Harde plek

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo,

    Ik ben 19 jaar oud en ik ontdekte gisteren een harde plek in mijn linkerborst. Niet heel groot,maar volgens mij zat het er eerst niet. Het doet geen pijn als ik er op druk of voel. Ik slik sinds 2 weken de pil, dus misschien heeft het daarmee te maken? Verder ben ik op dit moment in Nieuw-Zeeland en daar zal ik nog 7 maanden zitten. Wat raden jullie aan? Het is niet erg gemakkelijk om hier naar een dokter te gaan. Moet ik het even afwachten of xou het niets ernstigs zijn? alvast bedankt! Groetjes

    Reageer
    #2

    Hoi Karen

    ik schrijf even mijn ervaring, misschien heb je er wat aan:

    Ik ben 22 en heb een aantal jaar de pil geslikt. Een paar maanden terug had ik een aantal dagen achter elkaar af en toe een stekende pijn in mijn linkerborst en toen ik ging voelen ontdekte ik een knobbel ter grootte van een vingerkootje.
    Hier schrok ik heel erg van en ben naar de huisarts gegaan. Zij heeft gevoeld en wat vragen gesteld. Omdat ik pas 22 ben (borstkanker komt meestal pas als je al ouder bent) en het ook niet bij mij in de familie voorkomt, wilde ze me 2 maanden later terug zien. Na die paar dagen heb ik er trouwens nooit meer pijn van gehad.

    In de tussentijd heb ik het zelf ook een beetje in de gaten gehouden, maar het leek niet te groeien. Wel ben ik in die 2 maanden zo'n 3 kilo afgevallen, waardoor er minder vetweefsel over de knobbel heen zat.

    Dus 2 maanden later ben ik weer geweest en toen dacht zij hetzelfde, maar omdat het toch anders voelde (3 kilo scheelt echt wel), heeft ze me toch even naar het ziekenhuis gestuurd.

    Hier heb ik een gesprekje gehad met een arts, deze man zei (na ook gevoeld te hebben) dat het waarschijnlijk een knobbeltje was van het steunweefsel van de borst. Meteen ook een echo gehad van mijn borst, en die gaf hetzelfde beeld. Dit knobbeltje is trouwens goedaardig! Maar om het zeker te weten hebben ze meteen ook maar een punctie gedaan (wat weefsel weghalen om te onderzoeken). En na anderhalve week kreeg ik de uitslag dat het inderdaad een Fibroadenoom is, een goedaardig knobbeltje in het steunweefsel van de borst.

    Dit knobbeltje is heeel veel voorkomend bij jonge dames, en ze noemen het ook wel een muisje (alsof je een klein hard balletje in de borst hebt wat onder je vinger een beetje heen en weer kan rollen). Het is dus goedaardig en er hoeft verder niks mee gedaan te worden, mijn knobbeltje mag lekker mn hele leven blijven zitten. Het kan wel nog wat gaan groeien onder invloed van hormonen, dus als ik het zelf vervelend vind kunnen ze het weghalen.

    Dus ik was heel opgelucht!!

    Trouwens, de fase van je menstruatie-cyclus heeft grote invloed op het ontstaan van knobbeltjes!! Je borsten 'groeien' elke menstruatie een beetje door hormonen en dat neemt dan daarna weer af (tot je 35e, ontwikkeld het weefsel in je borst zich op deze manier.
    Dus als je nu net rondom je menstruatie bent, wacht even met je zorgen maken, want de kans is dan groot dat het over een week of 2 weer verdwenen is. Dat is heel normaal ๐Ÿ˜‰

    Maar blijft het, of groeit het zelfs dan zou ik er misschien toch even mee naar de dokter gaan, hoe lastig ook in Australie..

    Veel succes ermee en een goede tijd nog in australie!

    Reageer
Reageer op: Harde plek


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief