Symptomen van diabetes maar geen diabetes

  • #1

    Ik heb al een aantal maanden last van wat vreemde symptomen, namelijk:

    • Veel dorst
    • Erg veel plassen (qua hoeveelheid en aantal keer) op bepaalde momenten
    • Erg droge mond
    • Vermoeid

    Ik ben hiervoor in februari naar de huisarts geweest en die heeft mijn bloed geprikt. Hij dacht zelf aan diabetes, maar mijn uitslag was negatief (5,5 op nuchtere maag). Hij heeft me vervolgens doorgestuud naar de internist.

    De internist heeft ook bloed laten prikken voor onder andere het concentraat van mijn urine en wederom de suikerspiegel, dit keer niet nuchter. Wederom was mijn suikerspiegel rond de 5,5. Ongeveer 1 1/2 - 2u voor het bloedprikken had ik havermout + banaan gegeten.

    De afgelopen tijd valt me op dat ik de bovenstaande symptomen ervaar wanneer ik iets met suiker heb gegeten of gedronken, zojuist bijvoorbeeld ananas.

    Diabetes lijkt me sterk aangezien hier twee keer bloed voor is geprikt, maar wat is het dan? Heeft iemand een idee?

    Reageer
    #2

    Als je teveel (snelle) koolhydraten eet kan dat ook klachten geven. Koolhydraten kan je beter combineren met eiwit, vet en vezels voor een langzamere opname. Matig met snelle koolhydraten. Geraffineerde suiker beter laten staan. In ananas zit geen suiker maar wel natuurlijke koolhydraten. Vermoeidheid kan ook samenhangen met tekorten aan voedingsstoffen. Let wel. Bloedonderzoek zegt niet zo heel veel over tekorten.

    Reageer
    #3

    Het zou kunnen dat je al wel last hebt van glucose intolerantie. Dan heb je nog geen DM maar je lichaam heeft al wel moeite met al die suikers. Je krijgt dan dezelfde klachten als iemand met DM maar je lichaam herstelt het nog zelf. Je suiker is dus tijdelijk wel te hoog (bv na flink snoepen, fruit met veel koolhydraten, brood eten enz) maar het herstelt nog wel van zelf. Het kan alleen al behoorlijk hoog zijn en bv ipv binnen 2 uur pas na 4 uur terug op niveau zijn. het kan dus ook zo zijn dat je die stijging pas later ziet

    Is je HBa1C geprikt? Daar kun je aan zien hoe het gemiddeld is geweest de afgelopen 2 tot 3 maanden.

    Bij mij hebben ze destijds nuchter gemeten, toen een ontbijt maar bewust met wit brood, zoet beleg enz om de boel zo veel mogelijk te triggeren. Ik schoot toen ook mega omhoog. Het is geen natuurlijk beeld maar bootst wel na wat er in je lichaam gebeurt.

    Reageer
    #4

    Hi Sylvia,

    Dat hebben ze volgens mij niet geprikt. In mijn patiëntendossier staat het volgende:

    22-01-2020, LABORATORIUM, AtalMedial, Glucose nuchter 5,1mmol/L

    Volgens mij hebben ze bij het vervolgonderzoek hetzelfde geprikt maar dan niet nuchter. Mijn ontbijt destijds was wel 60 gram havermout + 1 banaan wat erg veel koolhydraten (en suikers) bevat.

    Reageer
    #5

    Helemaal als een internist heeft meegekeken kun je er vanuit gaan dat het echt geen DM is.
    Die zal het vast wel meegeprikt hebben. Misschien kun je het in je dossier zien (meestal kun je zelf inloggen tegenwoordig) .

    Heeft internist nog een verklaring gegeven?

    Misschien gewoon even goed in de gaten houden en als je twijfelt weer naar de huisarts gaan.

    Reageer
    #6

    Hi Sylvia,

    Zover ik kan zien heeft de internist geprikt op 'glucose dagcurve' en deze was (niet nuchter) 5,2

    De algemene verklaring van de internist was dat ik teveel drink en hierdoor veel moet plassen. Dit klinkt op zich logisch, maar ik blijf dorstig en ben ook ontzettend moe. De internist baseert deze conclusie op het feit dat mijn Natrium  en Osmolaliteit nuchter veel hoger zijn dan niet nuchter. Bijgevoegd een afbeelding hiervan waarbij de linker waardes nuchter zijn en de rechter niet.

    Bijlagen:
    Reageer
    #7

    Hier zou ik in moeten duiken. Heb er zo 1,2,3 geen verstand van.

    als de internist het zo nagekeken heeft zou ik er echt op vertrouwen. Als je het echt niet vertrouwt kun je altijd nog een second opinion aanvragen. Ik zou dan vragen of de huisarts je opnieuw verwijst en vooral zeggen dat je niet wil dat er informatie wordt opgevraagd bij je vorige arts. dat je echt een objectief beeld wil hebben.

    Sterkte er mee.

    Reageer
Reageer op: Symptomen van diabetes maar geen diabetes


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief