Visallergie?

  • #1

    Hallo!

    Al vanaf vroeger ben ik ontzettend gek op vis, garnalen enz. Nu heb ik het laatse jaar altijd het gevoel dat ik een vissengraatje in m’n keel vast heb zitten nadat ik dit gegeten heb. Nu heb ik vandaag ook vis en garnalen gegeten en weer is dit het geval. Ook mijn lippen tintelen lichtelijk. Is het mogelijk dat ik een allergie heb ontwikkeld? En zo ja, hoe kan ik hier achter komen?

    Leroy

    Reageer
    #2

    Dan kun je met een allergietest laten onderzoeken.

    Reageer
    #3

    Het kan uitmaken welke soort vis je eet. Vette vis als haring en makreel, garnalen, schaal- en schelpdieren kunnen veel biogene aminen als histamine en tyramine bevatten. Bij dit soort stoffen is het vaak ook een optelsommetje dus meerdere producten die  histamine en tyramine bevatten en bepaalde kruiden, smaakversterker en alcohol die het effect van de biogene aminen versterken. Als je een overgevoeligheid hebt kunnen de klachten bij een kleine hoeveelheid nog meevallen; bij een allergie kan een klein beetje al voor klachten zorgen.

    Een en ander hangt ook samen met je immuunsysteem en je darmflora. Bepaalde stoffen als magnesium en vitamine C kunnen het effect van de biogene aminen op je lichaam enigszins verminderen.

    Witte vis als kabeljauw en koolvis bevatten zeer kleine hoeveelheden biogene aminen en geven over het algemeen minder klachten. Wel kunnen in kant en klare producten als gepaneerde vis smaakversterkers zitten. Zelf heb ik dat de ene tonijn wel klachten geeft, hoofdpijn, en de andere niet.

    Reageer
Reageer op: Visallergie?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief