voeten

 • #1

  heb veel opgezwollen blauwe koude voeten!

  is daar iets aan te doen behalve dan voetbaden en
  zalfjes!

  groet pet

  Reactie
  #2

  Oedeem, en zuurstoftekort. Lijken mij hartklachten. Stuwing als gevolg van cardiale insufficientie?
  Wat zegt de huisarts? Gebruik je medicijnen voor je hart? Dat lijkt mij wel nodig! Een voetenbadje is echt niet voldoende.
  Ga naar de huisarts, morgen direct.

  Reactie
  #3

  Hartfalen (decompensatio cordis) is het best te omschrijven als een klinisch syndroom dat bestaat uit een combinatie van klachten en verschijnselen die direct of indirect het gevolg zijn van een tekortschietende pompfunctie van het hart: het hart kan het bloed niet meer zodanig rondpompen dat het lichaam van voldoende bloed wordt voorzien. In feite is hartfalen geen ziekte, maar een slechte conditie van een vitaal orgaan - het hart.

  Als de linkerkant van het hart faalt, raken de bloedvaten van de longen overvol. De klachten en verschijnselen behorend bij linksdecompensatie zijn pulmonaal oedeem en vermoeidheid/verminderde inspanningstolerantie.

  De verschijnselen bij links decompensatie ontstaan doordat de verminderde pompfunctie van de linkerhartkamer zorgt voor verhoogde vullingsdrukken in deze hartkamer. Omdat de linkerhartkamer het hele lichaam (behalve de longen) van bloed moet voorzien en er mede door de zwaartekracht vaatspanning (perifere weerstand) is, is er dus hoge druk nodig in het hart om aan deze eisen te voldoen. Dit leidt tot verhoogde vullingsdrukken in de linkerboezem en de kleine bloedvaten van de longen (overvulling van het longvaatbed) en tot het uittreden van vocht (longoedeem, pulmonaal vocht). Uiteindelijk leidt overvulling van de longvaten tot drukoverbelasting van de rechterkamer die tegen een verhoogde weerstand het bloed naar de longen moet pompen. Het gevolg hiervan is dat er veneuze stuwing optreedt met verschijnselen zoals een verhoogde vulling van de bloedvaten die van het hoofd komen (verhoogde centraal veneuze druk), vochtuittreding in de lever (vergrote lever), ophoping van vocht in de buikholte (ascites) en benen (perifeer oedeem).

  Reactie
Reageer op: voeten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief