How belangrijk is de BMI eigenlijk?

 • #1

  Hallo, geachte gemeenschap, eerst ik wil jullie vertellen, dat jullie zal niet zich wonderen over mijn waarschijnlijk erg pijnlijke taal. Ik ben een duitser.
  Mijn nederlandskennissen zijn aleen theoretisch en schriftelijk. Ik heb hun geacquireerd toen ik was een scholier vanwege ik had interesse aan duitse taalgeschiedenis end luidverschuivngen. Nederlands klinkt werkelijk grappig voor duitsers.
  Ik heb noch in Nederland of Vlaanderen geweest noch met iemand ooit in nederlands gepraat.
  De enige reden om die ik hier schrijf is mijn hoop voor een betere anonimiteit hier dan in een duitstalige forum omdat ik helemaal geen betrekking naar nederland of belgie heb. Dus, bidde excuseert alle fouten, die ik in de onderstaande tekst pleeg.

  Ik wonder mij sinds jaren over de BMI-Index. Uit the perspectief van niet-artsen het ziet uit alsof de BMI was een belangrijke waarde, die meet en beoordeelt het gewicht van mensen.

  Ik ben mannelijk, 21 jaren oud, 165 cm lang en ik weeg 48 kg. Deze maten heb ik sinds meerderen jaren constant.
  De lengte stagneert sinds ik 16 jaar oud was en mijn gewicht heeft slechts luttel gesetegen vanaf dit tijd vanuit ongeveer 46 kg toen ik zestien jaren oude adolescent was tot 48kg moenteel.
  (Gelukkelig ben eenhonderpercent gay zodat ik zal nooit in mijn leven hebben en probleem voor vrouwen attractief uit te zien.)

  Ik ben heel achtzaam met mijn voeding, ik bedenkt dat mijn voedimg is genoeg divers en eet zo veel als ik wil en honger heb.
  Ik heb nooit fastfood geteten in mijn leven, ik haat gesuikerde gerechten. Vandaar ik ben zeker dat mijn voeding is gezond.
  En ik ken ook helemaal niemand die had ooit jegens mij gezegd, dat ik te mager was.

  Als ik bereken mijn BMI ik verkrijg een waarde van 17,6, wat is officieel ondergewicht.
  Ik weet dat dit is heel lichtgewicht voor een 21 jaren oude man.
  Maar ik voel mij niet te dun. Als ik bekijk mijzelf in een spiegel ik zie niet mager uit.

  Als ik vergelijk mijn lichaam met andere mannen in mijn ouder, ik zie natuurlijk kort en dun uit maar niet mager. Ik heb slechts een korte en dunne lichaamstructuur.

  Vroeger toen ik ongeveer 14 jaren oud was, was ik duidelijk zwaarder. Ik woog 58 kg en had een luttele buikje. Ik was een puberterende dikke jongen. Dit za niet mooi uit. Zo, ik had beslist mij gezonder te voeden en meer te sporten. Binnen een jaar ik heb 12 kg lichter geworden slechts door meer gezonde voeding en sport maar absoluut geen dieet. Ik heb altijd genoeg gegeten in mijn honger tevreden te stellen.
  Heden ik vermoed dat dit snelle gewichtsvermindering zonder een echte dieet en zonder grote lichaamsslengtestijgering binnen twee jaren heeft hoofdzakelijk gebaseerd op hormonele processen.

  Natuurlijk kon ik theoretisch meer eten, meer ongezonde dingen eten, minder aan sport doen met de domme doel een officieel normale BMI te halen. Maar waarom zal ik dit doen?
  Er zou niet gezond zijn en als ik dit deed, ik zou opnieuw een buikje verkrijgen en ik zou opnieuw uitzien als een korte dikke man. Dit wil ik niet.

  De BMI wordt berekend als de quotient uit het gewicht in de teller en het kwadraat van den lengte in de noemer. Dit is een extreem primitive formule.
  Vandaar ik vraag mij hoe zinvol de BMI werkelijk is. Het bedenkt niet, dat mensen hebben helemaal verschillende lichaamsstructuren en hoveel spieren zij hebben.
  En schlechts wiskundig gezien, als men scaleert en driedimensionele structuur, dan men verrekent de lengte kubiek en niet kwadratisch. Uiteraard onze menselijke lichaam is niet zodanig simpel. Maar als men heeft de doel de juiste macht te bepalen, die de betrekking tussen gewicht en lengte ongeveer uitdrukt.
  Waarom is deze macht exact een ingetergetal als 2 of 3 ?
  Misschien het is 2,4, 2,5 of 2,6?

  Denkt jullie dat ik moet ofschoon zorgen hebben om mijn lichaam en mijn gezondheid omdat mijn gewicht is formeel te laag?
  Wat denkt jullie over de BMI? Is het een juiste maat? Is het zinvol de BMI te bekijken?
  Kent jullie betere maten dan de BMI vooral voor korte mannen als ik een ben?

  Helaas ik durv mij niet, hier openbaar afbeeldingen van mijn lichaam te üploaden om privacyredenen.

  Reageer
  #2

  BMI is een Indikation bez. Gewicht, Körper Länge und Alter, aber bestimmt kein Gesetz der Meder und Perser. Wie ich in deinem Alter war, hatte ich zufälligerweise nagenug die gleiche Körper Länge (166) und Gewicht (48 kg). Ab 45 habe ich dann an Gewicht zugenommen. 57 kg. Habe mich aber immer wohl dabei gefühlt. Und das ist wohl das wichtigste. Du musst dich damit wohlfühlen und mit dir selber zufrieden sein. Der Taillenumfang spielt hierin dan auch noch eine Rolle. Ich kann so natürlich nicht beurteilen ob du "zu dünn" bist. Aber wie gesagt: Hauptsache du fühlst dich wohl

  Reageer
  #3

  Het zegt wel iets maar lang niet alles. Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw. Zo kan je smal of breder gebouwd zijn. Voor een breed gebouwd persoon kan een bepaald gewicht te weinig zijn maar voor iemand met een smallere bouw kan datzelfde gewicht wel goed zijn.
  Voor een gezond gewicht is het beter om te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Dan krijg je ook eerder een juiste balans tussen spieren en vetmassa.
  Wat de term 'gezond eten' betreft, verstaat iedereen daar wat anders onder dus het zegt weinig. Als je je zorgen maakt om je gewicht en je gezondheid, zou je een natuurgenezer kunnen raadplegen voor advies om je hormoonhuishouding bij te sturen. Soms kan je schildklier ook ontregeld zijn, ook al komt dat niet altijd uit bloedonderzoek.

  Reageer
Reageer op: How belangrijk is de BMI eigenlijk?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief