Bloedonderzoek – overgewicht – Gastric bypass

 • #1

  Dag allemaal,

  Ik sukkel reeds jaar en dag met mijn gewicht. Ondanks dat ik soms in periodes mijn hoofd wat in het zand stak en het niet allemaal meer zag zitten (emo-eten), zware depressies, angststoornissen, heb ik mij de voorbije jaren laten begeleiden door psychologen, en diëtisten. Hierdoor ben ik in het verleden reeds meerdere keren goed vermagerd, want op zich eet ik niet abnormaal ongezond (ik eet bv amper gefrituurd eten, heb iets aan mijn darmen waardoor ik niet vettig kan eten en dus een FODMAP dieet volg).
  Nu ben ik vorig jaar 20 kg vermagerd door een FODMAP dieet, maar er dit jaar 25 terug bijgekomen, ondanks dat ik nog steeds sport, en op mijn eten probeer te letten.
  Ik heb daarom ook de stap richting een endocrinoloog gezet. Zij heeft nu mijn bloed geprikt, en ik mag rond 19 april terug naar haar. Echter zag ik vandaag in mijn medisch dossier dat de bloedwaarden binnen waren, en dat mijn ferritine heel hoog stond, alsook mijn hemoglobine wat hoger stond.
  Nu vroeg ik me af of dit iets kan zijn dat mijn vermageren negatief zou beïnvloeden? Of is dit eerder een gevolg van overgewicht?
  Ook sprak de endocrinoloog me over een operatie (bv gastric bypass) omdat ik op heden wel met een BMI van meer dan 40 zat (diëtiste zei me dit met een korrel zout te nemen omdat ik door het sporten ook wel redelijk wat spieren heb).
  Als ik het traject zie dat ik reeds heb gevolgd om te vermageren, begin ik deze operatie toch te overwegen, ondanks dat ik dit initieel nooit wou (het leek altijd een makkelijkheidsoplossing, en ik wil echt wel veel doen om te vermageren, maar het resultaat blijft nooit aanhouden helaas, en dit motiveert ook niet meer).
  Ondanks dat ik de operatie nooit wou, mede uit angst voor neveneffecten, doen medische zaken bij mij me het wel overwegen (bloedwaarden die afwijken, ik heb hyperlaxiteit, slechte onderrug,...) waardoor het voor mijn lichaam ook zeer ongezond is zwaar te zijn, ik ben ook nog maar 25...
  Wat zijn jullie ervaringen met dergelijke operaties? Zijn er frequent dergelijke zware complicaties?

  Reageer
  #2

  Ik start in april met het traject en ben zelf ook nog jong (28) je moet voor jezelf alle voor en tegens afwegen. Maar met jou bijkomende problemen had ik het zeker gedaan. De consequenties van morbide obesitas zijn groot en worden vaak onderschat. Elke operatie kent complicaties of gevaren, morbide obesitas ook.
  Focus je niet alleen op de negatieve kant van de operatie, maar kijk ook wat het je kan brengen.
  Het is geen quick fix

  Reageer
  #3

  Dank je voor je antwoord! Ik twijfel vooral omdat ik in het verleden al heb kunnen afvallen (helaas niet met blijvend effect) en dan stel ik mezelf gewoon in twijfel of ik wel 'genoeg geprobeerd heb'. Ik ben ook bang voor loshangend vel en dergelijke...

  Reageer
  #4

  Ik ben zelf al twintig jaar bezig met afvallen en weet precies hoe Jij je voelt. Er is een rieele kans op loshangend vel. Mischien ben je er nog niet klaar voor, denk er goed over na. Heb je al voorlichting gehad ? Hierin wordt ook de reden besproken waarom je vaak terug gaat naar je oude gewicht.

  Reageer
  #5

  Iedereen kan afvallen, maar het eraf houden is een ander verhaal.

  Reageer
  #6

  Ik heb volgende week een afspraak met een diëtiste van het 'obesitasteam' om alles eens te bespreken. Maar ik hoor soms graag eens de mening ook van mensen die het zelf hebben doorgemaakt. Zo vind ik het bijvoorbeeld handig om te weten wat mensen heeft aangezet om de stap te nemen.

  Reageer
  #7

  De hoofdreden voor mij is het eindeloze dieeten.
  En ik zie dit ook als stok achter de deur. Bij welk centrum zit je ? NOK?

  Reageer
  #8

  Ik zit via het ziekenhuis in België 🙂 (oorspronkelijk ook van België afkomstig).

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bij een gezond gewicht gaat het om zaken als bloedsuikerspiegel, hormoonhuishouding, darmflora, voldoende voedingsstoffen enz. Een alternatief genezer zou je kunnen ondersteunen daarbij. Verder kan je zelf het een en ander vinden over van een suikerverbrander een vetverbrander te worden middels voedingspatroon en bewegen. Ofwel de insulinegevoeligheid verbeteren. Wat voeding betreft kan je ook denken aan edelgistvlokken. Zitten stofjes die helpen bij je bloedsuikerspiegel. En natuurlijk speelt het emotionele stuk een rol.

  Reageer
  #10

  Ik heb best wel al het één en ander geprobeerd qua diëten, maar niets lijkt een blijvend resultaat te hebben.

  Reageer
  #11

  En momenteel gaat er gewoon ook geen gram meer af, ongeacht welk dieet ik probeer

  Reageer
Reageer op: Bloedonderzoek – overgewicht – Gastric bypass
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief