Bevroren insuline

  • #1

    Hallo!

    Ik zit een half jaar in het buitenland en heb daarom een hele boel insuline meegenomen (novorapid en insulatard) kom er net achter dat sinds kort de ijskast te koud stond en mijn insuline dus bevroren is of in ieder geval gedeeltelijk.
    Ik ga over een maandje naar huis, kan ik zo lang nog met deze insuline verder of moet ik echt op zoek naar nieuwe?

    alvast bedankt!

    groet

    Reageer
    #2

    Insuline die bevroren is geweest kun je niet meer gebruiken.

    Probeer als het kan de insuline ’s nachts koel te bewaren.
    Insuline is bij een temperatuur van ten hoogste 30°C maximaal 4 weken houdbaar.
    Bewaar de insuline niet in de auto die in de zon staat geparkeerd. Daar kan de temperatuur in warme landen erg hoog oplopen, insuline moet namelijk beschermd worden tegen extreme hitte.
    U kunt de insuline het beste in een speciale koeltas bewaren.
    Ook moet insuline moet beschermd worden tegen (zon)licht.
    Het beste kunt u de insuline, die mee op vakantie is gegaan en niet de gehele tijd koel bewaard is gebleven, na de vakantie niet meer gebruiken.
    Verder geldt in warme landen, dat aangeprikte (al dan niet voorgevulde) insulines, na 3 weken niet meer gebruikt mogen worden. In een warm land is de kans op bacteriële verontreiniging door het herhaaldelijk aanprikken van een ampul namelijk groter dan normaal.

    Reageer
    #3

    Temperaturen onder het vriespunt kunnen je insuline kapot maken. Snelwerkende insulineanalogen en kortwerkende insulines van Novo Nordisk horen helder te zijn. Als ze bevroren zijn geweest vind je er droesem in. Langwerkende insulines en voorgemengde insulines worden korrelig, klonterig of vlokkig als ze bevroren zijn geweest. Insuline die er zo uitziet mag je niet meer gebruiken.
    Bewaar je insuline dus wel koel, maar zorg ervoor dat het niet bevriest. Laat je insuline in de winter niet in de auto liggen als het zou kunnen gaan vriezen .

    Reageer
    #4

    Dank voor de reacties Marc,

    Doe nu al wel een paar dagen weer met die insuline omdat ik simpelweg geen andere keuze heb en mijn suiker is tot dusver nog prima geregeld.

    Maar ga idd als ik weer terug ben direct nieuwe regelen en deze weg gooien bij de apotheek.

    Groet Joost

    Reageer
    #5

    Toch nog een vraag als je insuline mee moet nemen naar bv Noorwegen hoe voorkom je dan het bevriezen

    Reageer
Reageer op: Bevroren insuline


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief