Orthostatische intollerantie / orthostatische hypotensie

  • #1

    Hallo,
    Ik heb een vraagje.
    Al jaren heb ik last van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid als ik opsta, of dingen doe als wachten in de rij, haar borstelen, douchen. Ik kan dan zelfs flauwvallen als ik niet oplet. Gelukkig weet ik hoe het voelt om flauw te vallen en kan ik het eigenlijk altijd wel op tijd voorkomen, maar vroeger was ik nog best vaak te laat.

    Nu ben ik op zoek geweest naar oplossingen en kwam iemand op een buitenlands forum met het idee dat het orthostatische hypotensie zou kunnen zijn.

    Ik vroeg me af of dat iets is wat in Nederland serieus genomen word, want ik denk dat dit inderdaad is wat ik heb, maar ik kan niet zoveel vinden.
    Ik heb het zelf een beetje getest door te kijken hoe lang ik achter elkaar kan staan zonder flauw te vallen. Het duurde 18 minuten.

    Het is ook opvallend dat het herstel heel lang duurt, ik voel me (twee uur later) nog steeds niet goed.

    Wat zou ik moeten doen? Als ik erover lees kom ik in het Nederlands niet veel informatie tegen. Zijn huisartsen bekend met dit probleem? Zo ja, hoe zou het getest moeten worden?

    Reageer
    #2

    De persoon die met het idee kwam raadde zo'n soort onderzoek aan:
    https://www.radboudumc.nl/Informatiefolders/7440-Tilttafeltest-i.pdf

    Is dat iets wat in alle ziekenhuizen gedaan word? Zou ik gewoon de huisarts kunnen vragen of hij me wil helpen met een verwijzing voor zo'n onderzoek?

    Reageer
    #3
    Reageer
    #4

    Hoi Tandor, bedankt voor het antwoord.
    Is het ook iets waar de huisarts me voor doorverwijst? Of is het niet iets om nader te onderzoeken?
    Ik zou het opzich wel graag willen, misschien brengt het wat antwoorden over waarom ik zo duizelig en moe ben. In leiden zit een specialist heb ik gezien, het zou wel erg goed zijn als ik daarheen zou kunnen.

    Ik heb het net nog een keertje getest omdat ik niet voor niets de medische molen in wil gaan. Maar het resultaat was wel vergelijkbaar. Na 15 minuten begin ik langzaam weg te raken, eerst word misselijk, koud, duizelig en uiteindelijk val ik bijna flauw. Dan ga ik heel snel liggen met de benen omhoog en duurt het 5 minuutjes voor ik weer een beetje helder word, maar de klachten verder blijven wat langer. Het is nu twee uur geleden en ik voel me nog steeds niet ok, koud en slap. Vooral m'n hoofd, nek en handen zijn koud.
    Is 15 minuten een normale tijd voor een vrouw? Of is het inderdaad iets om verder te laten onderzoeken?
    Misschien hebben heel veel mensen dit wel?

    Reageer
    #5

    Nog even een kleine aanvulling.
    Het klinkt misschien gek dat ik er zo mee experimenteer en flauwvallen uitlok om te kijken hoe lang het duurt. Maar ik ben er niet zo bang meer voor, ik ken het gevoel en weet redelijk goed wanneer ik echt moet gaan liggen. Het is onprettig maar het geeft me wel inzicht. Bijvoorbeeld over waarom ik na een bepaalde tijd actief zijn/lopen/winkelen/douchen etc last krijg.

    Reageer
    #6

    Ik denk wel dat het iets is om mee naar de huisarts te gaan.
    Een bloeddrukdaling die ontstaat wanneer je te snel uit een stoel of bed opstaat, kent iedereen wel. Maar daar is dan een duidelijke oorzaak voor.
    Vraag aan je huisarts gewoon een doorverwijzing voor verder onderzoek.

    Reageer
    #7

    Hoi Tandor, bedankt, ik zal dat doen.
    Ik vroeg me nog af wat je hiervan dacht (het onderstaande). Ik heb de sitatie waarin ik me het slechts voel nagebootst, thuis.
    Ik voel me altijd slecht als ik heb gefietst, en daarna stil moet staan in bijvoorbeeld de rij van de supermarkt. Of als ik daarna moet wandelen/winkelen etc (in ieder geval rechtopstaande dingen).
    Op de hometrainer heb ik het 'nagedaan', met hartslagmetertje (oorlel) Is het normaal wat er gebeurd? (ik wil niet voor niets gaan).
    De nummers = hartslag

    69 - 1 minuut gewoon stil gezeten, gewoon, hartslag in rust.

    73 - 1 minuut fietsen op hometrainer, normale snelheid, rustig aan.
    69 - 5 minuten fietsen op hometrainer, normale snelheid, rustig aan.
    97 - Direct na het stoppen met fietsen/bewegen.
    78 - Na nog 1 minuut stilzitten (ik voel me weer ok)

    117 - 1 min. rustig fietsen
    127 - 3 min. rustig fietsen
    134 - 5 min. rustig fietsen

    Afgestapt, en rechtop gestaan/stil gestaan:
    116 - 1 min
    110 - 5 min
    122 - 6 min
    122 - 15 min
    126 - 16 min
    122 - 20 min
    125 - 21 min
    132- 25 min
    134 - 26 min
    Hier ben ik wat gaan bewegen, omdat ik me echt niet lekker meer voelde, de beweging maakte direct dat m'n hartslag zakte naar 114. (direct)

    Toen ben ik gaan zitten op een stoel:
    74 - 1 min
    59 - 3 min (koud en trillerig gevoel, bleef een tijd)
    74 - 20 min (opgeknapt)

    Weer gaan "stil"staan:
    81 - 1 min
    100 - 5 min
    110 - 10 min

    Fietsen:
    99 - 1 min
    100 - 5 min
    106 - 10 min

    Stilstaan:
    95 - 1 min
    116 - 5 min

    Hierna voelde ik me zo moe dat ik wel in slaap kon vallen, dus ik ben gestopt. Zijn dit normale dingen?
    * hartslag is hoger bij stilstaan dan bij beweging
    * hartslag zakt van beweging na stilstaan
    * hartslag zakt niet zo goed als ik 'rust' door stil te staan. Maar bij zitten zakt het 'direct'.

    Reageer
    #8

    En testje van gisteren:

    Stil zitten: 78
    stil Staan 2 minuten: 95
    stil Staan 5 minuten: 100
    stil Staan 10 minuten: 119
    stil Staan 15 minuten: 124

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    POTS/posturaal orthostatisch tachycardie syndroom?

    Reageer
    #10

    Ik kan je wel vertellen dat je te obsessief met je hartslag bezig bent. En dat kan dan ook weer invloed hebben op je hartslag.

    Ga naar de huisarts en vraag om veder onderzoek (inspanningstest)..

    Reageer
    #11

    Jeetje obsessief?
    Obsessief ben je pas als je tijdenlang met hetzelfde bezig bent. Deze afgelopen week is voor mij voor het eerst (in mijn leven) dat ik echt even op mijn hartslag let. Dat doe ik omdat ik me niet goed voel. En omdat ik niet voor niets naar een arts wil gaan.

    Ik vind het niet anders dan wanneer iemand bij de sportschool op z'n hartslag let, ...

    Ik heb de HA gesproken tijdens het telefonisch spreekuur.
    Ik heb intussen een verwijzing gekregen. Ik ga naar het AMC voor een kanteltafelonderzoek bij een cardioloog. De huisarts vond het blijkbaar niet zo raar. Hij zei dat het inderdaad kon wijzen op POTS, of een aanverwant probleem. En dat als het dat is, we moeten kijken naar wat daar dan de oorzaak van is.

    Reageer
    #12

    Obsessief was wellicht iets te zwaar aangezet.......mijn excuus Maar als er een dag zo intensief mee bezig bent, heeft dat ongetwijfeld ook invloed op de hartslag.

    Het is in ieder geval goed dat het nu wel verder onderzocht word.

    Reageer
    #13

    Bij de neuroloog geweest voor de eerste afspraak, hij heeft m'n bloeddruk gemeten terwijl ik lag en stond, en de hartslag ook.
    De bloeddruk weet ik niet meer maar de hartslag was bij het liggen 60, en bij het staan was het binnen drie minuten 106, daarna klom het nog verder naar 121. Toen ik weer mocht liggen zakte het vrij direct naar 56.
    Gek was dat als ik gewoon stond en er een beetje bij bewoog, bijvoorbeeld praten of m'n handen een tijdje lang in en uit elkaar knijpen, m'n hartslag langzaak zakte naar gemiddeld 73/76. Geen wonder dat ik altijd zo sta te wiebelen als ik ergens moet wachten, blijbaar heeft dat een goede reden.
    Er was genoeg reden voor nog een andere test (tilttafel), die ik binnenkort ga doen.

    Reageer
    #14

    Daar zal dan uit blijken of je inderdaad last van hebt van een orthostatische hypotensie.....maar even afwachten dan

    Reageer
    #15

    Mag ik vragen wat je precies hebt gevraagd voor een doorverwijzing? Mijn huisarts heeft vandaag orthostatische hypotensie vastgesteld maar zei dat ik daar maar mee moest leren leven. Daar was geen behandeling/medicijn voor. Enige wat ik kon doen was de bewegingen trainen waarbij de bloeddrukverlaging optreed zodat dit minder zou worden. ?!? Als ik zelf ga zoeken naar dit fenomeen lees ik toch heel wat anders. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen schijnbaar en er zijn toch medicijnen voor in enkele gevallen. De huisarts zei ook dat dit vaker voorkomt bij jonge vrouwen. Nu hoor ik natuurlijk graag dat ik jong ben, maar ik ben 37 en als ik dan lees op internet heeft men het over jonge mensen tot 20 jaar. Daarnaast wordt er daar gesproken over kortstondige klachten die binnen enkele seconden over zijn en incidenteel voorkomen van de klachten, terwijl ik de klachten meermaals per dag heb en dat de klachten zeker niet binnen 15 minuten over zijn. Inmiddels ervaar ik de klachten zelfs al regelmatig tijdens het auto rijden, dus lijkt mij dat dit toch wel een serieus probleem is. Aangezien ik toch al een beetje aan het aanmodderen ben met de huisarts (hij ziet lipoedeem fase 3 ook over het hoofd) wil ik natuurlijk wel graag onderbouwd in gesprek om verder onderzoek af te kunnen dwingen. Zelf heb ik het vermoeden dat de oorzaak gezocht moet worden in de vochtbalans of neurologisch, al zou hormonaal natuurlijk ook niet vreemd zijn gezien mijn lipoedeem.

    Mijn klachten bestaan voornamelijk uit extreme vermoeidheid, duizelig en licht in het hoofd, zwarte vlekjes in mijn zichtsveld (dit kan best langer duren dan een half uur tot een uur), trillingen in mijn beeld met name langs de randen/tunnelvisie, verschillende oorsuizen (deze duren gerust langer dan 1 of 2 uur), gevoel dat ik elk moment kan flauwvallen, zware nek en schouders, hoofdpijn
    Deze klachten gaan vooral gepaard met opstaan, overeind komen van liggen naar zitten, regelmatig tijdens autoritten van 20 minuten of langer, langere tijd stilzitten in dezelfde houding, enkele minuten stil staan (ja, ik wiebel ook de hele tijd heen en weer, tot vervelens toe volgens mijn omgeving), vanuit de hurken zelfs als ik heeeeeeeeeel langzaam opsta (in fases, uiteindelijk enkele minuten nodig om op te staan)

    De huisarts heeft mijn bloeddruk gemeten:
    120 over 80 met een hartslag van 70
    (en ik had nogal een stressvolle ochtend achter de rug...)
    na slechts een halve minuut stil te hebben gestaan was de onderdruk al gedaald van 120 naar 105 en moest ik maar snel weer gaan zitten
    wat de bovendruk en pols waren heb ik niet mee gekregen maar die zullen dan vast ook niet om over naar huis te schrijven zijn geweest
    Ik loop eigenlijk al sinds mijn tienerjaren met deze klachten maar de laatste weken/maanden neemt het toch wel serieuze vormen aan
    Dus om te zeggen dat ik mij er geen zorgen over hoef te maken en dat het vanzelf over gaat vind ik nogal kort door de bocht
    Ik ben er zelf eigenlijk niet zo mee bezig geweest, maar mijn fysio waar ik maandag mee moest starten schrok zich een hoedje en heeft mij dringend geadviseerd om ermee naar de huisarts te gaan

    Reageer
Reageer op: Orthostatische intollerantie / orthostatische hypotensie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief