huid. Het kan een erfelijke aandoening zijn. Bespreek eens met de dermatoloog of desensibilisatie met psoralenen in combinatie met een geleidelijk toenemende blootstelling aan licht een optie zou kunnen zijn. Bespreek ook eens de mogelijkheid van Hyperesthesie.

    Is er ook al eens een bloedonderzoek gedaan om te kijken of je een vit B12 tekort hebt? Ben je vegetariër?

    Reageer
    #5

    Beste Tandor, bedankt voor je reactie en tips. Ik zal een afspraak laten maken met een dermatoloog.

    Zelf ben ik geen vegetarier maar eet wel weinig vlees. In mijn familie heerst wel een b12 tekort (mijn vader krijg hiervoor prikken) en schildklier probleem.

    Ik ben hier weleens op geprikt. Dacht dat de tintelingen misschien kwamen door een afwijkende/ traagwerkende schildklier. Dit was toen (nog) niet het geval. Ik zal ook nog eens laten prikken op mijn b12.

    Hopelijk kan er iets aan gedaan worden!

     

    Reageer
    #6

    Hallo Sofie, Ik heb ook al jaren tintelingen door de zon. Ik heb het niet altijd. Ooit mee naar de huisarts geweest maar die keek alsof ik gek was...Ik heb het niet heel vaak en heb er ook niet veel last van. Ik heb wel veel last van de warmte in het algemeen. Ik wordt dan helemaal krachteloos en moet dan veel liggen. Ik moet er wel bij vertellen dat ik ook ME heb. De tintelingen had ik al voordat ik ME kreeg...

    Reageer
    #7

    @Sofie Als je weinig vlees eet kom je eerder stoffen tekort als zink, ijzer, carnitine, carnosine, taurine. Overgevoeligheid voor de zon kan wel met de biochemie van je lichaam te maken hebben, met bepaalde tekorten, zoals bepaalde B-vitamines en caroteen. B12 is wel belangrijk maar vergeet de rest van de B-familie niet, omdat die samenwerken. Onder andere paba.

    @Josanna. Als je ME hebt heeft dat te maken met de biochemie van je lichaam, naast emotionele factoren trouwens. De voeding is heel belangrijk en bepaalde vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en andere stoffen kunnen helpen ondersteunen. Denk aan stoffen als magnesium, zink, vitamine A t/m E, omega 3 en verder stoffen als carnitine.

    Zonlicht zorgt tevens voor het vrijmaken van histamine in je lichaam. Wellicht dat dat een factor is. Biogene aminen als histamine en tyramine zitten in allerlei voedingsmiddelen dus je voedingspatroon zou nog kunnen uitmaken. Zelf zit ik stukken beter in m'n vel sinds ik een biogene-aminenarm voedingspatroon volg. Je zou een en ander kunnen laten uitzoeken op natuurgeneeskundig vlak, hoe je je weerstand kan verbeteren.

    Reageer
    #8

    Heb dit ook sinds verleden jasr

     

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Inmiddels is bij mij het probleem verholpen. Sinds ik B12 pillen en andere vitaminepillen (dus misschien wel de gehele B familie) slik is het over! Goed om dit te proberen wanneer iemand last heeft.

    Reageer
    #10

    Hi Sofie,

    Ik heb al maanden echt verschrikkelijke last van deze prikkels etc. Welke pillen slik je precies want ik zou ze wel graag willen proberen, ik word helemaal gek van die prikkels.

     

    Aaron

    Reageer
    #11

    Ik slik vitamine b die goed kan worden opgenomen in het lichaam van Solgar. De Methylcobalamin vitamin b12

    Reageer
    #12

    Zie mijn reactie hieronder

    Reageer
    #13

    Ik heb al jaren tintelingen in handen, voeten en soms gezicht.
    Dit jaar krijg ik prikkelingen op mijn gehele lijf dat aan de zon wordt blootgesteld. Zodra ik de hond uitlaat in de zon begint het direct te prikkelen.
    Voor de rest blijf ik zoveel mogelijk uit de zon. Alleen als het in maart 15 graden is oid dan zit ik met ontblote onderarmen en gezicht in de zon en dan gaat het wel goed. Ik vraag mij daarom af of de hitte ook een rol speelt.

    Reageer
    #14

    Dat zou kunnen

    Reageer
Reageer op: Tintelingen door de zon


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief