Supplementen en Antidepressiva

  • #1

    Hallo allemaal,

    Al geruime tijd slik ik Escitalopram (SSRI) voor een angststoornis. De dosis is laatst verhoogt van 10 naar 15 mg per dag. Het middel werkt redelijk tot vrij goed overdag tegen de angstklachten, echter in de nacht lijkt het effect helaas marginaal. En het is juist in de nacht dat ik vooral last heb van paniekaanvallen, omdat overdag heb je afleiding en in de nacht niet! Nu heb ik naast de angstklachten ook nog wat lichamelijke klachten die mijn leven negatief beinvloeden, namelijk floaters (in de ogen), tinnitus en chronische pijn in mijn hand. Alles bij elkaar drukt dat natuurlijk verder de levenskwaliteit.

    Hiervoor zou ik graag supplementen willen uitproberen want ik wordt soms helemaal gek van al die klachten bij elkaar, het komt de angst ook niet ten goede! Voor floaters en chronische pijn lijken er supplementen te zijn die wel enig resultaat hebben, voor tinnitus hangt het vooral van de oorzaak af. Maar goed het lijkt mij het proberen waard!

    Waar ik nog het meest gek van wordt is OCD!! Dit komt ook weg vanuit angst, maar helaas werkt de Escitalopram daar niet heel goed tegen, ook al wordt het daar voor voorgeschreven! (ten minste bij mij werkt het niet) Gelukkig heb ik veel verhalen gelezen van supplementen die prima voor OCD kunnen werken, dus ook dat wil ik graag uitproberen. Nu heb ik een lijst van wat middelen waarvan ik denk dat het goed kan werken tegen vooral OCD en floaters; en in mindere mate chronische pijn. Ook geloof ik (uit eigen onderzoek) dat het prima samen kan met de Antidepressiva, maar helemaal zeker weten doe ik het niet, vandaar deze vraag.

    Ik merk wel als ik weinig stress heb en helder ben in mijn hoofd, dat de OCD wel redelijk minder is, daarom probeer ik genoeg te bewegen, gezond te eten en te genieten van andere mensen om mij heen. Als ik onder de mensen ben kan ik makkelijker omgaan met de OCD maar helemaal weg gaat het nooit en het kost me bovendien nog steeds moeite dus een echte oplossing is het niet maar het is beter dan niks!

    Daarom naast levensstijl veranderingen zoek ik een steuntje in de rug uit supplementen en/of dieet aanpassingen.

    En nu de hamvraag:

    Iemand enig idee of de volgende stoffen samen kunnen met de Escitalopram?

    Taurine, N-Acytyl Cysteine, Magnesium-bisglycinaat, Astaxanthine, Serrapeptase, Nattokinase, Biokult Probiotica, Visolie + Knoflook, Geelwortel extract, Gember extract, Wilgenboom Extract (asperine), Vitamine D3, Vitamine C (Ester), Zwarte Peper (voor opname Geelwortel en Gember), Glutathion, Berberine en nog wat andere stoffen waar ik niet op kan komen. Maar deze zijn het belangrijkst.

    Lijkt mij vrij onschuldig, maar wil toch graag de mening van een expert. ๐Ÿ™‚

    Reageer
    #2

    Belangrijk voor je hele gezondheid is zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, door bij elk eetmoment complexe koolhydraten te combineren met eiwitten, vetten en vezels. Matig met snelle suikers. De geraffineerde suikers beter laten staan. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kan angsten uitlokken. Ook histaminerijke voedingsmiddelen kunnen angsten uitlokken.

    Bepaalde voedingssupplementen kunnen de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, gaba en melatonine verbeteren. Wat vooral niet samen met antidepressiva mag is 5htp.

    Antidepressiva remmen de heropname van serotonine, in plaats van de aanmaak te reguleren. Daardoor leert je lichaam het af omย  het zelf te doen. Door verminderde aanmaak van serotonine ook minder aanmaak van melatonine. Tekort aan melatonine kan weer hyper maken. Ook zorgen medicijnen voor verlies van vitaminen en mineralen.

    Om het goed uit te zoeken beter naar een kinesioloog of orthomoleculair therapeut, om naar je hele gezondheid te kijken. Floaters kunnen ook te maken hebben met de leverwerking. Medicijnen zijn natuurlijk een belasting voor je lever.

    Reageer
    #3

    Hallo Catootje,

    Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Dat de bloedsuiker een factor kan zijn bij angststoornissen had ik ooit een artikel over gelezen maar was bij mij inmiddels al weer een beetje in de vergetelheid geraakt. Maar wat je zegt dat klopt helemaal. Ik weet dat voeding belangrijk is maar van alle levensstijl veranderingen is dat ook de meest lastige om te veranderen. Toch ga ik het proberen. ๐Ÿ˜‰

    Helaas ben ik een persoon van het 'snelle resultaat' daarom verhelp ik iets liever met een pil dan met een dieetwijziging, net zolang tot ik in mijn kracht kom te staan dat ik het zonder die pil kan. Zo is het ook met suikers, juist de 'snelle suikers' laten mij goed voelen, al is het maar van korte duur. Op de lange termijn put het je juist uit! En je gaat je belabberd voelen. Maar zelfs met die wetenschap is het moeilijk er van af te blijven. Mede om die reden zijn Energiedranken ook zo populair.

    Ik weet diep in mijn achterhoofd wel dat gezonde voeding veel heilzamer is dan supplementen, energiedrank, koffie of andere lekkernijen, maar die lekkernijen zijn het 'steuntje in de rug' of de beloning dat je soms nodig hebt. Met andere woorden zonder bepaalde supplementen, energiedrank of koffie (en in het verleden alcohol) kom ik vaak de dag gewoon niet door, dan heb ik gewoon nergens zin in en ben lusteloos. Het is dus een 'quick fix' maar geen oplossing voor de langere termijn, toch heb ik het regelmatig nodig, anders functioneer ik niet.

    Maar goed de basis moet natuurlijk wel goed zijn: voldoende bewegen, gezond eten, goede en genoeg slaap. Voor de meeste mensen is dit al moeilijk te veranderen van negatief naar positief, maar als je psychische klachten hebt lijkt het gewoon onmogelijk dit op eigen kracht te kunnen. Ik denk dat het mij zonder de Escitalopram en alle support van mensen om mij heen al helemaal nooit op dit punt had gebracht als waar ik nu ben, en ik geeneens dit artikel had kunnen schrijven. Om maar aan te geven dat je soms 'middelen' nodig hebt om een goede basis (levensstijl) te creeeren.
    Als dat eenmaal onderdeel van je leven is, zie je ook vaak dat mensen langzaamaan gaan afbouwen van de medicatie, omdat je een sterk fundament hebt gecreeerd. Je bent weer in balans zowel geestelijk en lichamelijk.

    Nou dat fundament rammelt nog steeds aan alle kanten bij mij. Angsten, OCD, tinnitus, floaters e.d. maken het lastig dat ooit te kunnen integreren in mijn leven, hoe graag ik het ook wil! Ik leef van dag op dag, op de automatische piloot, niks raakt me meer zo zoals het vroeger deed! Daarvoor moet je weer verliefd worden op het leven, maar zolang je geen manier hebt om met die klachten om te gaan kom je nooit tot dat punt. De sleutel ligt denk ik in acceptatie van het heden, dat geeft rust en kracht om door te gaan. Daar van uit kun je dan langzaam aan gezonde veranderingen aanbrengen. Dat is wat ik ga proberen!

    Een orthomoluculair arts is een goede tip, die zou ongetwijfeld wel weten of bepaalde supplementen en medicijnen samen gaan.
    Nogmaals bedankt voor je antwoord, het heeft me zeker geholpen en inzicht gegeven. ๐Ÿ˜‰

     

    Reageer
    #4

    Hallo, mag ik vragen of jij de floaters en Ocd klachten al had voor de antidepressiva? Want ik heb precies hetzelfde nadat ik antidepressiva heb gebruikt.

    Reageer
Reageer op: Supplementen en Antidepressiva


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief