Hypoglycemie?

 • #1

  Hi allemaal,
  Ik ben een vrouw van 22 jaar oud. Ik heb een gezond gewicht, sport regelmatig en ik eet gezond. Sinds een aantal jaar heb ik last van een snel dalende bloedsuiker spiegel. Het begon subtiel maar is steeds ernstiger geworden.

  Ik moet overdag vaak minstens 6 keer wat eten om niet flauw te worden. En dan is een appel niet genoeg. Als ik merk dat mijn suiker daalt moet ik binnen minuten eten, anders val ik flauw. Na het avondeten is mijn bloedsuiker vaak wat stabieler.

  Het heeft zo veel invloed op mijn leven. Ik durf nergens heen te gaan zonder eten bij me te hebben. Als ik uit eten of bij iemand ga eten word ik daar angstig van omdat ik bang ben dat ik dan pas laat kan eten of te weinig eten krijg. Ik ben er klaar mee.

  Ik heb geen last van een piekende suikerspiegel (hyper?), tenminste daar merk ik niks van.

  Toen ik bij mijn huisarts aankwam adviseerde deze om mij bloed te laten prikken. Dat vind ik echt doodeng omdat ik dus snel flauwval. Toch ben ik het gaan doen. Van tevoren een broodje gegeten en een flesje cassis gedronken in de hoop niet naar de grond te gaan. Uit de test kwam 5 en normaal was tussen de 4,8 en 13. Nou vond ik dat best wel laag, zeker aangezien ik net had gegeten en frisdrank had gedronken. De huisarts zag het anders en vond dat het prima was.

  Ik wil er zo graag van af, nou weet ik dat dat waarschijnlijk niet kan maar ik word er zo moe van. Mijn hele leven moet ik plannen om eten heen. Weet iemand wat dit kan zijn of dat er misschien medicijnen voor zijn? Kan het met hormonen te maken hebben? Moet ik stoppen met anticonceptie? Help mij alsjeblieft!

  Alvast bedankt.

  Reageer
  #2

  De bloedsuikerspiegel moet nuchter worden geprikt om te kunnen zeggen of er sprak kan zijn van diabetes. Vreemd dat je huisarts dat dus op een andere manier doet. En laten prikken als je net een broodje gegeten hebt en een flesje cassis gedronken is volstrekt zinloos. En dan was 5 te laag. Vreemde reactie van je huisarts als hij dat heeft geweten
  Misschien kun je naar een diëtiste gaan om te kijken of je voeding wel voldoet aan je energiebehoefte.

  Reageer
  #3

  Ik kan niet nuchter bloed prikken. Als ik opsta moet ik gelijk eten anders word ik flauw. Zeker met de stress van het idee dat ik bloed moet laten prikken. Dit heb ik ook aangegeven bij de huisarts en die zei dat het niet erg was. Overigens ontzettend slechte ervaringen gehad bij deze huisarts met meerdere situaties.

  Reageer
  #4

  Dan moet je een andere huisdarts nemen. Bloedsuikerspiegel controleren moet nuchter of met een zgn dagcurve. Anders heeft dat helemaal geen zin

  Reageer
  #5

  Niet nuchter is de waarde tussen 4 en 8. Dus dan is het toch wel ok, toch, met 5 🤔 Jouw genoemde referentiewaarden zag ik niet zo snel.

  Ik denk ook dat nuchter prikken beter is. Bij welke aandoening heb je wel hypo's en geen hypers?

  Reageer
  #6

  Misschien was stress de aanleiding voor hypo's, en de reden om meer suikers te nemen. En raakt het nu ontregelt doordat bv frisdrank echt niet goed is.

  Zie wiki:
  Hypoglycemie: oorzaken
  Hypoglykemie lijkt zijn oorsprong o.a. te hebben in stress, te weinig voedsel (voedingsstoffen) verbruiken of een verkeerd voedingspatroon met onvolwaardige voeding (geraffineerde suikers en onverzadigde vetten). De grootste factor lijkt een fors toegenomen suikerconsumptie te zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat we in Nederland gemiddeld 100 kilo suiker (!) per persoon consumeren. Niet alleen in de vorm van witte suiker, maar ook in de vorm van honing, snoep, chocola, frisdranken etc.
  In veel kant en klaar producten en zoete versnaperingen worden geraffineerde koolhydraten gebruikt. Dit zijn fabrieksmatig geconcentreerde suikers. Ons lichaam kan deze geconcentreerde suikers maar moeizaam verwerken. Door de consumptie van geconcentreerde suikers wordt de alvleesklier 'opgezweept' tot een snelle, veel hogere productie van insuline dan bij het gebruik van natuurlijke koolhydraten. Dit gaat zo snel, dat er te weinig glucose in het bloed achterblijft.

  De bloedsuikerspiegel zakt dan, waardoor we meteen weer trek in iets zoet krijgen (vicieuze cirkel).Wanneer deze situatie zich herhaald of vaak voordoet, kan de alvleesklier uiteindelijk op tilt slaan. De overproductie van insuline leidt in eerste instantie tot een te laag bloedsuikergehalte..... (later leidt het tot diabetis)

  Reageer
  #7

  Ik drink normaal alleen maar water. Alleen als ik in situaties terecht kom die stressvol zijn drink ik wat frisdrank om mijn suikerspiegel wat op te krikken. En hypo’s heb ik elke dag, ook op dagen dat ik de hele dag thuis zit en regelmatig eet. Verder eet ik ook geen snoep, fruit of andere dingen met veel suiker dus daar ligt het niet aan. Het probleem is ook dat mijn bloedsuiker spiegel snel daalt, niet dat deze permanent te laag is. Laatst zag ik online iets voorbij komen over Potts, die klachten leken op die van mij maar toen ik dit opperde bij de huisarts kende ze deze aandoening niet. Ik ben bezig met het zoeken van een andere huisarts hopelijk neemt die de klachten wel serieus. Op het internet kan ik niks vinden over medicijnen die eventueel zouden helpen bij hypo’s. Zie wel veel voorbij komen over hormonen, alvleesklier, schildklier. Maar is lastig om nou te bepalen wat het is en hoe het verholpen kan worden.

  Reageer
  #8

  Pots heeft niet met je bloedsuikerspiegel of eten te maken, maar met de bloeddruk/hartslag wanneer iemand van zitten naar staan gaat. Dan gaat de hartslag flink wat slagen per minuut omhoog, als je gaat staan. Iets met autonome dysregulatie na bv langere tijd bedrust, na ziekte, enz. Niets aan te doen verder. Ja, misschien wat rustiger opstaan?

  Misschien is het een idee om naar een dietist te gaan en te kijken of je met trage koolhydraten/voeding je bloedsuikerspiegel over de dag meer kunt stabiliseren als dat nodig is. Daar lijk je nog wat winst te kunnen boeken.... Er valt verder toch weinig anders aan te doen, lijkt me. Je hebt zeker geen diabetis, dan had je glucosewaarde anders gereageerd op frisdrank. Gelukkig!

  Weet je, zelfs al vind je andere ziektenamen voor wat je ervaart, vaak zitten de oplossingen in gezond gedrag. Stabiliseren bloedsuikerspiegel kun je prima aan werken.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Wat versta je onder gezond? Iedereen verstaat daar weer wat anders onder. Belangrijk is zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Vooral de oplosbare vezels. Psylliumvezels kunnen meehelpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  Eerder boekweit dan tarwe voor de langzame koolhydraten. Denk ook aan de verzadigde vetten die belangrijk zijn.
  Door de volgorde vezels, eiwit zetmeel aan te houden in de maaltijd, houd je je bloedsuikerspiegel ook stabieler. Dus eerst groente, dan dan e eiwitbron en dan pas de granen of pseudogranen.
  Edelgistvlokken kunnen ook helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  Als je evenwichtig eet, ben je verzadigd en hoef je niet zo vaak te eten. Door vaak te eten creëer je ook steeds insulinepieken.
  Verder kan een orthomoleculair therapeut je verder adviseren.

  Reageer
Reageer op: Hypoglycemie?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief